Vuoden 2020 suunnitelmia

Toinen AKEn toimintavuosi on pian päättymässä ja uusi aluillaan. Lämpöinen kiitoksemme kaikille alueen kirjastolaisille mukavasta yhteistyöstä, hyvistä kehittämisehdotuksista ja aktiivisesta osallistumisesta! Toiminta muotoutuu koko ajan vastaamaan paremmin kirjastojen nykyisiä ja tulevia tarpeita, joten jätäthän meille terveisesi tällä lyhyellä palautekyselyllä: AKE-palaute 2019

Tulevan vuoden kuvioita ryhdyttiin suunnittelemaan jo kesällä. Suunnitelmien pohjana oli runsas tausta-aineisto: kirjastolaki, Suunta selville Itä-Suomen kirjastoissa -(AVI)hankkeessa saatu tieto, käytännön työn osoittamat kehittämistarpeet (mm. kirjastokierroksista, kohtaamisista ja palautteista saatu tieto), osaamistarpeiden kartoitus (2018), alueemme suunnitteluryhmän näkemys sekä tietenkin myös kansallinen yhteistyö, jossa pyörimme tiiviisti mukana. Vuoden 2020 AKE-toiminta painottuu asiakaspalvelun kehittämisen ympärille. Lisäksi mukana on nuorten kirjastotyöhön ja uusiin medioihin liittyvää osaamisen kehittämistä. Digihanke kulkee sopuisasti vierellä tätä tehtävää tukien.

Vuosi käynnistellään Kirjallisuus- ja suosittelukoulutuksella joka toteutetaan yhteistyönä Joensuun AKEn kanssa. Perinteistä verkostoitumispäivää vietetään tällä kertaa 11.3. Leppävirran Vesileppiksessä, jossa paneudutaan asiakaskohtaamiseen ja asiakasviestintään. Maaliskuun loppupuolella ohjelmassa on asiakaslähtöisen kehittämisen kokonaisuus, johon kuuluu pieni ennakkotehtävä, koulutuspäivä (Kuopio 24.3., Mikkeli 25.3.) sekä ajatuksia kokoava etäkokous. Huhtikuussa perehdytään Päivi Jokitalon kanssa toimivan ja vetovoimaisen kirjastotilan suunnitteluun, ja toukokuussa tehdään opintomatka Ouluun nuorten kirjastopalvelujen näkökulmasta.

Syksyllä vietetään esimiesten kehittämispäivää 29.9. Perttu Laaksosen kanssa, aiheina oman työn organisoiminen, työyhteisöviestintä sekä johtaminen ja viestintä muutostilanteissa. Lokakuussa järjestetään laajempi nuorten kirjastotyön kokonaisuus, jossa kohderyhmänä ovat peruskoulun päättävät nuoret. Loppuvuodesta paneudutaan uusien medioiden ilmiöön ja aikuisten mediakasvatukseen. Näiden lisäksi koulutusta on tosiaan luvassa myös digihankkeen tiimoilta: sekä pienempiä työpajoja että isompia koulutuspäiviä. Yhteistä keskustelua jatketaan henkilökunnan ja esimiesten etäkahveilla sekä digipulmapajoissa. Toimintasuunnitelmamme löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Vuoden alussa uudistetaan myös viestintää ja visuaalista ilmettä. Avaamme kokonaan uudet verkkosivut, joilta tieto löytyy nykyistä helpommin. Otamme vuoden aikana myös vähitellen käyttöön yhteisen Moodle-oppimisympäristön yhdessä muiden AKE-kirjastojen kanssa.

Tunnelmallista joulun aikaa ja tarmoa uudelle vuodelle!

Toivottavat: Heli, Johanna V., Tiina, Marjo, Johanna O. & Ilkka