Tämä on viides ja viimeinen osa ”Nuorten lukupiiri”-blogisarjassa. Lue myös 1. osa, 2. osa., 3. osa. ja 4. osa. Kerromme tässä postauksessa toisesta Discord-keskusteluvälineestä ja lukupiirin palautekyselyn tuloksista. Tervetuloa mukaan!

Syksyn lukupiirin ollessa käynnissä loin lukupiirin käyttöön ilmaisen Discord-palvelimen siltä varalta, että korona pakottaisi meidät hyppäämään äkkiä pelkkiin etätapahtumiin. Tarkoituksena oli, että siellä voimme jatkaa keskustelua myös edellisistä kirjoista, etenkin kun niin moni ei ollut päässyt kaikille kerroille mukaan. Keskustelupalstan suurin etu on se, että kirjasta voi kertoa omia kommenttejaan silloin, kun itselle sopii ja silloin, kun kommentit sattuvat päähän pälkähtämään.

Discordiin liittyi lopulta ainoastaan yksi lukupiiriläinen, jonka kanssa vaihdoimme muutaman sanan hänen suosikkikirjailijansa John Greenin kirjoista. Alkukankeudesta huolimatta haaveissani on, että jokin tulevista lukupiireistä järjestetään alusta asti Discordissa. Aivan kuten netissä viihtyviä nuoria ei voi pakottaa osallistumaan fyysiseen tapahtumaan, voi myös yhtä hankalaa olla saada livekohtaamisista nauttivat ihmiset keskustelemaan pelkästään kirjoittamalla nettiin. Jos lukupiiri sen sijaan olisi alun perin suunnattu Discordin käyttäjille, sinne voisivat tulla he, joille netissä kirjoitteleminen on tutumpi tapa osallistua keskusteluun. Myös kirjavalinnat voisivat olla sellaisia, että lukupiiri olisi entistä helpommin lähestyttävä.

Kannattaa varmistaa omalta IT-ylläpidolta, saako Discordia käyttää työsähköpostiosoitteella (voit myös käyttää omaa hlökohtaista osoitettasi, sähköpostiosoitteesi ei joka tapauksessa näy muille käyttäjille) ja työkoneilla ja -laitteilla. Discord on selainpohjainen, mutta IT-ylläpidolla tai johtajilla voi olla siitä omat mielipiteensä ja ohjeistuksensa. Osallistujien ei ole pakko rekisteröityä eli antaa Discordille sähköpostiosoitettaan, mutta vetäjälle se on suositeltavaa.

Discordin peruskäytöstä löytyy Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verkeltä hyviä ohjevideoita esimerkiksi sen perusteista sekä Discordissa tapahtuvasta nuorisotyöstä. Myös minulta Jaanalta voi kysyä neuvoja, autan parhaani mukaan! Minut tavoittaa osoitteesta jaana.tuuli.jauhiainen(at)kuopio.fi tai työnumerostani 044 718 2306.

Viimeinen tapaaminen ja palautekysely

Viimeisellä kerralla mukana oli yksi vakiosallistujamme sekä me kaksi vetäjää. Keskustelu oli hyvää, maskit ja käsidesit käytössä ja yleisfiilis sellainen, että tätä voisi osallistujakadosta huolimatta tehdä uudestaankin! Viimeisen lukupiirikerran jälkeen lähetimme kaikille ilmoittautuneille teoslistat sekä palautekyselyn. Toivoimme vastauksia kyselyyn myös heiltä, jotka eivät olleet päässeet mukaan ollenkaan.

Molemmat kyselyyn vastanneet kertoivat osallistumistaan hankaloittaneiksi asioiksi ainoastaan oman elämäntilanteensa, eivät esimerkiksi kirjavalintoja tai koronaa. Lukupiiriä kuitenkin kehuttiin: se sai kokonaisarvosanan 4/5 ja molemmat vastaajat suosittelisivat lukupiiriä kavereilleen.

Yksi aiemmista ilmoittautuneista ilmoitti olevansa kiinnostunut myös mahdollisesta tulevasta lukupiiristä. Olemmekin Heljän kanssa jo suunnitelleet loppukevääksi 2021 etänä Zoomissa järjestettävää lukupiiriä. Syksylle olemme alustavasti miettineet matalan kynnyksen Discord-lukupiiriä vähemmän lukeville nuorille. Menee nimittäin hetki, ennen kuin kohderyhmä löytää lukupiirit ja toiminta vakiintuu kunnolla, joten uusintayrityksiä kannattaa tehdä, jos resursseja suinkin on.

Onko teillä järjestetty lukupiiriä erityisesti nuorille? Miten on sujunut? Oletteko kokeilleet etälukupiirejä mille tahansa ikäryhmälle? Onko Discord tuttu vapaa-ajalta tai kirjastotyöstä? Kuulisimme mielellämme kommentteja ja vertaistukea tarjoavia tarinoita. Kerro alla olevaan kommenttikenttään tai lähetä viestiä suoraan Jaanalle tai AKE-tiimille (koulutus.kirjasto(at)kuopio.fi).

Kiitos, että olit tämän vuoristoradan kyydissä loppuun saakka! Toivottavasti sait tästä julkaisusarjasta omaan työhösi vinkkejä ja innostusta. Kuullaan taas pian!

Terkuin Jaana ja Heljä

Teksti: Jaana Jauhiainen