Pääkirjaston julkisivu
Pääkirjaston julkisivu

Kuopion kaupunginkirjastoon kuuluu pääkirjasto, 13 lähikirjastoa ja 3 kirjastoautoa. Kaavin ja Tuusniemen kunnat sekä Niuvanniemen oikeuspsykiatrisen sairaalan kirjasto ostavat Kuopiolta kirjastopalvelut. Kirjastossamme on myös Kirjoja kotiin –palvelu, joka vie aineistoja niille asiakkaille, jotka eivät itse pääse kirjastoon.

Lukukoira Sylvi
Lukukoira Sylvi

Kirjastossamme työskentelee noin 85 työntekijää, joista kuuluisin lienee lukukoiramme Sylvi. Lukukoira Sylvillä on säännölliset vastaanottoajat pää- ja lähikirjastossa Kuopiossa. Sylvi työskenteli myös AVI:n rahoittamassa Lukuloikkia-hankkeessa, jossa hän pääsi matkustelemaan ja viemään lukemisen ilosanomaa myös muihin Pohjois-Savon kirjastoihin.

lasten- ja nuortenosaston lava

Kuopion kaupunginkirjastossa on vuosittain yli 2 miljoonaa lainaa ja noin 1,3 miljoonaa käyntiä. Erilaisia tapahtumia on paljon ja niihin osallistuu vuosittain noin 30 000 osallistujaa. Olemmekin päässeet uusimaan pääkirjaston ja monen lähikirjaston tiloja ja tilasuunnittelussa on huomioitu myös tapahtumien järjestämisen mahdollistuminen. Pääkirjastoon rakennettiin kaksi esiintymislavaa ympäröivine verhoineen, jotka houkuttelevat asiakkaita osallistumaan myös open mic –tapahtumiin ja tuomaan mm. pöytälaatikkorunoja muille kuultaviksi.

Joulupukki kirjastofillarin ohjaksissa
Joulupukki kirjastofillarin ohjaksissa

Kirjaston ilosanomaa levittävät myös kirjastoautot ja kirjastofillari. Kirjastofillarin voi tilata kesällä tapahtumiin vierailemaan esim. pihakirppiksille, päiväkotien pihoille, toritapahtumiin jne. Joulun aikaan se oli joulupukin varakulkupeli, kun hetken näytti siltä, ettei lunta tule ja pyörällinen kulkupeli toimisi rekeä paremmin…

Kirjastoauto Aulis reitillään
Kirjastoauto Aulis reitillään

Kirjastomme toiminnan painopisteet vuodelle 2020 tulevat olemaan palveluiden kehittäminen yhdessä kuntalaisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa organisaatiorajat ylittäen kuntalaisten muuttuneita tarpeita vastaaviksi. Tässä keskiössä ovat mm. pääkirjaston ja kulttuuri- ja luonnontieteellisen museon tilallinen yhdistäminen, kirjastopalvelut lähipalvelukeskuksissa sekä kirjastopalveluiden ja muiden toimijoiden yhteistyö. Toisena painopisteenä ovat verkkopalveluiden ja e-aineistotarjonnan kehittäminen, niiden neuvonta, opastus ja digituki. Kolmantena painopisteenä on kaikenikäisten monilukutaidon edistäminen ja yhteistyön kehittäminen tässä.

Rakastan kirjastoa! Jee!
Ihanaa palautetta kirjaston asiakkaalta

Tavoitteena on Itä-Suomen kirjastojen yhteisen suunnan mukaisesti tarjota kirjastopalvelut kaikille – tehdä kirjastosta paras paikka lapsille ja saada myös kaikki muut kirjastopalveluista hyötyvät eri-ikäiset ja erikieliset kuntalaiset palvelun piiriin ja ehkäistä syrjäytymistä, edistää laajasti lukutaitoa sekä kuntalaisten hyvinvointia. Itä-Suomen kirjastojen suunnan palvelulupauksessa luvataan kaikille mahdollisuus lukea, tukea aktiiviseen kansalaisuuteen ja hyvinvointiin, osaamista ja yhteistyötä sekä kaikille avoin tila.

Aikuistenosastoa
Pääkirjaston aikuistenosastoa
Pääkirjaston näyttelytilaa
Pääkirjaston näyttelytilaa
Musiikkiosaston lainattavat kitarat
Musiikkiosaston lainattavat kitarat
Muita lainattavia soittimia
Musiikkiosaston muita lainattavia soittimia
Lastenosaston käytettävissä olevat roolivaatteet
Lastenosaston kaikkien käytettävissä olevat roolivaatteet
Noita-akat satutunnilla
Noita-akat satutunnilla
Lastenosaston lavalla on mukava köllötellä tai vaikka rauhoittua hetkeksi lukemaan lempikirjaa.
Lastenosaston lavalla on mukava köllötellä tai vaikka rauhoittua hetkeksi lukemaan lempikirjaa.