Kevät on ollut täynnä hyvää tohinaa. Olemme kiertäneet ahkerasti alueemme ihania kirjastoja, tavanneet innostuneita ihmisiä ja saaneet paljon sellaista kullanarvoista tietoa, mitä emme olisi koskaan saaneet vaikkapa sähköpostitse kyselemällä. Kesään mennessä kirjastoista on kierretty lähes puolet. Kaikkea saamaamme tietoa hyödynnämme tulevan vuoden toiminnan suunnittelussa.

Kesän jälkeen polkaistaan pystyyn kevyt osaamistarpeiden kysely, jonka tulokset analysoimme ennen seuraavan vuoden hakemuksen laatimista. Myös vertaisoppimista ryhdytään markkinoimaan kesän jälkeen tomerammin, mutta jo nyt ensimmäiset innokkaat ovat lähteneet mukaan. Koulutussuunnittelussa pyritään keskittymään jatkossa hieman laajempiin kokonaisuuksiin yksittäisten koulutuspäivien sijaan, jotta ainakin kaikkein tärkeimmistä ja vieraimmista asioista saisimme pintaraapaisun sijaan kunnolla kiinni. Lisäksi kehittelemme pieniä webinaareja, joista ensimmäinen on jo putkahtanut ulos.

Tekstin sekaan Lahden yhteyteen

Myyrä asuu Lahden kirjaston lastenosastolla!

Kehittämistehtävää hoitavat kirjastot kokoontuivat vielä kesän kynnyksellä Lahteen 23.5. Päivä oli helteinen ja tiivis (matkaan lähdettiin jo klo 5:35 junalla), mutta yhteistä keskusteltavaa olisi riittänyt paljon enemmänkin. On tärkeää, että kirjastot pääsevät keskustelemaan yhdessä ja jakamaan hyviä ideoita toisilleen. Paikalla olivat myös ministeriön ja AVIn edustajat, jotka osallistuivat keskusteluun ja ohjeistivat eteenpäin. Keskustelua käytiin paljon digituen tilanteesta. Maakuntien digitukipilotit aloittavat toimijaverkoston rakentamisen ja hahmottamisen, mikä osaltaan helpottaa myös kirjastoja. Kansallisia rajanvetoja kaivataan, samoin henkilökunnan osaamisen tason määrittelyä. Inhimillisessä kohtaamistilanteessa rajoja on vaikea vetää, eivätkä kirjastot ohjaa asiakasta kovin helposti eteenpäin. Lahden kokouksen muistio löytyy kirjastot.fi:n sivuilta: https://www.kirjastot.fi/kehittamistehtava/muistio/2_2018

Henkilökunnan digitaitojen perusosaamiseen löytyy hyvää tukea Ylen tuottamista Digitreeneistä. Jos sivusto ei ole tuttu, niin kannattaa tutustua: https://yle.fi/aihe/oppiminen/digitreenit

AKE-työn suunnitteluryhmä kokoontui ensimmäisen kerran toukokuun lopussa. Ryhmässä päätetään kaikkein tärkeimmistä käytännön työn linjauksista, mutta tehdään myös esimerkiksi tärkeää aikataulujen synkronointia ja ideoidaan uutta. Ensimmäisen kokouksen muistio on luettavissa täältä: muistio

Tähän loppuun vielä kuvakollaasi Poliisiammattikorkeakoulun kirjastosta, jossa vierailin kesäkuun alussa tieteellisen kirjastoseuran asiakaspalvelutyöryhmän palaverin yhteydessä. Polamkin kirjasto on ulkopuolisilta suljettu, ja vierailuista täytyy sopia etukäteen – ilman henkkareita ei sisälle päässyt. Ennakkokäsitys virallisesta poliisien ylimmästä opinahjosta romuttui mukavasti: vaikka kokoelmat painottuvat tietysti poliisialaan, johtamiseen, oikeustieteisiin ja kriminologiaan, oli kirjastossa myös laaja kokoelma kaunokirjallisuutta, runsaasti löhöily- ja pelailupaikkoja, hierovia tuoleja, torkkupeittoja ja jopa korillinen lankoja ja neuloja! Näky neulovasta poliisista ei kuulemma ole lainkaan outo, sillä raskaiden aiheiden oheen tarvitaan mielen lepuuttamista.

Hyvää kesää kaikille!

Heli