Joroisten kirjasto on osa Toenperää

Kettuhahmoja, ilmailukirjoja, ilmailuhistoriaa… ne ainakin tulevat mieleen Joroisten kirjastosta puhuttaessa. Joroisten kirjasto on osa kettutunnuksestaan erottuvaa Toenperän kirjastoa, johon kuuluvat myös Juvan ja Rantasalmen kirjastot sekä Jasso-kirjastoauto.

Toenperän uusien arvojen mukaisesti Joroisten oranssikettukirjastokin on rohkea, moniääninen ja saavutettava kaikkien kirjasto. Kirjasto toimii asiakaslähtöisesti edistäen lukutaitoa, tasa-arvoa ja kestävää kehitystä.

Toenperä-palvelutuotannon ansiosta lähikuntien kirjastot toteuttavat keskinäistä työnjakoa: Joroinen hoitaa piällysmiehen hommat ja hallintoa, Juvan vastuulla ovat koulujen lukuvinkkausvierailut ja Rantasalmen kirjasto huolehtii kirjastoautosta.

Kirjastot tekevät myös yhteistyötä mm. ylläpitämällä yhteistä lukudiplomia lapsille, kierrättämällä digitointilaitetta toimipisteiden välillä ja järjestämällä karaoketapahtumia. Toenperän kirjastojen välillä varaukset liikkuvat nopeasti Jasso-auton kuljettamina. Hyvät ideat poimitaan pian toimipisteestä toiseen.

Joroisten kirjasto 2

Lukutilaa Joroisten kirjastolla

Joroisten kirjaston toimintaa pyöritetään vain kolmen työntekijän voimin, joten asiakaspalvelun avuksi on otettu myös konevoimat. Joroinen oli Etelä-Savon ensimmäinen omatoimikirjasto, ja vuosien saatossa asiakkaat ovat oppineet varsin itsenäisiksi. Kirjaston ovesta voi astella sisään omalla kirjastokortilla ja tunnusluvulla aamuseitsemästä lähtien. Aamuvirkut asiakkaat ovat monesti poimineet postiluukusta saapuneet lehdet ja asetelleet ne paikoilleen telineeseen, kun työntekijät saapuvat paikalle. Lainaus- ja palautusautomaatit on nimetty Kustaa Brask -automaateiksi ensimmäisen kirjastonhoitajan mukaan. Aika näyttää, ovatko ne myös talon viimeiset kirjastonhoitajat.

Joroisissa ylläpidetään kotiseutukokoelmaa, johon kuuluvat mm. Joroisten lehden vuosikerrat vuodesta 1962 lähtien, Joroisten musiikkipäivien lehtiartikkelit, kylähistoriateokset, paikallisten kirjailijoiden tuotanto ja sukukirjat.

Joroisten kirjasto

Lasten aineistoa

Kirjastotehtävien ohella kirjaston työntekijät palvelevat tottuneesti monissa muissakin kysymyksissä: kirjastosta voi ostaa kuntosalikortteja, ruokalippuja ja jopa joidenkin reittien matkakortteja. Kirjaston ja koulun yhteisen kokoushuoneen sekä polkupyöriä pääsee myös varaamaan. Kaikenikäiset joroislaiset ovat aktiivisia kirjastonkäyttäjiä, myös viereisen koulun oppilaat vierailevat lähikirjastossaan tiuhaan.

Teksti ja kuvat (paitsi kettulogo): Piia Häkkinen

Toenperän kirjastojen Facebook-sivu