Enonkosken kirjasto palvelee asiakkaitaan keskellä kirkonkylää. Kirjasto on osa Lumme-kimppaa, mikä mahdollistaa laajemmat kokoelmat kuin mitä pieni kirjasto pystyy tarjoamaan. Kirjaston arkea pyörittää kaksi virkailijaa, joista toinen puolipäiväisenä.  Sivistystoimenjohtaja vastaa kirjastosta hallinnollisesti. Kirjasto on varsinainen palvelukirjasto, jossa ei vielä ole automaatteja.  Erilaista toimintaa järjestetään resurssien mukaan ja pieni näyttelytilakin mahtuu raameihin.  Kerran kuukaudessa kokoontuu lukupiiri.

Enonkosken kirjaston asiakas

Enonkosken kirjaston asiakas lukuhetkellä

Itsenäinen saaristokuntastatuksen saanut Enonkoski sijaitsee 30 km Savonlinnasta Heinävedelle päin.  Vakituisia asukkaita on n. 1400, mutta vapaa-ajan asukkaat tuovat oman pirteän lisänsä pikku kunnan elämään varsinkin kesäisin, ja tämä näkyy mukavasti myös kirjaston käytössä.

Kirjaston juuret ulottuvat 1860-luvulle, jolloin Kangassaaren  lasitehtaan omistaja perusti pienen kirjalainaamon kirkon yhteyteen.  Monien vaiheiden jälkeen vuonna 1992 valmistui nykyinen rakennus kirkon ja koulun viereen.

Kotiseutukokoelmaa on viime vuosina rikastuttanut entinen enonkoskelainen Heikki Loikkanen, joka on julkaissut useita paikallishistoriaa käsitteleviä teoksia.  Kotiseutuhistorian lisäksi asiakkaitamme kiinnostaa historia ylipäänsä.

Kesällä 2018 arvoisa kirjastoraati Library Ranking Europe teki yllätyskäynnin kirjastoon:

libraryranking.com

Kuva ja teksti: Enonkosken kirjasto 2019

Mikkelin seutukirjaston Facebook-sivu