Kangaslammin lähikirjasto sijaitsee Etelä- ja Pohjois-Savon rajalla, entisen Kangaslammin kunnan taajamassa. Kirjaston perustamisvuodesta ei ole tarkkaa tietoa, mutta sen historialliset juuret yltävät 1800-luvun loppupuoliskolle. Kirjaston historiaan liittyy mielenkiintoinen seikka, sillä se sijaitsee nykyisin samassa koulurakennuksessa, jossa se toimi jo 1880-luvulla. Olemassaolonsa aikana kirjastolla on ehtinyt olla monta sijaintipaikkaa, myös aivan oma kirjastorakennuksensa, joka rakennettiin vuonna 1966.

Lähikirjasto sijaitsee kyläkoulun vanhassa rakennuksessa, joka on rakennettu vuonna 1883.

Uudet tilat ja yhteispalvelupiste

Valitettavasti rakennuksessa todettiin sittemmin vakavia kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmia, joiden vuoksi kirjasto siirtyi vuonna 2009 koulun vapaisiin tiloihin. Muuton seurauksena käytettävissä olevat tilat pienenivät huomattavasti, noin 80 m²:en, mikä on suunnilleen puolitoista luokkahuonetta. Samassa yhteydessä kirjaston kanssa toimii myös Varkauden kaupungin Kangaslammin yhteispalvelupiste. Lisäksi samassa rakennuksessa on sisäaulan toisessa päässä sijaitseva 5-6 -luokkalaisten luokkahuone.

Pienessä kirjastossa jokainen neliömetri on käytettävä tehokkaasti

Nykyisin lähikirjasto on osa Varkauden kaupunginkirjastoa, johon se liittyi vuonna 2005 tapahtuneen kuntaliitoksen yhteydessä. Tällä hetkellä Kangaslammin lähikirjasto on ainoa Varkauden kaupunginkirjaston oheistoimipiste. Etäisyys kirjastojen välillä on 25 kilometriä.

Kirjastossa on yksi työntekijä, kirjastonhoitaja. Lisäksi yhteispalvelupisteellä on oma työntekijänsä. Sijaistamme toinen toisiamme toisen poissa ollessa. Kirjaston asiakaskunta koostuu etupäässä alakoulun koululaisista (joita on tällä hetkellä noin 30) sekä 50+-ikäisestä väestöstä. Kylän taajama-alueella on vakituisia asukkaita nelisen sataa. Kesäisin alueen runsaslukuiset kesäasukkaat piristävät kirjastommekin toimintaa.

Kirjaston yhteydessä toimivassa yhteispalvelupisteessä on mm. Postin myyntipiste ja Kangaslammin liikuntatalon varauspalvelut. Pisteelle on oma asiakassisäänkäynti. Tiskin takana palvelusihteeri Eija Ruuskanen.

Kirjaston yhteydessä toimivassa yhteispalvelupisteessä on mm. Postin myyntipiste ja Kangaslammin liikuntatalon varauspalvelut. Pisteelle on oma asiakassisäänkäynti. Tiskin takana palvelusihteeri Eija Ruuskanen.

Kyläkirjasto entisessä luokkatilassa

Lähikirjastoamme voisi kuvailla pieneksi, mutta kodikkaaksi – kyläkirjastomaiseksi. Koska kirjasto (ja yhteispalvelupiste) on soviteltu vanhaan luokkatilaan, meiltä puuttuvat useimmille kirjastoille tyypilliset tilat, kuten lehtilukusali ja satunurkkaus. Tiloistamme löytyvät kuitenkin mm. kolme asiakastietokonetta, lehtilukunurkkaus, poistoaineistohylly ja kutsuva laiskanlinna, johon moni asiakas tykkää istahtaa pidemmäksi aikaa. Viihtyvyyttä lisäävät lukuisat viherkasvit, joita vihreän peukalon omaava vakisiistijämme antaumuksella hoitaa. Saamamme asiakaspalautteen mukaan moni asiakas on pitänyt asiantuntevan asiakaspalvelun ja hyvän ilmapiirin lisäksi kirjaston monipuolisesta kokoelmasta ja aineiston hyvästä saatavuudesta. Lummeyhteistyön tuoma kokoelman laajentuminen sekä ilmainen varausmahdollisuus ovat kiitellyimpiä uudistuksia.

Tapahtumia resurssien puitteissa

KangaslampiTapahtumatoimintamme on ollut vaatimatonta vähäisten henkilöstöresurssien ja pienien tilojen vuoksi. Osallistumme osaltamme joihinkin pääkirjastossakin järjestettävien tapahtumien pitämiseen Kangaslammilla, kuten esimerkiksi SeniorSurf -päivään. Valitettavasti tapahtumiin osallistujien määrä on Kangaslammilla ollut hyvin vähäistä hyvästä tiedottamisesta huolimatta. Sen sijaan yhteistyömme koulun kanssa on tiivistä ja olemme pääkirjaston tapaan kulttuurikeskus Verson laatiman Kulttuuripolku-ohjelmaan kuuluvien kirjavinkkausten ja opetustuokioiden lisäksi järjestäneet opettajien toiveesta mm. kirjailijaesittelyjä luokissa ja aakkostamisopetusta kirjaston tiloissa. Meillä on virinnyt myös lukukoiratoiminta keväällä 2018 pienten koululaisten iloksi.

Lastenosasto ja lehtienlukunurkkaus ovat sulassa sovussa samassa tilassa.

Lastenosasto ja lehtienlukunurkkaus ovat sulassa sovussa samassa tilassa.

Uudistuksia

Kirjasto ja yhteispalvelu ovat lyhyen ajan sisällä saaneet ajanmukaisempaa ilmettä, kun molempien asiakaspalvelupöydät vaihdettiin sähköisiin nostopöytiin. Lisäksi kirjaston lastenosasto sai raikkaamman ja värikkäämmän ilmeen lasten kuvakirjahyllyköiden vaihdon myötä vuosien 2018-2019 vaihteessa. Myös ulkoinen ilmeemme koki muutoksen vuoden 2018 kesällä, kun toimipaikkamme sai vihdoin kunnollisen parkkialueen inva-paikkoineen. Sitä edeltävänä vuonna tämä museoviraston suojelema rakennus sai uuden maalipinnan.

Teksti & kuvat: Kangaslammin kirjastonhoitaja Matleena Lahti

Varkauden kirjaston Facebook-sivu