Sanomalehti Suometar elokuussa v. 1851: ” Riiskalla Mikkelissä on talonpoika Antti Manninen tehnyt kirjaston, johon hän wähitellen on hankkinut likelle puolitoista sataa nidettä Suomalaisia kirjoja, lainakirjastoksi, josta hän lainaa joka kirjan, olkoon sitten suuri eli pieni, yhteen hopeakopeekkaan wiikolta…”.

Moninaisten vaiheiden jälkeen v. 1969 Mikkelin maalaiskunnan pääkirjasto muutti kirkon viereisestä kunnantalosta Rantakylän koulun yhteyteen, jossa viihdyttiin kunnes 30.11.1992 kirjasto pääsi isompiin ja valoisampiin tiloihin nk. Tietotaloon uuden kunnanviraston, Rantakylätalon, viereen.

Vuoden 2001 alusta Mikkelin maalaiskunnan kirjastosta tuli osa Mikkelin kaupunginkirjastoa ja kirjaston nimi muuttui Rantakylän kirjastoksi. Vuonna 2012 Tietotalo vaihtoi omistajaa, ja kirjasto muutti parkkipaikan toiselle puolelle Rantakylätaloon Mikkelin maalaiskunnan entiseen kunnanvirastoon, jonka valtuustosali ja aulatilat muunnettiin kirjastokäyttöön sopiviksi.

r6

Palvelutiski

Rantakylän kirjasto sijaitsee noin 4,5 km päässä Mikkelin torista ja pääkirjastosta. Rantakylä on kasvava kaupunginosa, jossa asukkaita on tällä hetkellä n. 5000 ja kirjaston vaikutusalueella sijaitsee muun muassa n. 700 oppilaan yhtenäiskoulu, urheilutalo ja uimahalli, useita päiväkoteja sekä palvelutaloja.

Kirjastossamme työskentelee kolme henkilöä ja kokoelmamme ja lainauslukumme ovat suurimmat Mikkelin lähikirjastoissa. Kirjaston tilat koostuvat kirjastosalista, jonka ympärillä ovat pienemmät tilat lasten- ja nuorten osastoille, Rantakylätalon ala-aulasta, erillisestä varastosta ja kahdesta tutkijanhuoneesta. Koska palvelupisteemme sijaitsee aulatiloissa, opastamme kirjaston asiakkaiden ohella myös muita talossa vierailijoita. Samassa rakennuksessa on kaupungin yksiköistä Mikkelin kaupungin maaseutu- ja lomatoimi, jonka lisäksi talossa on tiloja useilla yrityksillä. Olemme myös Mikkelin kaupungin asiointipiste, joten meille voi maksaa esim. kansalaisopiston kurssimaksuja ja kaupungin laskuja. Rantakylätalon kellarikerrokseen on sijoitettu osa Mikkelin maalaiskunnan ja kaupungin arkistoa, joten kaupungin kirjaamon pyynnöstä etsimme ja toimitamme eteenpäin erilaisia asiakirjoja, kuten nimikirjoja, todistuksia yms.

r2

Näkymä tutkijanhuoneesta

r4

Nuortenosasto

Teemme tiivistä yhteistyötä viereisen yhtenäiskoulun, päiväkotien ja vierailevien kyläkouluryhmien kanssa; lainaamisen lisäksi järjestämme kirjastonkäytön opetusta, kirjavinkkausta, satutuokioita, lukukoiravierailuja jne., ja kokoamme kouluille ja päiväkodeille toivomusten mukaan myös valmiita kirjapaketteja. Kirjapaketteja keräämme ja kuljetamme myös palvelutaloille.

r1

Lastenosasto

Omien aineistonäyttelyidemme lisäksi myös ulkopuoliset tahot voivat järjestää kirjaston tiloissa pienimuotoisia näyttelyitä.

r5

Kirjaston ompelukone

Jos verhot täytyy lyhentää tai housut kaventaa, sen voi tehdä Rantakylän kirjaston ompelukoneella.

Kirjaston asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä kirjaston sijaintiin keskeisellä paikalla sekä kirjaston avariin ja valoisiin tiloihin. Pienemmän kirjaston etuna on myös henkilökunnan läsnäolo ja tuttuus.

r3

Kartanonurkkaus

Mikkelin kaupungin kirjastojen tulevaisuus on myllerryksessä – vuosi 2020 tuonee tullessaan muutoksia.

Teksti ja kuvat: Rantakylän kirjaston henkilökunta 2019