Liboppi on yleisten kirjastojen verkko-oppimisympäristö, josta löytyy kirjastohenkilökunnalle ja alan opiskelijoille suunnattuja verkkokursseja. Se on rakennettu Moodle-alustalle. Kursseille tarvitaan kurssiavaimet, jotka löytyvät Savon kirjastojen yhteisestä Teamsista Libobbi-kanavan tiedostoista. Niitä voi myös pyytää osoitteesta koulutus.kirjasto@kuopio.fi. Huomaathan, että kurssiavaimet on tarkoitettu kirjastohenkilökunnan ja alan opiskelijoiden sisäiseen käyttöön. Ethän jaa kurssiavaimia eteenpäin.

Jos et ole vielä rekisteröitynyt Liboppiin, se onnistuu liboppi.fi -etusivulla kirjaudu-painikkeen takaa. Ohjeet PDF-muodossa löydät täältä. Videomuotoiset ohjevideot rekisteröitymiseen, salasanan vaihtamiseen, kirjautumiseen ja kursseille liittymiseen löytyvät täältä.


Etelä- ja Pohjois-Savon alueelliselta alustalta löytyvät seuraavat kurssit.

 • 360-kuvaus -kurssilla opitaan 360-kuvaamisen perusteet

 • Videoeditointi-kurssilla tutustutaan videoeditoinnin alkeisiin.

 • Podcastit-kurssilla perehdytään äänituotantoon ja julkaisuun eli käytännössä podcastien nauhoitukseen, editointiin ja julkaisuun.

Valtakunnalliset kaikille kirjastolaisille avoimet kurssit löytyvät kohdasta Kirjastojen yhteiset.

 • Pelikasvatusta kirjastossa on Helmet-kirjastojen seudullisen peliverkoston toteuttama kurssi, joka koostuu 10 erillisestä oppisisällöstä. Niistä jokainen avaa osaltaan pelikasvatuksen piirteitä sekä pelikulttuurin saloja. Vaikka kurssi on ennen kaikkea suunnattu kirjastoammattilaisille, tarjoaa se hyödyllistä tietoa ja osaamista jokaiselle pelikasvatuksesta kiinnostuneelle. Aikaa kurssin suorittamiseen kannattaa varata useampi päivä.

 • YKN:n digitaitosuositukset pohjautuu Yleisten kirjastojen neuvostojen (YKN) suositukseen digitaidoista ja digituen antamisesta kirjastoissa. Kurssi kokoaa yhteen materiaaleja, joihin tutustuttuaan opiskelija hallitsee perustasolla YKN:n digitaitosuositusten pääkohtien sisältöjä.

 • Finnan perusteet on tarkoitettu lisämateriaaliksi Finnan peruskoulutukseen, joka järjestetään kahdesti vuodessa. Kurssi soveltuu myös itsenäisesti opiskeltavaksi. Kurssin suorittaminen kestää omasta tahdista riippuen 1-3 tuntia.

 • Lastenkirjastotyön sisältöpakki on tiivis ja kompakti johdatus lastenkirjastotyöhön. Kurssilla tutustutaan lastenkirjastotyön ytimeen: asiakkaisiin ja sisältöihin. Lastenkirjastotyön sisältöpakin lukuvinkit on suunnattu alle kouluikäisille ja alakouluikäisille. Kurssi on tuotettu osana Vantaan, Tampereen, Lahden ja Porvoon kaupunginkirjastojen yhteistä SuositusLIIKE-hanketta. Kurssin arvioitu suoritusaika on n. 2 h mutta tarkempaan perehtymiseen kannattaa varata yksi työpäivä.

 • Lukulux.fi – lukemattomien aikuisten ohjaamiseen -kurssi on perehdytys (nuorten) aikuisten lukutaidon tukemiseen kirjastossa. Kurssi pohjautuu Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeessa yhteistyössä kirjastoammattilaisten kanssa luotuu Lukulux.fi -verkkokäsikirjaan. Kurssin arvioitu suoritusaika n. 5 h.

 • Selkokielen perusteet -kurssilla perehdytään selkokielen kirjoitusprosessiin ja -ohjeisiin. Koulutus on tehty yhteistyössä AKEpampaksen, Max Bäckmanin ja Riikka Tuohimetsän kanssa. Kurssin arvioitu suoritusaika n. 3 h.

 • Tekijänoikeudet-kurssi koostuu aiheisiin liittyvistä videoista ja lisämateriaalista. Kurssin arvioitu suoritusaika n. 1,5 h.

 • Turvallisesti verkossa -kurssilla perehdytään töissä ja arkielämässä huomioon otettaviin tietoturva-asioihin. Kurssin on toteuttanut Anniina Tikkanen/Pohjois-Karjalan digihanke.

 • Office365-perusteet -kurssi koostuu viidestä tunnin mittaisesta webinaarista. Webinaarien aiheina on mm. OneNote, Powerpoint, Excel, Word, OneNote, Skype ja Teams. Webinaarit on toteuttanut Snellman-kesäyliopiston Dikata-hanke. Kurssin on koonnut Pohjois-Karjalan digihanke.

 • Digituki kirjastoissa -kurssi tutustuttaa digituen aihepiiriin ja auttaa ymmärtämään aiheen lähtökohdat. Digitaalinen osaaminen ei ole vain digituessa työskentelevien etuoikeus tai velvollisuus. Moni työtehtävä saattaa kehittyä digitaalisten taitojen kehittymisen rinnalla. Kurssin suoritusaika noin 7 h.

 • Parasta palvelua omatoimikirjastossa – työkalupakki omatoimikirjastojen kehittämiseen asiakkaiden kanssa -kurssilla tutustutaan siihen, miten kirjastojen omatoimiajan palveluja kehitetään yhdessä asiakkaiden kanssa. Tavoitteena on tukea osallistamisen polulla, kirjaston koosta tai asiakkaiden iästä riippumatta. Osallistamisen ohella pohditaan oman kirjaston vahvuuksia, palveluista tilaan. 

 • Kohti kokoelmatyötä -kurssi sisältää kokoelmatyön perusasioita, ja se on rakennettu vuorovaikutuspohjaisesti. Tavoitteena on jakaa kentän kokoelmatyön tuntemusta ja hyviä käytänteitä. Kurssi sisältää keskustelu- ja pohdintatehtäviä, jotta kokoelmiin liittyvää tietämystä, kysymyksiä ja pohdintoja saadaan näkyviksi ja jaettaviksi.

 • Nuortenosastolle!-kurssi antaa eväitä sekä nuorten kohtaamiseen kirjastossa että nuorten vapaa-ajan kirjastopalveluiden suunnitteluun ja toteutukseen.

Antoisia hetkiä verkko-opiskelun parissa!