Tänä vuonna yksi koulutuksellisista teemoistamme on digitaitojen osaamisen kehittäminen. Pyynnöstä toteutettavien lähiohjausten lisäksi haluamme tarjota kaikille teille välineitä digitaitojen itseopiskeluun. Niinpä uutiskirjeeseen listaamiemme itseopiskelumateriaalien ja webinaarien lisäksi koostimme digitaitokalenterin, jossa joka kuukaudelle on oma tehtäväteemansa. Kalenterin tarkoituksena on vahvistaa jo olemassa olevia tietoteknisiä taitojasi sekä tarjota mahdollisuuksia uuden oppimiseen. Kaikkia kalenterin tehtäviä ei tarvitse osata ensi-istumalta, päinvastoin: tutustu aiheeseen, pohdiskele, etsi tietoa, kysy apua!

(Voit tallentaa kalenterin koneellesi A4-kokoisena tästä linkistä ja A3-kokoisena tästä. Klikkaa uuteen välilehteen avautuvaa kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja valitse ”Tallenna kuva nimellä”.)

Digitaitokalenteri, A4

Tulostusversiot: A4 ja A3

Kalenterissa on kaksi tasoa: taso 1 koostuu helpommista tehtävistä, taso 2 puolestaan tuo suorittamiseen jo hieman haastetta. Voit valita suoritettavan tason omien tuntemuksiesi mukaan tai suorittaa vaikka molemmat! Tasoa voi myös vaihdella vaikka joka kuukausi. Voit seurata edistymistäsi merkitsemällä suoritetut tehtävät pikkuruutuihin.

Jos jonkin tehtävän suorittaminen ei jostain syystä ole mahdollista kirjastossasi, käy vierailulla vaikkapa toisessa kirjastossa ja pyydä saada kokeilla heidän laitteitaan. Kysy myös rohkeasti neuvoa työkavereiltasi ja kokeilkaa vaikka yhdessä, mitä mistäkin napista tapahtuu!

Digitaitokalenterin tarkoitus ei ole tuottaa ahdistusta, lisätä kiirettä tai korostaa puutteita omissa taidoissa. Sen sijaan kalenterin tehtävänä on kannustaa vertaisoppimiseen sekä innostaa kokeilemaan uutta ja ylläpitämään jo aiemmin hankittuja taitoja. Ohjaamme myös mielellämme uusien asioiden opettelussa joko etänä (puhelin, sähköposti, etäyhteys…) tai ihan paikan päällä. Kalenteri ja me olemme täällä täysin teitä varten!

Opitko digitaitokalenterin avulla vuoden aikana jotain uutta? Saitko hyvän idean, mitä mahdollisessa ensi vuoden digitaitokalenterissa voisi olla? Vai pitäisitkö enemmän vuosikellosta, tehtävälistasta tai jostain muusta toteutustavasta? Hämmentääkö jokin kalenterin tehtävänannoista tai sanamuodoista, puhummeko digijargonia? Kaikenlaiset palautteet, kehitysideat ja kysymykset ovat erittäin tervetulleita! Niitä voit toimittaa tuttuun tapaan esimerkiksi osoitteeseen koulutus.kirjasto[at]kuopio.fi ja suoraan jollekin meistä.

Innostavaa ja idearikasta alkanutta uutta vuotta 2019 kaikille!

Lopuksi vielä lisätehtävä kalenteriin: Haluatko oppia tekemään visuaalisesti näyttäviä dokumentteja helposti ja ilmaiseksi? Tutustu Canvaan, myös Digitaitokalenteri on toteutettu sillä!

 

Teksti ja Digitaitokalenterin ulkoasu: Jaana