VERTAISOPPIMISPÄIVÄ KUOPION KAUPUNGINKIRJASTOLLA
Keskitalven pakkasaamun aurinko siivitti ajomatkaani pe 28.2. 2020 ajellessani Pielaveden Vaaraslahdesta kohti Kuopiota. Olen menossa Kuopion kaupunginkirjastolle päiväksi työskentelemään työkaverin mukana, oppimaan, näkemään ja seuraamaan eri osastojen ja työpisteiden toimintaa avoimin, mielenkiintoisin mielin. Olimme Johannan ja Eijan kanssa suunnitelleet alustavasti tulevan työpäiväni ohjelmaa. Onneksi Alueellisen kehittämisentehtävän saaneet kirjastot luovat mahdollisuuden oman alueensa kirjastojen henkilökunnalle vertaisoppimispäivää. Suosittelen käyttämään tätä mahdollisuutta hyväksi.
Kirjaston aulassa huomasin heti aamulla kännyköiden latauspisteen, selkeät tiedotteet ja istuinpenkki asiakkaille. Ajattelin, että myös pienessäkin kirjastossa asiakkaat kyselevät aika usein, ainakin kesäaikaan, missä voisi ladata kännykkää hetken aikaa. Latauspiste on siis tarpeellinen palvelumuoto nykyaikana. Eijan opastuksella tutustuin lehtisaliin ja kurkistimme hiljaiseen työskentelytilaan. On tosi hyvä asia, että asiakkaille on tarjolla hiljainen työskentelytila sitä kaipaaville. Samoin iso kosketusnäyttö vaikkapa sähköisten sanomalehtien lukemiseen, on hyvä palvelu. Vaihdoimme ja rekisteröimme uusia aikakausilehtiä kuten aamutehtäviin kuuluukin. Pian olinkin jo aamukahvipöydässä ja tutustuin samalla aikuistenosaston ja lehtisalin ja AKE:n henkilökuntaan, myös Päivi ehti käydä kiireittensä keskellä tervehtimässä.
Eijan kanssa kiersimme aikuistenosastolla ja lastenosastolla ja uudistetuissa tiloissa viehätti ihana värimaailma. Uusitut kalusteet ja selkeät merkinnät eri toiminnoille kuten taaperot, minikeittiö tai missä voit leikkiä roolipuvuilla – oli hyvin suunniteltu. Musiikkiaineiston, lähinnä nuottijulkaisujen, luetteloinnista sain hyvän, ammatillisen tietoiskun! Kiitos Nanna! Mari kertoi elokuvien luetteloinnista, elokuvan tarkistustiedot tulisi löytää ensisijaisesti itse elokuvasta ja se vaatii katsomisen ja kelaamisen kohdasta jos toisestakin. Myös kansilehden merkinnöistä voi tarkistaa lisätietoja. Edelleen vahvistui näkökanta siitä, kuinka laajaa ja tarkkuutta vaativaa on sekä musiikkiaineiston että elokuvien luettelointi.
Kävimme myös kirjaston alakerrassa, minne sijoittuu remontin edistyessä tuleva lehtienlukusali. Lehtivarasto ja mikrofilmivarasto on laaja Kuopion kaupunginkirjastolla. Alakerrassa törmäsin myös hauskaan ”kirjasto-pyörään ”!! Pyörä on ilmeisesti kovassa käytössä kesäisin ja luulenpa, että jo pelkästään kirjastopyörän näkyminen katukuvassa, saa ihmiset iloiselle mielelle sekä lisäksi pyörän anti – mahdollisuus lainata helposti aineistoa. Kirjaston alakerrassa sijaitsee myös Kirjoja kotiin -palvelun eli kirjaston kotipalvelun tilat kirjakasseineen. Sirpa kertoi tästä palvelumuodosta, kuinka toimii käytännössä esim. aineistonvalinta ym. asiakaspalvelu. Myös kotipalvelun kaavakkeet, tiedotteet ja listat aineistovalinnoista olivat mielestäni selkeät ja toimivat.
Työpäiväni oli erittäin monipuolinen ja mielenkiintoinen Kuopion kaupunginkirjastolla. Koin, että kaikissa työpisteissä otettiin vastaan tosi ystävällisesti, luontevasti opastettiin ja tehtiin yhdessä, keskusteltiin ja pohdittiin työhön liittyvistä asioista. Kiitos teille kaikille! Vertaisoppimispäivän anti ja tutustuminen eri kirjastojen henkilökuntaan edistää luontevasti verkostoitumista ja kirjastojen yhteistyötä.
Teksti & kuvat: Aila Lukkarinen, kirjastovirkailija, Pielaveden kunnankirjasto