Riistaveden kirjasto ulkoa talvisessa maisemassa
Riistaveden kirjasto ulkoa

Riistaveden kirjasto on Kuopion kaupungin lähikirjasto. Riistavesi sijaitsee Kuopiosta on noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Riistaveden kunnan lainaustoiminta käynnistyi vuonna 1924 Melalahden vanhalla koululla. Vuonna 1929 saatiin päätös Riistaveden kunnan omistamasta kantakirjastosta. Varsinainen lainaustoiminta alkoi 7.11.1929. Riistaveden idyllisessä kirjastossa työskentelee yksi vastaava kirjastovirkailija.

Nykyiset tilat eivät ole varsinaisesti kirjastoa varten suunniteltu, mutta sokkeloinen tila on saatu hyvin muokattua kirjaston käyttöön. Pienet tilat ovat tehokäytössä. Henkilökunnalla on käytössään pieni työhuone ja sosiaalitila.

Riistaveden kirjastossa järjestetään asiakkaille digiopastusta, koululaisille kirjastonkäytön opetusta ja lapsille satutunteja. Kirjastossa kokoontuu myös lukupiiri. Kirjasto on suosittu näyttelyiden pitopaikka ja varauksia on tehty kuukausiksi eteenpäin. Kirjaston tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat koulut, kyläraati, eläkeläiset, päiväkoti ja eskarit. Koululaiset ja päiväkotiryhmät käyvät säännöllisesti kirjastossa.

Lastenosastoa
Lastenosastoa

Koska kirjastorakennus on 1920 –luvulta, tuo se tietynlaista viihtyvyyttä työskentelyyn. Voisi sanoa, että Riistaveden kirjastossa on rauhallisen kodikas tunnelma. Kirjasto on pitäjäläisten olohuone, jonne on mukava tulla lukemaan päivän lehdet tai vain oleilemaan ja rupattelemaan tuttujen kesken. Positiivista palautetta kirjastolle annetaan hyvästä asiakaspalvelusta sekä monipuolisesta kokoelmasta. Kesäasukkaat arvostavat myös kirjastoa ja joka kesä saadaan monia uusia asiakkaita.

Riistavedelle odotellaan uutta palvelukeskusta, jonka rakentamisen pitäisi alkaa mahdollisesti parin vuoden päästä. Palvelukeskukseen on suunnitteilla myös uudet tilat kirjastolle. Asiakkaat ovat toivoneet laajempia aukioloaikoja, joten tulevaisuudessa omatoimiaukiolon myötä kirjaston aukioloaikoja tullaan laajentamaan.

Riistaveden kirjasto sisältä

Teksti ja kuvat: Lea Salo, Riistaveden kirjasto 2020