Tämä on kolmas osa ”Nuorten lukupiiri”-blogisarjassa. Lue myös 1. osa ja 2. osa. Kerromme tässä postauksessa lukupiirin kirjojen valinnasta sekä ensimmäisestä kokoontumiskerrasta. Tervetuloa mukaan!

Osa 3: Ensimmäinen kokoontumiskerta ja kirjojen valinta

Lukupiiriimme ilmoittautui lopulta viisi osallistujaa maksimiosallistujamäärän ollessa kahdeksan (+ kaksi vetäjää). Osallistujien iät eivät olleet meillä tiedossa, mutta eräs heistä ilmoitti olevansa vasta 14-vuotias ja täyttävänsä pian 15, mikä sopi meille hyvin. Viimeiset osallistumiset tulivat vasta viimeisenä ilmoittautumispäivänä lukupiiriä edeltävänä iltana, joten saimme jännätä loppuun asti, saisimmeko tarpeeksi väkeä paikalle. Kysyimme osallistujilta myös erityisruokavaliot, sillä ensimmäisellä kerralla oli tarjolla pientä naposteltavaa.

Kaikki viisi ilmoittautunutta saapuivat ensimmäiselle kokoontumiskerralle. Ensimmäiseksi kokoontumispaikaksi olimme valinneet Kulttuuriareena 44:n Takkahuoneen (Kauppakatu 44, Kuopio). Se oli kodikas, tarpeeksi iso ja siellä saimme olla omassa rauhassa. Olimme saaneet kaupungin kulttuuripalveluilta avustusta kahviherkkujen ostamiseen ensimmäiselle kokoontumiskerralle. Ostimme kahvin ja teen lisäksi mm. keksejä, hedelmiä ja pieniä pakastepitsoja sekä -pasteijoita, joita varten saimme myös lainata Kulttuuriareena 44:n keittiötä. Käytössämme oli käsidesiä ja asettelimme tuolit niin, että saimme turvavälit säilytettyä. Kaikkiin irtotarjottaviin käytimme ottimia.

Lukupiiri kokoontuu

Ensimmäinen lukupiirikerta olisi varattu kirjojen valitsemista, toisiimme tutustumista ja lukupiirin jatkon suunnittelua varten. Ilmoitimme osallistujille etukäteen, että ensimmäisellä kerralla valitsemme luettavat kirjat yhdessä. Näin saimme toimintaan osallisuutta ja toivoimme nuorten sitoutuvan toimintaan paremmin voituaan itse vaikuttaa siihen.

Olimme pyytäneet osallistujia myös halutessaan tuomaan mukanaan oman lempikirjansa tai ainakin valmistautumaan esittelemään sen lyhyesti muille osallistujille. Kaikilla olikin oma lempikirja mietittynä, osalla jopa mukana, ja saimme mukavaa keskustelua aikaiseksi jo esittäytymiskierroksella. Osalle olivat muiden lempikirjat tuttuja, joistakin esitellyistä teoksista taas saimme uusia tuttavuuksia kukin omille lukulistoillemme. Samalla kerroimme kaikki myös nimemme ja hieman taustaa itsestämme.

Eräs osallistujista kertoi, ettei lue juuri koskaan mitään ja arveli olevansa lukupiirissä juuri siksi sekä isoäitinsä suosituksesta. Toinen taas kertoi lukevansa paljon ja nauroi myöhemmin, että on jo lukenut melkein kaikki kirjaäänestyksessä mukana olleet teokset (ja äänestyksen jälkeen luettavaksi päätyi vain hänen jo lukemiaan teoksia). Muut olivat melko ahkeria lukijoita. Kävi myös ilmi, että osalla osallistujista, muun muassa meillä vetäjillä, oli harrastuksena kirjoittaminen, ja jonkinlaiselle kirjoituskerhollekin olisi ollut kysyntää.

Kirjojen valinta

Valitsin kirjaehdotukset (n. 10 kpl) osaksi omien mieltymysteni ja osaksi lasten- ja nuortenosastolla keräämäni asiantuntemuksen avulla. Yritin poimia mukaan aiheeltaan sekä keveämpiä että rankempiakin teoksia, jotka olisivat pituudeltaan sellaisia, että ne ehtisi itsekin lukea muutamassa viikossa. Kirjavalinnoissa piti ottaa myös huomioon myös se, etten tiennyt tarkkaan lukijoiden ikä- tai lukutaitojakaumaa enkä kiinnostuksen kohteita. Kaikki äänestykseen valitsemani teokset on listattu täällä.

Nuoret saivat äänestää paikalle tuomistani kirjoista kolme suosikkiaan. Listalla olevat kolme sarjakuvaa muodostivat yhden äänestettävän kokonaisuuden nopean luettavuutensa vuoksi. Äänestys toteutettiin lappuäänestyksellä niin, että kirjat oli levitelty ympäri huonetta tutkittaviksi. Äänet laskettiin heti äänestyksen jälkeen, ja tasamäärän ääniä saaneiden kolmen teoksen kesken käytiin nopea käsiäänestys.

Luettaviksi valikoituivat John Greenin Kaikki viimeiset sanat, Salla Simukan Lukitut sekä yhdelle kerralle kolme sarjakuvaa: Ari Folmanin ja David Polonskyn Anne Frankin päiväkirja, Ranmaru Kotonen Your name 01 sekä Rainbow Rowellin Viimeinen ilta. Kysyimme osallistujilta, oliko heillä ehdotuksia lukemisjärjestykselle, jolloin eräs heistä – ilokseni juuri se vähiten lukeva – ehdotti, että lukisimme sarjakuvat ensin, sillä ensimmäinen varsinainen lukupiirikerta olisi juuri ennen halloweenia ja Rowellin sarjakuva oli kurpitsoineen hyvin teemaan sopiva. Toinen osallistuja ehdotti sen kummemmin perustelematta, että lukisimme viimeiseksi Kaikki viimeiset sanat, joten Lukitut jäi keskimmäiselle lukukerralle.

Entäpä kuitenkin se Discord…?

Esittäytymisiin, kahvitteluun, lukupiiritoiminnan esittelyyn ja kirjaäänestykseen kuluikin suunnilleen varaamamme tunti. Olimme alustavasti myös suunnitelleet esittäytymiskierrokselle mukaan otettavaksi erityisiä kuvakortteja, joista kukin olisi saanut valita itseään mielestään parhaiten kuvaavan ja esitellä sen avulla itsensä. Kuvakorttiesittelykierros päätettiin kuitenkin jättää pois, jotta lukupiirikerta ei venyisi liikaa.

Lopuksi kysyimme osallistujilta, oliko tämä aika ja paikka hyvä. Kerroimme myös lyhyesti Discord-ideastamme siltä varalta, että se olisikin osallistujien mielestä parempi kanava viestimiseen tai mikäli koronapandemia estäisi jälleen kaikki livekokoontumiset. Kaikkien viiden mielestä kasvokkain tapaaminen oli kuitenkin ensisijaisesti parempi vaihtoehto, ja muidenkin tapaamiskertojen paikaksi ja ajaksi sovittiin Kulttuuriareena 44:n Takkahuone ja klo 16-17.

Postaussarjan seuraavassa osassa kerromme, mitä ensimmäisellä varsinaisella keskustelukerralla tapahtui. Annamme myös vinkkejä lukupiiritoiminnan käynnistämisestä aloittelijoilta aloittelijoille. Pysy kuulolla!

Teksti: Jaana Jauhiainen