Ensimmäistä Savon kirjastojen verkostoitumispäivää vietettiin Varkaudessa 21.3. mukavissa tunnelmissa yli 40 osallistujan kesken. Päivä käynnisteltiin alueellisen kehittämistehtävän kuulumisilla: Kuopion kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen kertasi alkuun säädöspohjaa ja kävi läpi hakemustamme sekä rahoituspäätöksen. Minä jatkoin tilannekatsauksella, jonka jälkeen AVIn Eeva Hiltunen avasi mm. työnjakoa ja kertoi tuoreista hankekuulumisista. Esittelemäni tilannekatsaus löytyy täältä: https://sway.com/iY3iln3o1r3MmNAZ?ref=Link

paja varkausPäivä jatkui ideapajoissa työskennellen. Kokeilimme ideapajoja, joissa sai liikkua ja keskustella vapaasti ja kirjoittaa ajatuksiaan post-it lapuille. Olimme miettineet valmiiksi monenlaisia kysymyksiä liittyen pajojen teemoihin (pedagogiikka, digiohjaus ja koulutus). Informaatikot koostavat ideapajojen annin tänne uutiskirjeeseen lähiaikoina. Korviini kantautunut palaute ideapajoista oli mukavan positiivista: ”ei tarvinnut ihmisen kärsiä” totesi eräskin osallistuneista. 🙂

20180321_135720

Osmo Pekosen puheenvuoro perustui ranskalaisen filosofin Régis Debray’n ajatuksiin.

Iltapäivällä kuulimme kahta ulkopuolista puhujaa. Sivistyshistorian dosentti Osmo Pekonen vei meitä yhteiskunnan kehityksen polulla eteenpäin, päätyen kenties jonkinlaiseen dystopiaan – kirjallisuutta ja kirjastoja unohtamatta. Samalla hän auttoi ymmärtämään informaatioympäristön muutosta. Palveluesimies Kalle Riiheläinen kertoi puolestaan Kallion kirjaston rohkeasta, asiakaslähtöisestä kehittämisestä. Kirjastoa myös uudistettiin hiljattain remontilla, joka valmistui helmikuun alussa. Kallion kirjastoon kannattaa ehdottomasti tutustua Helsingin reissuilla, sillä vuonna 1912 valmistunut rakennus on itsessään näkemisen arvoinen.

Alueellisen kehittämistehtävän avustuspäätös saatiin pari viikkoa sitten. Se on lähetetty alueemme kirjastonjohtajille tutustuttavaksi ja mikäli et saanut viestiä ja haluaisit tutustua päätökseen, otathan yhteyttä. Haimme avustusta 220 500 euroa ja saimme 210 000 euroa, joten suunnitelmat vaativat pientä sopeuttamista. Voimme olla kuitenkin hyvin tyytyväisiä päätökseen. Mitään hakemistamme toiminnoista ei ministeriö raksinut yli. Ehdot avustuksen käytöstä ovat tiukat ja ministeriö valvoo tarkoin avustuksen käyttöä. Sitä ei saa käyttää esimerkiksi aineistoihin, kirjastojärjestelmiin, sisäisiin vuokriin tai koulutuksiin osallistuvan henkilökunnan matkakuluihin.

Tässä vaiheessa näyttää jo siltä, että täydennyskoulutuksen ja antokaukolainauksen kustannukset tulevat olemaan ennakoitua suuremmat. Eniten sopeutusta tehdään henkilöstömenoja pienentämällä. Avustuspäätös mahdollistaa mm. yhteisen opintomatkan, osaamisen kehittämisen vertaisoppimalla toisessa kirjastossa ja monimuotoisten koulutusten järjestämisen. Olemme juuri perehtyneet Adobe Connect -etälähetysten hoitamiseen ja odotamme innolla seuraavaa koulutustilaisuutta, jossa pääsemme hyödyntämään AC-yhteyttä.

Tapasimme myös muiden kehittämistehtävää hoitavien kirjastojen kanssa Tampereella helmikuun loppupuolella. Kokouksessa vallitsi hyvä yhteistyön henki ja yhteinen näkemys siitä, että tänä vuonna toiminnalle haetaan suuntaviivoja. Kokousmuistion voi lukea kirjastot.fi:n sivuilta: https://www.kirjastot.fi/kehittamistehtavaa-hoitavat-kirjastot

Heli

PS. Kirjallisuuden sisältöjä avaava koulutus järjestetään samansisältöisenä Mikkelissä 26.4. ja Kuopiossa 27.4. Tässä kevättä odotellessa voikin tarttua vaikka kirjailijavieras Marko Hautalan hyytäviin teoksiin.