Tänä kesänä sain Leppävirran kirjaston kotiseutukokoelman vastuualueekseni ”perintönä” eläkkeelle jääneeltä työtekijältämme ja jo aikaisemmin oli ollut puhetta, että kotiseutukokoelmassamme olevat valokuvat olisi hyvä saada Finnaan. Etsiessäni äskettäin asiakkaalle valokuvia Leppävirta-laivoista huomasin käytännössä, kuinka tärkeää olisi digitoida kuvat niin, että ne olisivat helposti kaikkien haettavissa.

Muistin Kuopion kaupunginkirjaston alueellisen kehittämistehtävän tarjouksen mahdollisuudesta vertaisoppimiseen ja sain nopeasti sovittua, että menisin Keiteleen kirjastoon opiskelemaan hanketyöntekijä Marita Paanasen johdolla kuvien tallentamista ja kuvailemista digi.kirjastot.fi -palveluun.  

Keiteleen kirjastossa on puolen vuoden ajan tallennettu Pielavesi-Keitele-paikallislehden toimittajan Wellamo Paanasen lahjoittamia valokuvia ja myös muuta aineistoa Digikirjastoon. Ennen kuin digitointi aloitettiin Keiteleellä, Iisalmen kaupunginkirjastossa työskentelevä Anna-Mari Kettunen neuvoi etäyhteydellä, mitä tietoja kuvista tallennetaan Digikirjastoon ja miten kokoelmahierarkia kannattaa muodostaa. Minun onnekseni koulutustilaisuus nauhoitettiin.

Kävimme Maritan läpi muun muassa Dublin core -kenttiä, tekijänoikeus- ja tietosuoja-asioita sekä kuvienkäsittelyä. Sain myös todella hyviä vinkkejä, miten kuntalaisia voisi osallistaa kuvien tunnistamiseen.

Paluumatkalla aivoissani kävi melkoinen kuhina, kun sulattelin oppimaani ja mietiskelin, miten digitointiasiassa kannattaisi edetä. Suurkiitokset Marita Paanaselle, Kuopion kaupunginkirjastolle ja Anna-Mari Kettuselle mahdollisuudesta oppia muunkin kuin kantapään kautta.

Marja Annala