Vierailin Vappuna lomamatkallani Barcelonassa Biblioteca de Catalunyassa. Kirjasto sijaitsee jylhässä, goottilaistyylisessä vanhassa sairaalarakennuksessa, joka on rakennettu 1400-luvulla. Sairaala väistyi kirjaston palveluiden tieltä vuonna 1939.

dav

Kirjaston pääsisäänkäynti

Kirjahalliin ja lukusaleihin päästäkseen piti olla kirjastokortti, jonka saa viideksi vuodeksi kerrallaan, tai väliaikainen kortti, joka on voimassa 8 päivästä 3 kuukauteen. Minimi-ikäraja kortin saamiseksi on 18 vuotta. Alaikäisille kortti myönnetään ainoastaan tutkimuksen tekemistä varten. Itse en korttia ottanut, joten tyydyin ihailemaan tiloja kirjaston aulasta. Aulatilasta avautuu näkymä korkeaan kirjahalliin, jonne pääsee siis vain kirjastokortilla.

Katalonian alueella, johon Barcelonakin siis kuuluu, on vahva identiteetti. Kirjastossa näytteillä oli katalaani säveltäjä Jep Nuix’n musiikkia sekä häntä koskevaa kirjallisuutta hänen kuolemansa kymmenvuotispäivän (26.4.1998) muistoksi.

sdr

sdr

Kaiken kaikkiaan biblioteca de Catalunya on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Sen arvokas historiallinen rakennus ja pihan puutarha appelsiinipuineen luovat viihtyisän ja idyllisen tilan lukemiseen tai vaikkapa opiskeluun.

Suosittelen lämpimästi vierailemaan lomamatkoilla alueen omissa kirjastoissa aistimassa ja haistelemassa maan kulttuuria ja saamassa ehkä jotain ideoita myös omaan kirjastotyöhön.

Maarit Ilmola