Oletko jo tutustunut lukukoira Sylvin klikkailtavaan huoneeseen?

Sylvin huone on nettisivu, jonka kautta voi esimerkiksi lukea Sylville ääneen tai tutustua Sylvin vinkkaamiin kirjoihin. Huoneeseen pääset tästä: bit.ly/sylvinhuone, ja se toimii myös mobiililaitteilla (ei toimi Internet Explorerilla).

Samanlaisen huoneen voisi periaatteessa tehdä mistä tahansa aiheesta, vaikkapa kirjastoautosta tai kirjahyllystä. Me poimimme idean kaukaa ulkomailta. Lukukoira Daisyn omistaja ja ohjaaja on ystävällisesti tehnyt ohjeet, miten tällaisen huoneen voi tehdä helposti itsekin.

Tässä sovelletut ohjeemme tiivistetysti suomeksi:

Toteutimme Sylvin huoneen Canvalla, mutta Daisyn huone on tehty Google Slides -palvelulla, eli Microsoft PowerPointin ilmaisella serkulla. Kumpi sitten tulisi valita? No, se on makukysymys, mutta tässä muutamia huomioitamme:

 • Canva on armollisempi elementtien (esineet, taustat) asettelussa, Slides on hieman jäykempi.
 • Canva tarjoaa ilmaiseksi runsaasti erilaisia elementtejä, esim. Sylvin huoneessa olevan kirjahyllyn, lelut, talutushihnan… Maksullisella versiolla vaihtoehtoja on vielä enemmän, ja elementtejä voi ostaa myös yksittäin.
 • Canva ei toimi Internet Explorerilla.
 • Jos PowerPoint on tuttu, on pian Slideskin. Canva vaatii enemmän harjoittelua, mutta sillä voi jatkossa tehdä kaiken aina ”PowerPoint”-esityksistä mainoksiin, kirjanmerkkeihin ja joulukortteihin.
 • Slidesiin voi lisätä mailto-linkin (<- klikkaa ja kokeile, mitä ”mail to”-linkki tarkoittaa). Canva ei tätä toistaiseksi tue, mutta se toisaalta vähentää roskapostin ja hutiviestien määrää, kun fanipostin lähettäjä joutuu kirjoittamaan Sylvin osoitteen itse.

Kun alusta on valittu, luodaan sille pohja. Slides on valmiiksi tietyn kokoinen, mutta Canvassa pohjan koon joutuu päättämään itse. Meidän pohjamme Sylvin huoneessa on 1920 x 1080 pikseliä. Pääasia on, että pohja on tarpeeksi iso ja terävälaatuinen, ettei se suurelle näytölle skaalautuessaan näytä pelkältä suttuiselta mössöltä.

Huoneen taustaksi (seinä ja lattia) voi etsiä esim. Googlesta valmiin pohjan. Hakusanoiksi voi kirjoittaa esim. floor wall, tai etsiä seinän ja lattian erillisinä kuvina ja limittää ne päällekkäin. Hakutyökaluista kannattaa vaihtaa käyttölupa, jotta tekijänoikeuksia ei rikota. Tässä Googlen ohje eri käyttölupien eroista:

 • Creative Commons ‑käyttölupa: Näitä kuvia voi yleensä käyttää vapaasti, mutta käytön yhteydessä on mainittava alkuperäinen tekijä. Niissä voidaan myös rajoittaa sitä, miten ja missä kontekstissa niitä voi käyttää. Kuvan lisenssissä voidaan esimerkiksi mainita, että sitä ei saa muokata tai käyttää kaupalliseen tarkoitukseen.
 • Kaupalliset ja muut käyttöluvat: Näissä kuvissa on Creative Commons ‑käyttöluvan ulkopuolisia lisenssejä, ja ne voivat olla maksuttomilta sivustoilta tai kaupallisilta sivustoilta, jotka edellyttävät maksua.

Taustaan etsitään sopivaa materiaalia. Muista tekijänoikeudet! Jos kuva on jonkun toisen ottama (vaikka se olisikin otettu esim. lemmikistäsi tai autostasi), sinun täytyy pyytää lupa sen uudelleenkäyttöön. Selitä käyttötarkoitus mahdollisimman tarkasti ja muista, että kuvaajalla on oikeus kieltäytyä.

Netistä tekijänoikeusvapaita kuvia voi etsiä esim.:

 • pngtree.com (piirroskuvia)
 • unsplash.com (valokuvia)
 • vectorstock.com (piirrettyjä vektorikuvia)
 • Canva – Canvan oma kuva- ja elementtivalikoima on hämmästyttävä. Työstäessäsi uutta Canva-projektia löydät valokuvia kohdasta Photos ja irtoesineitä kohdasta Elements. Valikot voivat olla myös asetuksiesi mukaan suomeksi, jolloin hakusanatkin toimivat sekä suomeksi että englanniksi.

Mikäli kuvassa on tausta tai muita elementtejä, onnistuu niiden poistaminen näppärästi remove.bg-sivustolla. Klikkaa Upload image -painiketta tai raahaa haluamasi kuva laatikkoon, ja yhtäkkiä kuvastasi on häiritsevä tausta kadonnut kuin taikaiskusta! Ja jos taikuus ei ollut riittävän tehokasta (tai se olikin liian tehokasta) voi kuvasta vielä poistaa itse lisää kohtia (tai tuoda niitä takaisin).

Sitten se tärkein, eli miten huoneesta saadaan klikkailtava. Tarvitaan tietysti materiaalia, jota huoneessa kävijän on tarkoitus tutkia –linkkejä kaikenlaisiin kivoihin juttuihin, esim. videoihin, kirjalistoihin, äänitallenteisiin, hauskoille nettisivuille…

Canvassa linkit lisätään klikkaamalla haluttua elementtiä ja sitten yläreunaan ilmestyvää linkkipainiketta (alla olevassa kuvassa kolmas kuvake vasemmalta).

Näin upotat Canva-elementteihin klikattavan linkin.

Liitä avautuvaan laatikkoon videosi tai muun avattavan kohteen nettisivun osoite.

Kun huone on valmis, sen voi jakaa klikkaamalla Jakaminen/Share-painiketta. Avautuvan valikon alareunassa lukee, voiko linkkiä klikannut muokata vai ainoastaan katsella tiedostoa. Muutetaan käyttöoikeus tarvittaessa pelkäksi katseluksi (view) klikkaamalla Jaa linkki muokkaukseen/Share a link to edit -tekstiä ja valitsemalla tarkasteluun/view-vaihtoehto. Tämän jälkeen klikataan tekstiä Kopioi linkki/Copy link, jolloin voit liittää sen haluamaasi paikkaan. Jos tämä linkki katoaa, sen saa aina tuolta samasta valikosta napattua talteen.

Vielä yksi juttu…

Tulet pian huomaamaan, että Canvan jakolinkki on melko pitkä ja Google Slidesin vielä pidempi. Tämä ei näytä kovin kivalta eikä ainakaan helpota käyttäjien pääsyä huoneeseen. Linkinlyhennyspalveluita on monia, mutta me käytämme Bitlyä. Se on peruskäytössä ilmainen, ja sillä voi muokata omasta lyhytlinkistään mieleisen. Bit.ly:n avulla voit myös seurata, moniko ihminen on klikannut linkkiäsi ja mitä kautta he ovat linkin löytäneet. Esimerkiksi Sylvin huoneeseen on tultu monta kertaa Facebookista ja Twitteristä, mutta eniten suoralla linkillä – esim. kirjoittamalla osoite itse osoiteriville tai kirjaston sivuilta klikkaamalla.

Valmista!

Kokeile, yritä, erehdy! Tarvittaessa voit heivata koko hökötyksen virtuaaliseen roskakoriin ja aloittaa alusta, eikä kenenkään tarvitse koskaan tietää. Käsityön jälki saa näkyä, ja osa käsityöihmisistä tekeekin työhönsä tahallaan virheitä, sillä niistä erottaa, ettei se ole koneen tai robotin tekemä. Voit soveltaa samaa ajatusta myös virtuaaliseen huoneeseesi.

Millaisen klikkailtavan huoneen sinä teet? Aloitatko harjoittelun tekemällä perhepotretistasi interaktiivisen? Isoisää klikkaamalla avautuu suvun suosikkiresepti, nuorimman lapsen kuvasta pääsee katsomaan Youtubesta Tuomas Veturin suosikkijaksoa. Entä voisiko kirjastoanne esitellä klikkailtavan huoneen avulla? Pohjakuvana voisi olla joko yleiskuva kirjastosta (esim. aulasta tai kirjahallista, tai vaikka varastosta!) tai esimeriksi pohjapiirustus.

Jäämme innolla odottamaan!

Keväisin terveisin,

Jaana Jauhiainen, Kuopion pääkirjasto

sekä huoneen tekemisessä suuresti auttanut Ulla Ritvanen, idean bongannut Lissu Rossi ja tietysti lukukoira Sylvi

Kuvakaappaukset ja -muokkaukset (Canva.com): Jaana Jauhiainen
Sylvi-kuvat: Suvi Pitkänen