Liboppi-kurssit
Liboppi on yleisten kirjastojen verkko-oppimisympäristö, josta löytyy kirjastohenkilökunnalle ja alan opiskelijoille suunnattuja verkkokursseja. Se on rakennettu Moodle-alustalle. Kursseille tarvitaan kurssiavaimet, jotka löytyvät Savon kirjastojen yhteisestä Teamsista Libobbi-kanavan tiedostoista. Niitä voi myös pyytää osoitteesta koulutus.kirjasto@kuopio.fi. Huomaathan, että kurssiavaimet on tarkoitettu kirjastohenkilökunnan ja alan opiskelijoiden sisäiseen käyttöön. Ethän jaa kurssiavaimia eteenpäin.
Jos et ole vielä rekisteröitynyt Liboppiin, se onnistuu liboppi.fi -etusivulla kirjaudu-painikkeen takaa. Tarkemmat ohjeet löydät täältä.
Etelä- ja Pohjois-Savon alueelliselta alustalta löytyvät seuraavat kurssit. Huomaathan, että osassa on rajoitettu suoritusaika.
- Kuinka tuen ikäihmisiä mobiililaitteiden käytössä kirjastoissa? -kurssilla perehdytään ikäihmisten opastukseen mobiililaitteiden maailmassa. Ohjaajina ovat Riikka Marttinen ja Ida-Maria Tanhua, joihin voi olla yhteydessä, jos herää sisällöllisiä kysymyksiä. Kurssialue on avoinna 31.12. asti.
- Videoeditointi-kurssilla tutustutaa videoeditoinnin alkeisiin.
- Podcastit-kurssilla perehdytään äänituotantoon ja julkaisuun eli käytännössä podcastien nauhoitukseen, editointiin ja julkaisuun.
Valtakunnalliset kaikille kirjastolaisille avoimet kurssit löytyvät kohdasta Kirjastojen yhteiset.
- Selkokielen perusteet -kurssilla perehdytään selkokielen kirjoitusprosessiin ja -ohjeisiin. Koulutus on tehty yhteistyössä AKEpampaksen, Max Bäckmanin ja Riikka Tuohimetsän kanssa. Kurssin arvioitu suoritusaika n. 3 h.
- Lastenkirjastotyön sisältöpakki on tiivis ja kompakti johdatus lastenkirjastotyöhön. Kurssilla tutustutaan lastenkirjastotyön ytimeen: asiakkaisiin ja sisältöihin. Lastenkirjastotyön sisältöpakin lukuvinkit on suunnattu alle kouluikäisille ja alakouluikäisille. Kurssi on tuotettu osana Vantaan, Tampereen, Lahden ja Porvoon kaupunginkirjastojen yhteistä SuositusLIIKE-hanketta. Kurssin arvioitu suoritusaika on n. 2 h mutta tarkempaan perehtymiseen kannattaa varata yksi työpäivä.
- Lukulux.fi – lukemattomien aikuisten ohjaamiseen -kurssi on perehdytys (nuorten) aikuisten lukutaidon tukemiseen kirjastossa. Kurssi pohjautuu Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeessa yhteistyössä kirjastoammattilaisten kanssa luotuu Lukulux.fi -verkkokäsikirjaan. Kurssin arvioitu suoritusaika n. 5 h.
- Tekijänoikeudet-kurssi koostuu aiheisiin liittyvistä videoista ja lisämateriaalista. Kurssin arvioitu suoritusaika n. 1,5 h.
- Turvallisesti verkossa -kurssilla perehdytään töissä ja arkielämässä huomioon otettaviin tietoturva-asioihin. Kurssin on toteuttanut Anniina Tikkanen/Pohjois-Karjalan digihanke.
- Office365-perusteet -kurssi koostuu viidestä tunnin mittaisesta webinaarista. Webinaarien aiheina on mm. OneNote, Powerpoint, Excel, Word, OneNote, Skype ja Teams. Webinaarit on toteuttanut Snellman-kesäyliopiston Dikata-hanke. Kurssin on koonnut Pohjois-Karjalan digihanke.
Antoisia hetkiä verkko-opiskelun parissa!