Kangasniemen kirjasto
Kangasniemen kirjasto on perustettu vuonna 1848. Kirjastolle valmistui aivan uudet tilat yläkoulun yhteyteen Kansis-keskukseen vuoden 2016 lopussa ja uusissa, valoisissa tiloissa toiminta alkoi tammikuussa 2017. Kangasniemen kirjastossa työskentelee 4,5 henkilöä ja kehittämishankkeet työllistävät keskimäärin noin 0,3-0,5 henkilöä vuodessa.
Yhteistyö koulun kanssa
Kangasniemen kirjasto tekee aktiivista yhteistyötä perusopetuksen kanssa. Tarjoamme alakoululaisille kirjavinkkausta, sanataidepajoja, mediakasvatusta ja tietysti myös kirjastonkäytönopetusta. Lukudiplomit ja kulttuuridiplomit kuuluvat myös ohjelmaamme.
Yläkoululaisille tarjotaan multimedia- ja kirjavinkkausta, 8-palloilun merkeissä tutustutaan toiminnallisten tehtäväpisteiden avulla kirjaston toimintaan ja tiedonhaun opastusta tarjoamme erityisesti 9-luokkalaisille. Äidinkielen tutkielmia tekemiseen tarjotaan myös mahdollisuutta kirjastossa (paikka, laitteet ja ohjaus).
Tiloja ja tapahtumia
Lehtilukusalimme on myös omatoimikäytössä. Omatoimisopimuksen tehneet asiakkaat voivat käyttää tilaa kirjaston sulkemisajan jälkeen. Tilassa on myös kaksi tietokonetta ja monitoimilaite asiakkaiden käytettävissä.
Pelihuone avattiin kesällä 2017. Siellä on asiakkaiden käytössä PlayStation4 sekä kaksi pelitietokonetta. Digitointipiste avautui asiakkaiden käyttöön vuoden 2018 alussa. Digitointipisteessä asiakas voi muuntaa C-kasetit, LP-levyt ja VHS-kasetit digitaaliseen muotoon.
Kirjaston rutiineihin kuuluvat mm. satutuokiot, runopiirit sekä kirjaston toiminnan esittely ja kirjavinkkaus yhteisöille. Kirjasto osallistuu myös aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin kulloisenkin teeman mukaan.
Kehittämistä ja kulttuuria
Kangasniemen kirjasto tekee mielellään kehittämishankkeita. Tällä hetkellä on menossa mm. Lukuintoa ja kulttuuria 170 v. jonka aikana juhlimme kirjaston 170 –vuotista taivalta Kangasniemen kirkon sakaristosta uusiin nykyaikaisiin tiloihinne. Samalla tarjoamme kaikille kuntalaisille monipuolista ohjelmaa. Erityisen tärkeää meille on, että myös vähemmän kirjastopalveluja käyttävät asiakkaat löytävät kirjaston monipuolisia palveluja tarjoavana, kaikkien kuntalaisten yhteisenä kohtaamispaikkana.
Kangasniemi on monipuolinen kulttuurikunta. Kangasniemen kirjasto tekee paljon yhteistyötä paikallisten järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Yhtenä yhteistyön tuloksena koottiin kulttuuripolku Kangasniemelle. Kyseessä on sivusto, jossa ”muistomerkit puhuvat” – eli tavoitteena on luoda elämyksiä. Sivusto toteutettiin yhdessä Kangasniemen kunnan kanssa. Kirjasto käsikirjoitti ja organisoi hankkeen, ja sen ”ensimmäinen kierros” toteutettiin Itä-Suomen aluehallintoviraston Kultttuuripolku-hankkeessa. Sivusto on nähtävillä osoitteessa www.koekangasniemi.fi. Sivustoon on tulossa uusia kohteita alkusyksystä 2018.
Kokoelma ja palvelut saavat kiitosta
Kangasniemen kirjastolla on monipuolinen kotiseutukokoelma. Pieni osa aineistosta on digitoitu Digikirjastoon (http://digi.kirjastot.fi). Pyrimme täydentämään myös digitaalista kokoelmaamme vuosittain. Kangasniemellä julkaistaan useita teoksia vuosittain. Tuotteliaimpana kirjoittajana tällä hetkellä voitaneen mainita lastenkirjailija Maria Kuutti Anna ja Elvis -sarjallaan.
Kirjastomme saa positiivista palautetta erinomaisesta palvelusta, hyvästä aineiston saatavuudesta sekä moderneista ja toimivista tiloista. Myös laaja Celia-aineisto saa asiakkailtamme paljon kiitosta. Kangasniemi on myös todellinen kesäkunta eli väkilukumme kaksinkertaistuu kesälomakuukausien aikana. Kesäasukkaat ovat ihastelleet uusia tilojamme. Tilojen lisäksi myös omatoimiaika lehtilukusalissa on saanut myös heiltä paljon kiitosta.
Olemme kotiutuneet usiin toimitiloihimme ja iloitsemme tästä loistavasta toimintaympäristöstä. Tuleva vuosi onkin sitten yhtä juhlaa – Kangasniemen kirjasto 170 v.
Teksti: Sari Tulla, kuvat: Ulla Siiskonen