Kuopiossa on käynnissä AVIn rahoittama Nuoret ja omatoimikirjastot -hanke, jossa aloitin projektityöntekijänä marraskuun alussa.  Hankkeen tavoitteena on, että nuoret voisivat käyttää omatoimikirjastoja kirjaston käyttösääntöjen mukaisesti, ilman heille suunnattuja erillisrajoituksia. Haluamme löytää nuorten kanssa yhteiset pelisäännöt, joilla varmistetaan, että jokaisella kävijällä on mukavaa, turvallista ja viihtyisää asioida kirjastossa. Kirjastohenkilökunnalle luodaan työkalupakki yhteisistä toimintamalleista, miten kohdata nuoria kirjastossa.

Hankkeen pilottikohteena toimii Puijonlaakson lähikirjasto, josta kehitetään kevään 2020 aikana omatoimikirjasto. Järjestämme Nuorten Palvelu ry:n kanssa Puijonlaakson kirjastossa tiistaina 18.2. pelisääntöpajan, jossa suunnittelemme yhdessä nuorten kanssa pelisäännöt. Pelisääntöjen ideoinnin ohella nuoret voivat pelata erilaisia lauta- ja konsolipelejä sekä kokeilla VR-laseja. Pelisääntöpajassa suunniteltuja sääntöjä äänestään verkkokyselyllä sääntöpajan jälkeen ja eniten ääniä saaneet säännöt julkistetaan myöhemmin. Prosessin tarkoituksena on sitouttaa nuoret laatimiensa pelisääntöjen noudattamiseen.

Pelisääntöpajan lisäksi järjestämme yhteistyössä Nuorten Palvelu ry:n kanssa koulutusta nuorten kohtaamisesta omatoimikirjastotoiminnan näkökulmasta. Koulutus järjestetään Kuopiossa Sokos Hotel Puijonsarvessa perjantaina 3.4.2020 noin klo 8:30 – 16, ja se on tarkoitettu Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan omatoimikirjastojen henkilökunnalle. Lisätietoa koulutuksesta ja ilmoittautumisesta on tulossa piakkoin, mutta kannattaa jo nyt merkitä päivämäärä kalenteriin! Koulutus on maksuton.

Mikäli tulevan koulutuksen tai hankkeen tiimoilta tulee mieleen kysyttävää, voi allekirjoittaneeseen ottaa yhteyttä sähköpostilla (marjut.perala[at]kuopio.fi)!

Aurinkoista helmikuuta toivottaen

Marjut Perälä

Projektityöntekijä, Kuopion kaupunginkirjasto