Maailma muuttuu hurjaa vauhtia ja mukana muuttuvat kirjastotkin. Lainattaviksi onkin tullut perinteisten aineistolajien lisäksi mitä ihmeellisempiä esineitä, hulavanteista lumikenkiin ja ikäihmisten virikesalkuista soittimiin. Nyt uutena juttuna ovat lainattavat kausikortit, joita monet kirjastot ovat alkaneet lainata asiakkailleen. Idea kausikorttien lainaamisesta on syntynyt koripallojoukkue Helsinki Seagullsin ja Töölön kirjaston aloitteesta, ja sittemmin levinnyt maanlaajuiseksi ilmiöksi sekä urheilu- että kulttuuripuolella.

Kausikortit ovat tulleet myös Savon kirjastoihin ja yhteistyötä tehdään monipuolisesti eri tahojen kanssa. Kirjastot neuvottelevat paikallisten urheiluseurojen, yhdistyksien ja kulttuuritoimijoiden kanssa sopimusehdoista ja toimijat lahjoittavat kausikorttejaan kirjastojen lainattaviksi. Suurimmassa osassa Savon kirjastoja kortit on saatu lahjoituksina ja yksittäisissä tapauksissa kirjasto on maksanut kausikorteista erikseen sovitun, normaalista kausikortin hinnasta alennetun hinnan. Kausikorttien lainauksella edistetään yhteistyössä kuntalaisten osallisuutta ja mahdollistetaan osallistuminen myös heille, kenellä siihen ei esimerkiksi muuten olisi varaa. Lisäksi kirjastot saavat kausikorttien lainaajista uusiakin kirjaston asiakkaita.

Savon kirjastoissa lainattavina on useita erilaisia kausikortteja. Mikkelissä kausikortteja lainataan Jukurien peleihin ja kaupunginorkesterin konsertteihin, Iisalmessa IPK:n peleihin, IN-teatteriin, Iisalmen teatteriin sekä musiikkiopiston Torstaiklassisiin, Pielavedellä KalPan ja Sampon peleihin sekä keilahallille, Savonlinnassa SaPKon peleihin, Tanhuvaara Spa:lle sekä ensilumenladulle, Mäntyharjulla Jukurien peleihin, Kuopiossa Kaupunginteatterin esityksiin, KalPan, Steelersin, SB Welhojen, Puijo Wolleyn ja KUPS:n peleihin, raveihin sekä kaupunginorkesterin konsertteihin ja Enonkoskella SaPKon peleihin. Yhteistyötahoissa vain mielikuvitus on rajana ja kirjastot ovatkin ottaneet yhteyttä potentiaalisiin yhteistyötahoihin rohkeasti. Yhteistyö on alkanut usein kirjaston aloitteesta, ja yhteistyötahoja on Savon kirjastojen henkilökunnan mukaan ollut helppo löytää, sillä näin myös yhteistyötahot saavat uusia asiakkaita.

Käytännössä kausikortit ovat lainattavissa kirjaston asiakaspalvelusta aukioloaikoina. Kortit myös palautetaan asiakaspalveluun. Laina-aika on yleensä 1 viikko, joissain kirjastoissa 3 päivää. Vaikka laina-aika on viikon, kehotetaan asiakkaita kuitenkin palauttamaan kortti heti käytön jälkeen, että mahdollisimman moni pääsisi siitä nauttimaan. Varauksia kausikorteista ei voi tehdä eivätkä ne kellu kirjastosta toiseen. Kausikortit näkyvät kuitenkin verkkokirjastossa, josta asiakaskin saa niiden saatavuuden selville.

Kuopiossa kausikorteista on tehty laminoidut ilmoitukset, jotka ovat pikalainahyllyssä. Asiakas ottaa ilmoituksen hyllystä ja tuo sen asiakaspalveluun. Kirjaston työntekijä lainaa kortin asiakkaan kirjastokortilla ja antaa asiakkaalle varsinaisen kausikortin, jota säilytetään tiskin takana.  Asiakkaalla voi olla enintään kaksi kausikorttia lainassa kerrallaan ja myöhästymismaksu on sama kuin muillakin aineistoilla. Jos asiakas ei palauta korttia, se mitätöidään käyttökelvottomaksi. Joissain kirjastoissa asiakas joutuu korvaamaan kadonneen kortin, mutta kadonneen kausikortin tapauksia ei ole tiettävästi vielä Savossa ollut.

Asiakkailta lainattavista kausikorteista on saatu pelkästään positiivista palautetta, ja kausikorttien kysyntä on kasvussa. Kirjastojen asiakkaat ovat jopa sanoneet, ettei heillä olisi ollut varaa mennä esim. jääkiekkopelejä katsomaan, jos tällaista tilaisuutta ei olisi ollut. Lainattavista kausikorteista on koettu hyötyjä myös lahjoittavan osapuolen näkökulmasta. Esimerkiksi Kuopion Musiikkikeskuksen ja Kuopion kaupunginorkesterin markkinointipäällikkö Sari Kauhanen uskoo, että uudenlaisen yhteistyön myötä Musiikkikeskuksen salissa nähdään myös uusia kasvoja.

”Toivomme, että saamme lainattavien kausikorttien myötä esimerkiksi ensikertalaisia nauttimaan ennakkoluulottomasti orkesterimusiikista.”

Nyt siis vaan rohkeasti kysymään alueen toimijoilta kausikortteja! Yhteistyössä on voimaa!