Jäppilän lähikirjasto sijaitsee Jäppilän keskustassa ja on ollut osa Pieksämäen kaupunginkirjastoa vuodesta 2005 lähtien. Aivan kirjaston tuntumassa (osin jopa seinän takana) on Jäppilän alakoulu, jossa on n. 50 oppilasta. Lähistöltä löytyy myös monitoimitalo, terveysasema, päiväkoti ja apteekki.

Jäppilän kirjasto toimii omatoimisena joka päivä klo 8-21 ja asiakaspalvelua on kahtena päivänä viikossa yhden virkailijan voimin. Jäppiläläiset ovat hienosti oppineet käyttämään omatoimikirjastoa, myös varaukset voi noutaa omatoimiaikana. Kirjasto tilana on melko pieni, mutta tärkeimmät toiminnot on siihen saatu mahdutettua, mm. lainaus- ja palautusautomaatit, asiakaspääte, lehtien lukutila, lasten nurkkaus, kaupungin ilmoitustaulu ja tiedotteet, lainattavia liikuntavälineitä ja kotiseutuaineistoa.

Kirjakokoelma on pieni, mutta monipuolinen ja lisäaineistoa saa helposti muista Lumme-kirjastoista. Aineisto kulkee virkailijan mukana näppärästi Jäppilän ja pääkirjaston välillä. Koululaiset käyttävät ahkerasti kirjastoa myös oppimisympäristönä ja heille järjestetään kirjavinkkausta ja kirjaston käytön opetusta säännöllisesti.

Lastenkulttuurikeskus Verso järjestää kirjastossa satutunteja syksyisin ja keväisin. Pieksämäen Seutuopiston Mobiiliklinikka vierailee kirjastossa joka toinen maanantai ja auttaa kyläläisiä akuuteissa mobiiliongelmissa maksutta. Lehtien lukupisteeltä kantautuu aika ajoin iloinen puheensorina kyläläisten sinne kokoontuessa pohtimaan maailman tapahtumia.

Kirjastossa voi ottaa kopioita palveluaikoina ja varata viereisen Jäppilä-talon kokoustiloja. Myös Jäppilän museon avainta säilytetään kirjastolla ja sen saa halutessaan sieltä käyttöönsä.

Kiitosta kirjasto on saanut monipuolisesta valikoimastaan ja hyvin esille asetetuista uutuuksista. Myös omatoimikäyttö on saanut paljon kiitoksia näppäryydestään ja vaivattomuudestaan.

Pyöriä parkissa kesällä Jäppilän kirjastolla

Jäppilän kirjaston tiloja

Jäppilän kirjaston tiloja

Lehtienlukutila

Lehtienlukutila

Satunurkka

Satunurkka

lainausautomaatit

Lainauspiste

Teksti & kuvat: Jäppilän kirjasto, Maija Tikkanen 2019

Jäppilän kirjaston Facebook-sivu