Lapinlahden kunnankirjasto sijaitsee keskeisellä paikalla Lapinlahden kauniin puukirkon vieressä. Moderni Maailman kuvaksi nimetty kirjastorakennus toivottaa asiakkaat tervetulleiksi avaruudellaan ja korkealla katolla, jossa tuikkii tähtitaivas. Kirjastomme on paikka, jonne tullaan viihtymään, viettämään aikaa, tekemään töitä ja opiskelemaan. Monipuolisella aineistolla ja asiantuntevalla palvelulla haluamme taata, että asiakkaamme saavat kirjastostamme parhaan mahdollisen kokemuksen ja hyödyn.

Pääkirjaston lisäksi toimipisteisiimme kuuluu Varpaisjärven lähikirjasto. Kirjastoautomme Kirja-Lava palvelee maaseutumme ja taajamiemme asiakkaita ja vierailee koulujen ja päiväkotien pihapiirissä. Kirjastoissamme ja kirjastoautossamme työskentelee tällä hetkellä yhteensä seitsemän henkilöä, joiden lisäksi apunamme on vaihtuva määrä harjoittelijoita ja muita tilapäisiä työntekijöitä. Kuulumme yhdeksän kunnan muodostamaan Ylä-Savon Rutakko-kirjastoverkkoon, jonka kirjastojen kesken teemme tiivistä yhteistyötä.

Viihtyisät tilat

Kirjastomme tarjoavat asiakkaillemme viihtyisät ja kotoisat tilat. Pääkirjaston avara kirjastosali avautuu aikuistenosastolle, jossa taidekirjakokoelma on nostettu paikallista kuvataidekulttuuria kunnioittaen etualalle. Sivummalla salissa sijaitsevat musiikkiaineisto sekä lasten- ja nuortenosasto, jonka pyöreälle sohvalle voi käpertyä lukemaan tai istuutua pöydän ääreen taltioimaan mielikuvituksesta kumpuavia seikkailuja piirustuspaperille.

Lapinlahden pääkirjasto

Lapinlahden pääkirjasto

Paikkakunnalla vaikuttaneen lukkari Iisakki Hirvosen mukaan nimetyssä Iisakki-salissa vietämme satutunteja ja kokoonnumme muun muassa ryhmille suunnattuihin opastuksiin. Iisakki-salin perällä voi syventyä kaverin kera myös Playstation-pelien tuoksinaan. Oma pelihuoneensa löytyy myös Varpaisjärveltä. Sekä pääkirjastolla että Varpaisjärvellä on rauhallinen lehtilukusali, jossa asiakkaamme saavat syventyä laajaan sanoma- ja aikakauslehtitarjontaamme. Lapinlahden pääkirjaston näyttelytila Aniarassa sekä Varpaisjärven kirjaston näyttelytilassa on monipuolisia vaihtuvia näyttelyitä, joihin voi tutustua kirjaston henkilökunnan palveluaikoina.

Lasten ja nuorten lukutaitoa edistämässä

Haluamme tukea lasten ja nuorten lukutaidon kehittymistä ja kannustaa lapsia ja nuoria lukemaan paljon ja monipuolisesti. Olemme ilahtuneita siitä, että lapset ja nuoret ovat yksi suurimmista asiakasryhmistämme. Lapset tulevat kirjastoomme usein innoissaan ja lähtevät suuren lainauspinon kanssa tyytyväisesti hymyillen. Syksystä kevääseen vietämme viikoittaisia satutunteja, joissa vaihtuvat esittäjät lukevat ja viihdyttävät pienimpiä asiakkaitamme.

Teemme tiivistä yhteistyötä päiväkotien ja koulujen kanssa. Ryhmät ovat tervetulleita vierailemaan kirjastoihimme. Haluamme tukea koulutyön arkea ja opetussuunnitelman toteutumista laaja-alaisen yhteistyön kautta. Tarjoamme oppilaille ja opiskelijoille kirjastonkäytön opastusta ja tiedonhaun opetusta. Lapinlahdella on myös virkeä luku- ja kirjallisuusdiplomiperinne, jonka tarkoituksena on tukea oppilaiden lukuintoa ja lukutaidon kehittymistä ja tarjota eri kirjallisuuden lajeihin ja genreihin kuuluvia lukuvinkkejä.

Lapinlahden lainaussali

Lapinlahden lainaussali

 Tapahtumia ja toimintaa

Kirjastomme tekee mutkatonta ja saumatonta yhteistyötä paikallisten toimijoiden, järjestöjen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Olemme mukana esimerkiksi kunnan keskusta-alueilla järjestettävissä kulttuuri- ja taidetapahtumissa, Varpaisjärven Toukotaiassa ja Lapinlahden Aikataiassa, jolloin kirjastossamme on perinteisesti ollut mukavaa ohjelmaa tarjolla niin lapsille kuin aikuisillekin. Huhutaan, että kirjaston kummituskin on innostunut kummittelemaan tapahtumien vilinässä. Osallistumme myös Lapsellisten Lapinlahti -tapahtumaan, jossa eri yhteistyötahot kokoontuvat esittelemään lapsiperheille Lapinlahden harrastusmahdollisuuksia, muita palveluita ja seurakuntien toimintaa. Näiden lisäksi kirjastossamme on vuosien varrella ollut monenlaisia tilaisuuksia aina kirjailijavieraista musiikkiesityksiin ja poistokirjamyyjäisiin.

Lapinlahden kirjaston kummitus

Lapinlahden kirjaston kummitus

Asiakkaidemme kirjasto

Olemme asiakkaidemme kirjasto. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaitamme ongelmatilanteissa ja tarjota omat vahvuutemme asiakkaidemme käyttöön. Tarjoamme mielellämme asiakkaille luettavaa ja annamme lukuvinkkejä. Siinä paikallisten asiakkaiden lukutottumusten tuntemisestamme on hyötyä; luettavaksi tarjoamme paitsi hyväksi koettuja vanhoja tuttuja myös uusia tuttavuuksia. Opastamme tarvittaessa tiedonhaussa ja laitteiden käytössä.

Pyrimme huomioimaan entistä paremmin asiakkaidemme tarpeet myös kirjastomme aukioloajoissa. Suureksi iloksemme Varpaisjärvellä on käynnistymässä omatoimiaika, jonka ansiosta kirjasto on asiakkaiden käytettävissä palveluaikoja laajemmin.

Teksti: Henna Saarela
Kuvat: Kirsi Kämäräinen

Lapinlahden kunnankirjaston Facebook-sivu