20180313_121719Pääsin maaliskuun alussa tutustumaan Turun vankilakirjastotyötä tekevän Irmeli Malka-Kanniston mukana heillä tehtävään kirjaston ja vankilan yhteistyöhön. Turussa yhteistyötä on tehty jo kuusi vuotta, kolmen projektin aikana, joten asiantuntemusta löytyy.

Ensimmäisenä päivänä tutustuin Käyrän vankilaan. Vankila on päihteetön avolaitos, joka on toiminut aiemmin mm. maatilana ja poikakotina. Se sijaitsee Aurassa, idyllisessä maalaismaisemassa. Iso osa rakennuksista on kauniita, vanhoja puutaloja. Vankilassa minua oli vastassa Irmelin lisäksi Rikosseuraamuslaitokselta Kristian Kipinoinen, joka on ollut Irmelin työpari projekteissa.

Tutustuimme vankilan kirjastoon, joka oli hyvin hoidettu ja näytti aivan pieneltä lähikirjastolta. Kirjastoa hoitaa kirjallisuudesta innostunut sosiaalihoitaja, jonka kanssa Irmeli järjestää erilaisia piirejä (esim. lukemista, pelaamista, levyraatia). Tiedonhaun opetusta on viikoittain ja myös videotyöpajoja järjestetään. Käyrässä toimii omassa rakennuksessaan ja pihapiirissään päihdekuntoutusyksikkö Käyrä park. Käyrä parkissa pääsin seuraamaan, kuinka eräs isä luki lapselleen iltasadun, jonka Irmeli kuvasi tabletille. Kuvauksen jälkeen video siirretään muistitikulle, jonka vankila lähettää kirjan (kirjaston poistokirja) mukana lapselle.

Lisäksi vangit kertoivat kokemuksistaan kirjastoyhteistyöstä. Kaikilla oli hyvin positiivinen asenne, ja varsinkin satujen lukeminen lapsille koettiin tärkeäksi. Vangeilla on tiedonhaun opetuksia ja säännöllisiä kirjastokäyntejä Maarian kirjastossa.

Seuraavana päivänä Turun vankilassa olikin sitten huomattavasti virallisempaa. Aamulla kesti yli puoli tuntia, ennen kuin lopulta oltiin sisällä kaikkien turvatarkastusten jälkeen. Turun vankila on 255-paikkainen suljettu vankila.

Turussa pääsin seuraamaan kahta eri lukuhetkeä: toisessa isä luki lapselleen, toisessa ukki lapsenlapselleen. Ennen ensimmäistä lukukertaa Irmeli on käynyt tapaamassa vankia ja keskustellut mm. siitä, millaisen kirjan hän haluaisi lukea. Mukana on ollut sosiaaliohjaaja, koska satujen lukeminen on katsottu perhetyöhön liittyväksi. Samalla on keskusteltu vanhemmuudesta. Turun vankilan päihdekuntoutusyhteisössä pidetään myös erilaisia piirejä, esim. luku-, kirjoitus- ja runopiirejä. Tämän vuoden alusta Turun vankilassa on aloitettu myös ryhmien kanssa työskentely. Videotyöpaja alkaa huhtikuussa ja helmikuussa alkoi lukupiiri.

Turun vankilan kirjasto on suuri ja monipuolinen, ja se on ainoa vankilan kirjasto Helsingin vankilan lisäksi, jossa työskentelee kirjastoammatillista henkilöstöä (jolla on koulutus myös vankeinhoidon puolelta).

Kuopiossa olemme pitäneet muutaman palaverin vankilan henkilökunnan kanssa ja kartoittaneet, kuinka aloitamme täällä yhteistyön. Teimme vangeille kyselyn, jossa he saivat toivoa erilaisia toimintoja. Kyselyn pohjalta olemme sopineet vankilan kanssa, että aloitamme ensin satujen lukemisella ja lautapelikerholla. Kuopion vankilan kirjastolla on lähiaikoina edessä muutto toisiin tiloihin. Käyn myös auttamassa heitä siinä vaiheessa kokoelmanhoidossa.

Alueeseemme kuuluu neljä muuta vankilaa: Mikkelin, Naarajärven, Sukevan ja Sulkavan vankila. Kun olemme saaneet Kuopion vankilassa yhteistyön käyntiin ja vähän kokemusta, niin tarkoitus on seuraavaksi siirtää toimivat käytännöt myös muihin alueen suljettuihin vankiloihin, Mikkeliin ja Sukevalle.

Johanna Oosi-Villikka