Maaningan kirjaston maahisia

Maaningan kirjaston maahisia

Maaningan kirjasto aloitti pitäjäkirjastona v.1847 ja varsinaisena kunnankirjastona v.1913. Nykyisiin tiloihin keskustaan Maaninkatalolle (ent. Maaningan kunnantalo) kirjasto siirtyi v.2005. Tuolloin toimistotiloista remontoitiin tilat kirjastolle.

Kirjasto on kahdessa kerroksessa: alakerrassa on lasten/nuortenosasto, lehtilukusali, av-kokoelma ja yläkerrassa aikuisten osasto, kotiseutukokoelma ja varastotilat. Maaningan liityttyä Kuopioon v. 2015 kirjastosta tuli Kuopion lähikirjasto Työntekijöinä on kirjastonhoitaja ja kirjastovirkailija.

Maaninkatalolla on kirjaston ohella Kuopion kaupungin asiointi- ja palvelupisteitä, asukastupa ja ev.lut.seurakunnan seurakuntatiloja. Samassa talossa yhteistyö eri toimijoiden kesken on luonnollisesti helppoa.

Maaningan keskustassa sijaitsevasta Maaninkajärven koulusta ja päiväkodista käydään viikoittain kirjastossa lainaamassa. Eskareille ja koulun oppilaille järjestetään kirjastonkäytön opetusta ja kirjavinkkausta. Koska Maaninka on laaja maaseutupitäjä, kirjastoauto käy kahdella muulla koululla ja palvelee myös aikuisia omalla reitillään.

Säännöllisenä toimintana on ollut satutunti ja aikuisten lukupiiri kerran kuukaudessa. Satutunti on järjestetty yhteistyössä Maaningan Marttojen kanssa. Marttojen toiminta Maaningalla on vilkasta. Kirjastossa he ovat pitäneet mm. neulekahviloita. Eskareille ja ekaluokkalaisille Martat ovat ommelleet kangaskassit kirjastokäyntiä varten.

Kirjastoa on kuvattu viihtyisäksi. Maaninkatalolle muuton yhteydessä kirjastoon ostettiin taideteoksia, jotka nyt kaunistavat tiloja. Kirjasto on myös suosittu näyttelyiden pitopaikka ja varauksia on tehty kuukausiksi eteenpäin.

Asiakaspalvelu on saanut perinteisesti kiitosta ystävällisestä palvelusta. Kirjasto on yhteinen olohuone, jonne tullaan myös tapaamaan tuttuja. Kesäisin asiakaskunta laajenee, kun kesäasukkaat saapuvat Maaningalle.

Peikkotyttö ikkunalaudalla lempikirjansa parissa

Peikkotyttö ikkunalaudalla lempikirjansa parissa

Satumaisemia Maaningan kirjastolla

Satumaisemia Maaningan kirjastolla

Värikkäät kirjastokassit

Värikkäät kirjastokassit

Teksti ja kuvat: Maaningan kirjasto, Leena Häiväläinen ja Seija Ryhänen 2019

Kuopion kaupunginkirjaston Facebook-sivu