Digitaidot ja -neuvonta

Digiopastamisen rajat – huoneentaulu asiakastiloihin
Logoton PDF
Muokattava Canva-tiedosto, voit lisätä kirjastosi logon tai muokata tekstejä vapaasti! (Vaatii Canva-tilille kirjautumisen.)

Lukukoiratoiminta

Opas lukukoiratoimintaan yleisessä kirjastossa: Sukellus kirjastojen lukukoiratoiminnan ytimeen.
Painokelpoinen ja tulostukseen soveltuva versio (Suositeltava tulostusmuoto: kirjanen)

Viestintäpaketti kirjastoille (Canva, avautuu uuteen välilehteen): Viestintäpohjia kirjastojen käyttöön.

Lukukoirakko kirjastossa -perehdytysvideot lukukoiraohjaajille: napakka perehdytys kirjastojen lukukoiratoimintaan lukukoiraohjaajaksi haluavalle.

Lisäksi kaksi logoa: Kirjaston lukukoira / Bibliotekets läshund
Säännöt logojen käyttöön löytyvät Lukukoiratoiminta kirjastossa -oppaasta.

Hankkeen päätöswebinaarin esitykset Kirjastokaistalla:

Mediakasvatus ja kouluyhteistyö

Kaikkea muuta kuin puolikuollutta lukemista – prosesseja ja tekniikoita lukemisen innostamiseen (PDF ja verkkoversio). Oppaassa on esiteltynä kaikki Parasta lukemista yläkouluun -hankkeen 18 prosessia. Prosesseja saa vapaasti kopioida tai varioida omien tarpeiden mukaisesti.

Suuri amisopas Amisagentit-hankkeen opit yhteen kokoava Suuri amisopas on nyt valmis! Opas on nimensä mukaisesti kirjastojen opas yhteistyöhön ammattioppilaitosten kanssa.

Lasten- ja nuortenkirjastotyö Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastoissa -aineisto

Mediakasvatusseuran materiaalit
Mediakasvatusseura on tuottanut paljon materiaaleja mediakasvatustyön tueksi. Sivustolla on lisäksi koosteita muiden tuottamista materiaaleista ja aiheeseen liittyviä julkaisuja.

Mediataitokoulun tehtäväpankki
Mediataitokoulun tehtäväpankista voi hakea tehtäviä ikäryhmien ja asiasanojen mukaan. Sivustolla on lisäksi tietoa ja materiaaleja vuosittaista Mediataitoviikkoa varten sekä tutkimuksia ja artikkeleita mediakasvatuksesta.

Mediakasvatuskeskus Metkan oppimateriaalit
Metkan oppimateriaaleja voi hakea hakukoneen avulla (mm. ikäryhmät, tehtävätyypit, eri mediat ja välineet). Sivuston kautta voi myös tilata erilaisia työpajoja omaan kirjastoon.

Kopiraittilan koulu
Kopiraittila on Kopioston tuottama pelillinen materiaali tekijänoikeuksista. Kopiraittilassa on materiaalia niin peruskouluun, toiselle asteelle kuin korkeakouluunkin. Sivustolta löytyy myös tietoa tekijänoikeuksista ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tekijänoikeus.fi-sivusto
Sivustolla on ala- ja yläkoululaisille suunnattuja oppimateriaaleja tekijänoikeuksista. Lisäksi löytyy helppolukuista tietoa tekijänoikeuksista ja tekijänoikeusjärjestöistä, usein kysyttäjä kysymyksiä ja hauska tietovisa.

MEKUn sivusto ikärajoista
Sivustolla tietoa elokuvien, televisio-ohjelmien ja digitaalisten pelien ikärajoista ja luokittelukriteereistä, mm. videoita ja tulostettavia pdf-tiedostoja.

Monilukutaituri mediaviidakossa
Mediakasvastuskeskus Metkan ja Porsse-kirjastojen tekemiä työpajamalleja kirjaston ja koulun yhteistyöhön.

Lukuinto-ideapankki
Lukuinto oli OKM:n valtakunnallinen ohjelma vuosina 2012–2015. Sen toteuttivat Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta ja kasvatustieteiden tiedekunta. Tavoitteena oli lasten ja nuorten monipuolisten lukutaitojen kehittäminen. Ideapankista löytyy edelleen mukavia vinkkejä monilukutaidon kehittämiseen ja kirjastojen ja koulujen yhteistyöhön.

Kirjastot.fi-sivuston tapahtumapankki
Suomen kirjastojen yhteiseenTapahtumapankkiin kootaan reseptejä kaikenlaisiin kirjaston tapahtumiin. Tapahtumareseptejä voi selata esimerkiksi kategorioiden ja ikäryhmien perusteella.

Lisää kouluyhteistyömateriaaleja Trello-alustalla. Ota yhteyttä: koulutus.kirjasto@kuopio.fi, jos haluat itsellesi Trello-tunnukset.

Muu lanu-työ

Nuortenkirjastotyön Kirjastokapinan (Kirjastopäivät 2024) tulokset (PowerPoint)
Kirjastokapinassa työntekijät pääsivät pienryhmässä miettimään, olivatko he mielenilmauskylttien väittämien kanssa samaa vai eri mieltä ja miksi. Tuotoksena syntyi mm. ideoita kirjaston jakamistalouden ja ympäristökeskustelun edistämiseen.

Monikulttuurisuus

Monikielinen kirjasto:
Kirjasto on kaverisi -esite kirjastojen käyttöön.
Muut monikielisen kirjaston aineistot (mm. tulostettavia julisteita) kirjastojen käyttöön.

Albania: Biblioteka është mikesha jote
Arabia:  المكتبة العامة صديقك
Bengali: গ্রন্থাগারই আপনার বন্ধু
Dari: کتابخانه دوست شماست
Englanti: The library is your friend
Kiina: 图书馆是我们的良师益友!
Kurdi (kurmanji): Pirtûkxane hevalê te ye
Kurdi (sorani): کتێبخانە هاوڕێتە
Nepali: पुस्तकालय तपाईंको साथी हो
Pashto: کتابتون ستاسې ملګری دی
Persia/farsi: کتابخانه دوست شماست
Ruotsi: Biblioteket är din kompis
Somali: Maktabadda waa saaxiibkaaga
Thai: ห้องสมุดคือเพื่อนของคุณ
Turkki: Kütüphane sizin dostunuzdur
Vietnam: Thư viện là người bạn của ta

Monikulttuurista kirjastoa etsimässä -hankkeen materiaalit (Kuopio)

Oppaita nuorten parissa työskenteleville

Nuoret ja omatoimikirjastot – opas kohtaamiseen (pdf, avautuu uuteen välilehteen) on AVI:n rahoittamassa Nuoret ja omatoimikirjastot -hankkeessa syntynyt opas. Se on suunnattu erityisesti omatoimikirjastoissa työskenteleville mutta myös muille nuorten kanssa toimiville.

Koordinaatti on julkaissut oppaan lasten ja nuorten parissa työskenteleville. Opas sekä muut materiaalit käsittelevät somea, seksuaalista houkuttelua ja seksuaalista väkivaltaa ja sen ennaltaehkäisyä. Opas löytyy linkin takaa: https://www.koordinaatti.fi/fi/palvelut/grooming-hanke/materiaalit

Seniorit

SeniorSurf-opastusmateriaalit

Ilmaista hyötyä verkosta

Ilmaisia hyödyllisiä linkkejä kuvankäsittelyyn, valokuvaamiseen, graafisiin töihin jne. löytyy täältä: https://savonake.fi/2020/09/04/ilmaista-hyotya-verkosta/

Puuttuuko jotain?  Vinkkaa hyvä käytäntö!