Viime viikon perjantaina 13.4. osallistuimme valtakunnalliseen kirjastojen viestintäpäivään Pasilan kirjastossa. Päivä oli tarkoitettu kaikille kirjastojen viestintää hoitaville. Aamupäivän ohjelmassa oli kymmenen tietoiskua eri puolilta maata. Ne käsittelivät niin kirjastojen sisäistä viestintää kuin asiakasviestintää ja markkinointiakin.

Mielenkiintoisia poimintoja tietoiskuista olivat esimerkiksi Heikki Marjomaan esittelemä Pelin paikka LIVE ja Turun kaupunginkirjaston Instagram-suunnitelma, josta oli kertomassa tiedottaja Noora Yrttiaho. Marjomaan esityksestä saa hyviä vinkkejä pelien sisältöjen avaamiseeen ja Yrttikangas antaa hauskoja esimerkkejä kirjastojen Instagram-viestintään.

[vimeo 265123766 w=320 h=180][vimeo 265124208 w=320 h=180]

Kaikki tietoiskut ovat katsottavissa Kirjastokaistalla: Kirjastojen viestintäpäivä

Iltapäivän aikana työskentelimme pajoissa viestintään liittyvien teemojen parissa. Pajoissa käsiteltiin kirjastoalan tiedonkulkua, koulutusten järjestämistä, monikielistä toimintaa ja kirjastojen yhteisiä verkkosisältöjä.

Kirjastoalan tiedonkulun osalta Kifin ammattikalenteria seurataan melko ahkerasti mutta sitä voisi enemmänkin tuoda esille esimerkiksi uusien työntekijöiden perehdytyksessä. Moni piti Facebookin ammatillisia ryhmiä melkeinpä tärkeimpänä tiedonlähteenä, esimerkiksi mediakasvatukseen, lasten- ja nuorten kirjastotyöhön, e-aineistojen markkinointiin ja vaikkapa Celian Facebook-ryhmiin kannattaa liittyä – ja tietysti myös meidän omaan Savon yleiset kirjastot -ryhmään!

Kirjastoalan koulutukset on nykyään koottu keskitetysti koulutuskalenteriin, josta näkee helposti koulutustarjonnan ja etäosallistumisen mahdollisuudet. Koulutuskalenteri löytyy täältä: Koulutuskalenteri

Yhteisesti todettiin, että kansainvälistä kirjastoalan kehitystä seurataan vain vähän ja tiedotukseen muilla kuin suomen kielellä tarvittaisiin apua esimerkiksi Kifiltä.

Myös toiveita yhteisesti jaettavista verkkosisällöistä kerättiin, ja niitä voi kuka tahansa edelleen lähettää Kifille ja Kirjastokaistalle.

Maarit Ilmola ja Johanna Vuorinne