OKM:ssä on avautunut alueellista kehittämistehtävää hoitaville kirjastoille (AKE-kirjastoille) erityisavustushaku digihankkeeseen. Avustusta voivat hakea kaikki yhdeksän AKE-kirjastoa ja se on tarkoitus myöntää mm. toimialueiden pienten kuntien (alle 5000 asukasta) määrään pohjautuen. Etelä- ja Pohjois-Savossa näitä pieniä kuntia on paljon, ja niinpä jo hakuvaiheessa haettavaksi tarjottu avustussummakin on suurimpien joukossa ollen 86 400 €.

Avustussumman lisäksi myös hankkeen tarkoitus on määritelty etukäteen. Tavoitteena on syrjäytymisen ehkäiseminen. Digihankkeella on tarkoitus edistää digitukea kehittämällä kirjastojen henkilöstön osaamista tässä ja vahvistamalla valtiovarainministeriön AUTA-hankkeen yhteydessä luotua toimintamallia. Hankkeessa osaamisen kehittämisen keskiössä ovat erityisesti heikoimmin resursoidut kirjastot ja näinpä haettavana olevaan summaan onkin vaikuttanut alueen pienten kuntien määrä. Hyvänä pohjana osaamisen kehittämiselle on Yleisten kirjastojen neuvostossa käsitelty ja sen asettaman digityöryhmän tekemä suositus kirjastojen digituesta ja suositus digitaalisen osaamisen vähimmäisvaatimuksesta, jotka julkistetaan piakkoin.

Hankerahaa voi käyttää hanketta tekevän henkilön palkka- ja matkakustannuksiin, hänen neuvontalaiteresursseihinsa, mahdollisiin asiantuntijapalkkioihin ja koulutustilavuokriin yms. Itse hanke voidaan toteuttaa näissä puitteissa kokeillen ja innovoiden sekä hanketta palastellen esimerkiksi osaamisen kehittämisen ja AUTA-hankkeessa luodun toimintamallin vahvistamisen välillä.

Digihankkeen valtakunnallista suunnittelua, toteutusta ja viestintää koordinoi Helsingin kaupunginkirjasto (Valtakunnallisen kehittämistehtävän saanut kirjasto, VAKE-kirjasto) kiinteässä yhteistyössä OKM:n, VM:n, VRK:n, Yleisten kirjastojen neuvoston sekä AKE-kirjastojen kanssa. Helsingin kaupunginkirjastolle on tähän myönnetty 150 000 € erillinen valtionavustus.

Hankkeen hakuaika on tiukka ja se päättyykin jo 10.5.2019. Tästä syystä hankehaku on tehty helpoksi, esimerkiksi tuo hankkeeseen saatavilla oleva summa ja hankkeen tarkoitus on määritelty ennakkoon. Hakupäätöksen jälkeen alkaa hankkeen suunnittelu VAKEn koordinoimana kesän-alkusyksyn aikana. Hankkeeseen pyritään saamaan rekrytoitua työntekijä syksyllä 2019, jolloin hankkeen toteutus pikkuhiljaa alkaisi päättyen lokakuussa 2020 ja marraskuussa 2020 tehtävään raportointiin.

Kirjastot.fi:n uutinen hankkeesta.

-Päivi S.