Nuortenosasto

Nuortenosasto. 200 euron kierrätyssohvasta tuunattiin nuorille oleskeluryhmä.

Rantasalmen kirjasto on osa Toenperää, johon kuuluvat myös Juvan ja Joroisten kirjastot sekä kirjastoauto Jasso Toenperä. Kunnantalolla sijaitsevassa kirjastossa toimii myös kunnan neuvonta. Kirjasto työllistää kirjastovirkailijan, kirjastonhoitajan ja kirjastonjohtajan. Talvikaudella kirjasto palvelee myös lauantaisin.

Vuodesta 2016 kirjastoa on kehitetty omatoimista tapahtumatuotantoa tukevaksi. Kirjastotilaa avataan uuden kirjastolain hengessä kuntalaisten, erityisesti kolmannen sektorin, käyttöön iltaisin ja muina sulkuaikoina. Toinen kehittämiskohde on hakeutuvien kirjastopalvelujen tehostaminen ikääntyviä asiakkaita palveleviksi.

Lastenosasto

Tammi-helmikuussa 2018 lastenosastoa laajennettiin väliseinä purkamalla niin, että saatiin lisää leikki- ja hyllytilaa. Purku on osa kirjaston valmistautumista omatoimikirjastoon.

Pari tapahtumaa viikossa

Vuonna 2017 kirjastossa järjestettiin keskimäärin 2,5 tapahtumaa tai näyttelyä viikossa (yhteensä 133). Lastenkulttuurikeskus Verson ja MLL:n satutunneilla sekä nuorisotoimen kanssa ohjatuissa peli-illoissa käy jopa 100 osallistujaa. Myös kirjastovirkailija Timo Pesosen ohjaamat alakoulun Pleikkajengin peliperjantait keräävät pelaajia jonoksi asti.

Kirjasto osallistuu vuosittain kunnan, yrittäjien ja kolmannen sektorin yhteisohjelmiin: kesä avataan ulkotapahtumalla, elokuussa järjestetään veijarihahmo Pekka Lipposen mukaan nimetyt Lipposmarkkinat, syksy alkaa Taiteiden illalla ja marraskuussa vietetään joulunavajaisia.

Kirjaimmeiset kylässä

Kirjaston näkyvin tapahtuma on dosentti Jorma Kaimion ja Suomalaisen Kirjakaupan kanssa 12 vuotta järjestetty Kirjaimmeiset kylässä -kiertue, joka tuo nimekkäitä kotimaisia kirjailijoita Rantasalmelle, Savonlinnaan ja Mikkeliin. Marraskuussa 2018 kiertueen juontajaksi vaihtuu Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

Käpäläpassi Ketunpennulta

Käpäläpassi ja kettu lukee pennuille

Kettuhahmon suunnitteli Katriina Kaija

Viime vuonna Rantasalmella julkistettiin Toenperän kirjaston Lukukettu-diplomin jatkoksi alle kouluikäisille ja varhaiskasvatukseen suunnattu lukudiplomi. Ketunpentu-hankkeen Käpäläpassista, satukasseista, Käpäläjuhlasta ja vauvaperheiden tapaamisista vastaa kirjastonhoitaja Marjut Vainio.

Toenperän kirjaston alle kouluikäisten Ketunpentu-lukudiplomi valmistui vuonna 2017. Rantasalmi viettää myös Kirjan ja kertun päivää (23.4.) ja syksyllä Käpäläjuhlaa.

Karaokea ja kirjastotanssit

Reilun vuoden kirjastossa on pari kertaa kuussa laulettu karaokea ja tanssittu
lukusalissa. Yli 17 000 laulun valikoima ostetaan Dj Onlinelta.

Karaoke

Karaoke ja yhteislaulut soivat Rantasalmen kirjastossa sulkuaikoina. Osa ryhmistä kokoontuu omatoimisesti.

Karaoketaustoin järjestetään myös yhteislaulutuokioita. Karaoke alkoi kirjaston ohjaamana, mutta toiminta on vakiintunut kirjaston vapaaehtoisten vetämäksi. Karaokesta tiedottaa kirjastonjohtaja Eija-Liisa Kasesniemi. Maaliskuussa karaoke laajenee Toenperällä myös Juvalle.

Teksti ja kuvat: Eija-Liisa Kasesniemi

Toenperän kirjastojen Facebook-sivu