AKE-koordinaattoripäivät on jokavuotinen tapahtuma, joihin kokoonnutaan valtakunnallisesti jokaisen AKE-alueen voimin. Päivillä keskustellaan, jaetaan kokemuksia ja hyviä käytänteitä sekä kehitetään AKE-toimintaa rennoissa tunnelmissa. Samalla tutustutaan muiden alueiden alueellista kehittämistehtävää hoitaviin ihmisiin, jolloin on helpompaa jakaa ideoita jatkossakin.
Tänä vuonna AKE-koordinaattoripäivät järjestettiin aurinkoisessa Vaasassa, kaupungintalolla. Kaksipäiväiset koordinaattoripäivät alkoivat aamukahveilla ja ryhmäytymisellä. Varsinainen ohjelma alkoi kirjastoalan opettaja Päivi Jokitalon vetämällä Liboppi -porinatuokiolla, jolloin päästiin yhdessä pohtimaan Libopin tulevaisuutta ja sen kehittämismahdollisuuksia. Kuinka tehdä Libopista lähestyttävämpi? Pitäisikö kursseja lyhentää tai pelillistää enemmän?

Tampereen AKE esitteli kohtaavan asiakastyön tarjotintaan, joka koostuu kirjastohenkilöstön ammattiosaamista vahvistavista asiakkaan kohtaamisen ja oman asiantuntijuuden perusteista. Tarjottimen avulla kirjastolainen voi ylläpitää omaa asiantuntijuuttaan alati muuttuvassa kirjastomaailmassa.
Porvoon AKE johdatteli esityksellään muut keskustelemaan ryhmissä alueiden osallisuudesta. Tavoitteena oli pohtia miksi on tärkeää, että:
- alueelta voidaan osallistua ja vaikuttaa asioihin
- tunnistetaan eri toimijat ja näkökulmat, jotka vaikuttavat osallisuuteen
- tutkitaan ja vertaillaan erilaisia osallistumisen tapoja ja niiden soveltuvuutta eri tarpeisiin
- AKE-toiminnassa voitaisiin tuoda esille enemmän yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja edistää osallisuutta. (Jan Nyströmin esitys 2025)
Päivän päätteeksi tutustuimme uudenlaiseen keskustelutyökaluun – Topaasiaan – jota voidaan käyttää erilaisissa vaikeissa päätöksentekotilanteissa ja keskusteluissa. Topaasia-kortteja ja -keskustelua oli esittelemässä Rovaniemen ja Vaasan AKEt. Mikäli Topaasia-kortit kiinnostavat sinua, myös tulevilla Itä-Suomen Kirjastopäivien (2025) teematuokioilla esitellään niitä.

Perjantai alkoi tutustumisella Vaasan Kaupunginkirjastoon ja Kirjastomuseoon (lue alta lisää) – ohjelma Kaupungintalolla jatkui tutustumiskierrosten jälkeen. VAKE (Helsinki) aloitti aamupäivän keskustelun tuomalla terveisiä AKE-linjasta. Puheenvuoron aikana oli mahdollista esittää toiveita VAKEn suuntaan tulevista keskusteluaiheista AKE-linjakokouksissa. Keskustelimme yhdessä ehdotuksista, ja päätimme seuraavan vuoden AKE-koordinaattoripäivien paikkakunnan huutoäänestyksellä:
2026 AKE-koordinaattoripäivät ovat Joensuussa!

Iltapäivällä Kuopion AKE piti yhdessä Lahden AKEn kanssa puheenvuoron AKEn jalkautumisen hyödyistä. Kuopiossa jalkautumista alueen kirjastoihin on tehty AKE-työn alusta asti ja ensimmäisenä toimintavuonna kierrettiin säännönmukaisesti jokainen kirjasto, jotta saataisiin tuntumaa alueen kirjastoihin ja niiden osaamistarpeisiin. Ensimmäisen vuoden kierroksilla tehtiin myös tuolloin uutta AKE-toimintaa tutuksi ja jaettiin hyviä käytänteitä eteenpäin kirjastoille. Jokaisesta vierailusta täytettiin tarkat muistiinpanot etukäteen mietittyjen kysymysten pohjalta.
Jalkautumista on Kuopion AKE-alueella toteutettu myös kutsuperusteisesti: AKE-informaatikon pystyi kutsumaan omaan kirjastoon vierailulle ja vaikkapa opastamaan henkilökunnalle digiasioita!
Nykyään Kuopion AKE vierailee noin 10-15 kirjastossa vuosittain, eikä mukana ole enää tiukkaa kysymyspatteristoa, vaan keskustellaan toiveista, tarpeista sekä kuulumisista vapaamuotoisesti ja tutustutaan toisiimme. Tärkeintä on päästä kiinni kirjastojen nykytilanteeseen ja poimia keskustelusta tärkeimmät kehittämisen tarpeet. Jokaisen vierailun jälkeen tärkeimmät tiedot kirjataan ylös AKE-toiminnan kehittämistä varten.
Jalkautumisen hyödyt ovat selvät:
- alueen kirjastojen toiveiden ja tarpeiden kartoitus
- kirjastojen erilaisuuden konkretisoituminen (esim. resurssit)
- kirjastot tulevat tutuiksi – mitä onnistumisia tai arjen haasteita kirjastoilla on? (+ hiljainen tieto)
- AKE-toiminnan tunnettavuus lisääntyy sekä yhteydenpito alueen kirjastojen ja AKEn kanssa helpottuu
- ajankohtaisten AKE-asioiden kertominen alueelle suullisesti
Vaasan kaupunginkirjasto & kirjastomuseo
Perjantaina suunnattiin heti aamusta tutustumaan Vaasan kaupunginkirjastoon ja siellä sijaitsevaan Kirjastomuseoon. Akelaisista koostuva porukka jaettiin karkeasti kahtia, ja toinen puoli suuntasi ensimmäisenä kirjastomuseon puolelle.
Kirjastomuseossa on esillä Suomeen vuonna 1794 perustetun ”Waasan Luku-kirjaston” aikaisia kirjoja. Tämä Suomen ensimmäinen kirjasto perustettiin Vaasan hovioikeuden jäsenten toiveesta heidän itsensä käyttöä varten. Kirjasto suljettiin vuonna 1845 ja se avautui uudestaan vuonna 1850 lehtori Oskar Ranckenin toimesta.
Alkuperäiseen kokoelmaan kuului kirjoja, karttoja, muotokuvia ja kuparipiirroksia. Myös taide-esineitä oli mahdollista lainata, mutta toiminta oli vähäistä. Kirjastomuseossa on nähtävillä 30 alkuperäistä teosta Luku-kirjastosta ja sen lisäksi ensimmäisiä suomeksi painettuja kirjoja, jotka käsittelivät lähinnä hengellisiä aiheita.


Toinen puoli Kirjastomuseosta esitteli lainaustoimintaa eri vuosikymmeniltä: entisaikojen kirjastoautotoimintaa, lainausta kortiston ajoista lähemmäksi nykypäivää sekä sensuroitujen kirjojen käsittelyä. Tiesitkö, että ennen muinoin kirjastoissa on voinut olla myrkkykaappi, jonne niin sanotut ”kielletyt kirjat” säilöttiin pois kansan nähtäviltä?

Kierros Vaasan kaupunginkirjastolla alkoi ala-aulasta, jossa sijaitsee asiakaspalvelupiste ja lasten- ja nuortenosasto. Asiakaspalvelun takaa pääsee näppärästi pujottelemaan kohti kirjastoauton tallia, josta meitä tervehti iloisen värikäs, uusi kirjastoauto Hilda. Kirjastoauton ulkoasun suunnitteli paikallinen taiteilija Terese Bast, joka noudatti suunnittelussa toiveita – uuden kirjastoauton ulkoasussa haluttiin huomioida lapset, sadunomaisuus, meri, onnellisuus ja lukuilo.
Kirjasto on monikerroksinen kokonaisuus, jota kehystää suuret, kirjastotilaan valoa tuovat ikkunat. Ensimmäisestä kerroksesta avautuu lasten- ja nuortenosasto, toiseen kerrokseen kavuttuaan pääsee taas aikuistenosaston asiakaspalvelutiskin eteen. Kirjastossa on paljon kotoisia lukupaikkoja, joista asiakas helposti löytää itselleen sopivan kolon. Taidetta löytyy kirjastosta hyvin monesta eri paikkaa, esimerkiksi tauluja ja maalauksia pylväissä ja seinissä – täällä silmä lepää! Lastenosaston sisäänkäyntiä vartioi symppis, värikäs ja erittäin suuri hämähäkki – uskaltaisitko tulla sisään?


Verkostoitumista Vaasan yliopiston pelihallissa
Illalla oli vuorossa vapaamuotoinen verkostoituminen eri alueiden akelaisten kesken. Akelaiset kokoontuivat Vaasan yliopiston Fabriikkiin, jossa retropelihalli sijaitsee. Pelihalliin on koottuna erilaisia 80-lukua henkiviä arcade-pelejä aina Donkey Kongista erilaisiin rallipeleihin ja flippereihin.
Mieleenpainuvinta illassa oli Sega Rally -turnaus, jossa eri alueiden akelaiset kilpailivat leikkimielisesti keskenään – kuka onkaan kaikkien aikojen paras kuski? Katso alta tunnelmakuvia pelihallista!
