Kouluttautuminen on tärkeää, ja meille kirjastolaisille koulutustarjontaa onkin viime aikoina ollut hyvin. Jos työajalla saatu koulutus ei kuitenkaan tyydytä tiedonjanoasi, niin tästä postauksesta löydät puuhaa myös vapaa-ajalle. Kokosimme tähän blogipostaukseen muutamia vinkkejä kaikille avoimista ja maksuttomista verkkokursseista.

MOOC

MOOC-sivustolta (https://mooc.fi/ HUOM! linkki ei toimi Internet Explorerilla!) löytyy digi-aiheisia kursseja vasta-alkajille. MOOC on lyhenne sanoista massive open online courses eli massiiviset avoimet verkkokurssit. Kurssit ovat suomenkielisiä, maksuttomia ja kaikille avoimia. Kursseja suorittaakseen täytyy ainoastaan rekisteröityä eli luoda sivustolle tunnukset. Osalla kursseista on aikataulut, jonka puitteissa tehtäviä on tarkoitus suorittaa, mutta mukaan pääsee myös kesken kurssin. Osa puolestaan on käynnissä ympäri vuoden ja kurssin voi aloittaa omaan aikatauluun sopivasti.

Tässä muutamia vinkkejä:

 • Ohjelmoinnin MOOC 2019 (Ohjelmoinnin perusteet): kurssi päättyy 19.4.
  https://ohjelmointi-19.mooc.fi/
 • Elements of AI (tekoälyn perusteet): käynnissä koko ajan. Kurssin voi suorittaa omaan tahtiin tai kuudessa viikossa. Huom! Kurssista on mahdollista saada opintopisteitä. Katso tarkemmat ohjeet kurssin sivuilta.
  https://www.elementsofai.com/fi
 • Tulossa!
  Tietorakenteet ja algoritmit
  Tietoliikenteen perusteet
  Tietokoneen toiminnan perusteet

Coursera

Courseran sivuilta (https://www.coursera.org/) löytyy ulkomaisten yliopistojen kursseja englanniksi. Mukana ovat mm. huippuyliopistot Princeton ja Yale.  Samoin kuin MOOC:iin, Courseraan pitää rekisteröityä. Kurssit voi suorittaa maksullisina, jolloin suorituksesta saa todistuksen, tai ilmaiseksi, jolloin todistusta ei saa.

Kurssille ilmoittautumisen yhteydessä (Enroll) tulee näkyviin seuraavanlainen ikkuna, josta valitaan alempi vaihtoehto (Full course, no certificate).

Full Course, No Certificate

Monille maksullisille kursseille voi osallistua myös ilmaiseksi, jos kurssista ei tarvitse todistusta.

Osassa maksullisista kursseista on tarjolla myös seitsemän päivän kokeilujakso. Vaihtoehtoisesti voit osallistua kurssille ilmaiseksi kuunteluoppilaana (Audit), jolloin aivan kaikki kurssisisältö ei ole saatavilla.

Audit

Kuunteluoppilaaksi pääsee klikkaamalla alareunan ”Audit”-linkkiä.

Tässä esimerkkejä Courseran tarjoamista verkkokursseista:

Antoisia opiskeluhetkiä!

Teksti: Maarit ja Jaana

Ps. Tilaa ilmoitukset uusista blogijulkaisuista suoraan sähköpostiisi syöttämällä sähköpostiosoitteesi ylhäällä sivupalkissa olevaan kenttään ja klikkaamalla ”Tilaa ilmoitukset”-painiketta. ⇒
(Mikäli sinulla on WordPress-tunnukset ja olet kirjautuneena sisään, näet pelkän ”Tilaa ilmoitukset”-painikkeen.)