Terveiset Lukutaito kuuluu kaikille -hankkeen agenttikaksikolta! Helteisen kesän jälkeen edessä on tomera työsyksy. Opetushallituksen & Lukuliikkeen rahoittamassa hankkeessahan myö hikoillaan lukutaidon edistämisen edestä esimerkiksi niin, että kokeilemme yhteistyötä pilottikuntien muiden toimijoiden kanssa. Mukana on Itä-Suomesta kuusi pilottikuntaa: Kuopio, Leppävirta, Joensuu, Nurmes, Mikkeli ja Sulkava.

Tavoitteena on marraskuussa rysäyttää Peliviikolle (moni)lukutaidon, pelaamisen ja pelillisyyden risteyttävää toimintaa yhdessä nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntapalveluiden kanssa. Ennen Peliviikkoa järjestämme koulutuksen monilukutaidosta ja sen elämänmullistavasta merkityksestä näille pilottikuntien porukoille. Peliviikon myö veikataan näkyvän koko hankealueella – vähän samaan tyyliin kuin kevään Lukuviikko. Katotaan, millaisia suunnitelmia pilottikunnissa punotaan!

Toinen iso hikoilu on nuorten lukusovellus, joka on tätä kirjoittaessa prototyyppivaiheessa. Tulossahan on mobiilisovellus eli suomeksi äpski, jolla nuoret saavat tuoreet kirjavinkit suoraan älyluureihinsa ja mahdollisuuden suorittaa lukudiplomi. Tällä hetkellä kirjastolaisten työryhmä eli sovellusnyrkki testailee prototyyppiä ja tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä olisi valmista.

Valtakunnallisesti käynnissä on myös kansallisen lukutaitostrategian teko, jonka luonnosta lukuagentit odottavat kiihkeästi kommentoitavaksi. Senkin on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alusta.

Heräsikö siulle kysymyksiä tai ajatuksia? Niitä voit mieluusti laittaa tulemaan lukuagenteille:

Pia Rask-Jussila, pia.rask-jussila@joensuu.fi
Anna Heikkinen, anna.heikkinen@joensuu.fi

Tomeraa syksyä! Pysykää lukutaitoisina!