Tervetuloa Savon kirjastojen uuden tiedotuskanavan äärelle!

Tällä sivustolla tiedotetaan koulutuksista, tapahtumista ja kaikenlaisista muista ajankohtaisista asioista. Ideana on tehdä tästä kaikille Savon kirjastoille yhteinen tiedotuskanava, jonne jokainen voi lähettää materiaalia ja kertoa sellaisista oman kirjaston asioista, jotka voisivat olla muille hyödyksi tai iloksi. Päästetään hyvät käytänteet ja ideat jakoon! Ajattelimme myös esitellä täällä alueen kirjastoja, kirjastoautoja tai vaikka lukukoiria – näin opimme vähitellen enemmän toisistamme. Sivusto muokkautuu kätevästi sellaiseksi kuin sen haluamme tehdä.

Alueellinen kehittämistehtävä poikkeaa huomattavasti aiemmasta maakuntakirjastotoiminnasta, eikä siihen saa sisältyä enää maakunnallisten kokoelmien ylläpitoa, tietojärjestelmien kehittämistä tai esimerkiksi vuokria. Tavoite on tukea Savon kirjastojen kehittymistä sekä henkilökunnan osaamista ja yhteistyötä. Parhaimmat keinot toteutukseen löytyvät vasta ajan myötä, yhdessä ideoiden ja reippaasti kokeillen.

Ensimmäinen vuosi tuleekin olemaan juuri sopivien toimintamuotojen kokeilua, toisiimme tutustumista, verkostoitumista ja kirjastojen toiveiden kartoittamista. Ainoana kansallisena ohjenuorana meillä on tällä hetkellä kirjastolaki ja sen esityöt. Rahoituspäätöksen pitäisi tupsahtaa meille helmikuussa, jonka jälkeen tiedämme, millä keinoin voimme lähteä tehtävää toteuttamaan. Kutsumme kaikki alueen kirjastot mukaan ensimmäiseen yhteiseen tapaamiseen 21.3.2018. Ohjelma täällä. [Muokattu 12.2.2018: Uusi päivämäärä päivitetty ja ohjelma lisätty]

Alueemme on hurjan laaja: meitä on kaikkiaan 27 kirjastoa, 36 lähikirjastoa, 13 kirjastoautoa, 3 lainausasemaa sekä 1 potilaskirjasto. Välimatkaa vaikkapa Vieremän ja Mäntyharjun kirjastojen välillä on suorinta tietä 313 kilometriä. Tähän välille mahtuu valtava määrä erilaista osaamista ja osaamisen tarvetta. Monet kirjastot pyörittelevät kuitenkin tällä hetkellä samoja kysymyksiä: kuinka innostaa paremmin lapsia lukemaan, kuinka kohdata kirjastossa aikaansa viettävät nuoret tai kuinka kirjaston tulee auttaa asiakkaita verkkoasioinnissa. Vuoden aikana informaatikot Ella, Johanna ja Maarit jalkautuvat alueen kirjastoihin ja tuovat tukea muun muassa näihin asioihin. Samalla he kuuntelevat toiveitanne ja ajatuksianne tärkeimmistä kehittämisen alueista ja poimivat hyviä ideoita käytännön työhön kaikille jakoon.

Tässä blogi-osiossa minä kirjoittelen jatkossakin alueelliseen kehittämistehtävään liittyvistä ajankohtaisista asioista. Lisäksi kirjoittajia on monia muitakin ja jokainen saa olla bloggari niin halutessaan. Mietitään sivuston sisältöä ja käyttötarkoitusta tarkemmin yhteisessä tapaamisessamme – myös tänne olisi kiva saada kommentteja!

Raikkaita talvipäiviä,

Heli