Liboppi on oppimisympäristö, josta löytyy kirjastolaisille suunnattuja verkkokursseja. Se on rakennettu Moodle-alustalle, joka on ilmainen, avoimen lähdekoodin oliopohjainen virtuaalinen oppimisalusta. Kursseille pääsee rekisteröitymällä ensin käyttäjäksi ja sen jälkeen antamalla kurssiavaimen. Kurssiavaimia voi pyytää osoitteesta koulutus.kirjasto@kuopio.fi

Etelä- ja Pohjois-Savon alueelliselta alustalta löytyy nyt koulutuksia, jotka kannattaa aloittaa pikimmiten, sillä osassa on rajoitettu suoritusaika.

  • Digiä opastamaan – ohjaamista oppimaan -kurssilla keskitytään digiopastamiseen ohjaamisen näkökulmasta. Ohjaajana on Kai Halttunen, ja hän on käytettävissä koko kurssin suorittamisen ajan. Kurssi on avoinna 28.2. asti ja sille mahtuu 30 opiskelijaa.
  • Kuinka tuen ikäihmisiä mobiililaitteiden käytössä kirjastoissa? -kurssilla perehdytään ikäihmisten opastukseen mobiililaitteiden maailmassa. Ohjaajina ovat Riikka Marttinen ja Ida-Maria Tanhua, joihin voi olla yhteydessä, jos herää sisällöllisiä kysymyksiä. Kurssialue on avoinna 31.12. asti.

Lisäksi Savon kirjastolaisille tarkoitetulta alueelliselta alustalta löytyvät kurssit videoeditoinnista sekä podcasteista, joissa ei ole rajattua suoritusaikaa. Kaikki kurssit on tarkoitus tehdä itsenäisesti omaan tahtiin, mutta ohjaajiin voi olla yhteydessä, mikäli kysyttävää tulee.

Alueellisten alustojen lisäksi Libopista löytyy myös kaikille kirjastolaisille tarkoitettuja valtakunnallisia koulutuksia kohdasta Kirjasto yhteiset. Tällä hetkellä siellä on kolme kokonaisuutta: Tekijänoikeudet, Turvallisesti verkossa ja Office365-perusteet. Lisäksi valtakunnalliselle alustalle on tämän vuoden aikana tulossa ainakin seuraavat kurssit:

  • Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeen tiimoilta kurssi, jolla pureudutaan nuorten aikuisten lukemattomuuden haasteeseen.
  • Kansalliskirjaston yleisille kirjastoille suunnattu Finnan perusteet.
  • SuositusLIIKKEEN (Vantaa, Porvoo, Tampere, Lahti) tuottama kurssi lanu-sisältöjen suosittelusta ja avaamisesta.
  • Vaasan AKEn toteuttama Selkokieli-kurssi.
  • AKE-alueiden yhteinen Kokoelmat ja sisällöt -kurssi, jossa keskitytään kokoelmien tulevaisuuteen ja sisältöjen avaamiseen niin verkossa kuin kirjastotilassa.

Tulevista verkkokursseista tiedotetaan lisää, kun aikataulut ja sisällöt tarkentuvat. Nyt kannattaa kokeilla Liboppiin rekisteröitymistä ja tutustua oppimisympäristöön muutenkin. Olettehan matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos ongelmia tai kysymyksiä ilmenee. Pähkäillään yhdessä joko sähköpostin, telefoonin tai muiden etäyhteyksien välityksellä.

Antoisia hetkiä verkko-opiskelun parissa!