Nuorisotyöntekijä? Pomminpurkaja? Jonkin sortin sähköteknikko? Itä-Suomen AVIn ja Nuorten Palvelu ry:n järjestämä Nuorisomuuntaja kirjastoille -valmennus on herättänyt paljon kysymyksiä ja kiinnostusta.

Vastaavia valmennuksia on järjestetty aikaisemmin muun muassa huoltoasemien henkilöstölle ja järjestyksenvalvojille mutta tämä oli ensimmäinen kirjastolaisille järjestetty kokonaisuus. Valmennukseen osallistui kahdeksan kirjastotyöntekijää eri puolilta Itä-Suomea:

Marjo Asikainen Savonlinnan kirjastosta
Satu Hämäläinen Hirvensalmenen kirjastosta
Karoliina Lindén Puumalan kirjastosta
Tomi Mykkänen Pyörön kirjastosta
Katri Pesonen Nepenmäen ja Rantakylän kirjastoista
Pia Rask-Jussila Joensuun pääkirjastosta
Mari Rintala Enon kirjastosta
Johanna Vuorinne Kuopion pääkirjastosta

Muuntaja

Vastavalmistuneet nuorisomuuntajat ja kouluttajat.

Valmennusohjelmassa keskityttiin kohtaamisen taitoihin. Kolmella eri tapaamiskerralla käsiteltiin esimerkiksi nuoruutta ikävaiheena ja nuorten ryhmädynamiikkaa, keskusteltiin ja jaettiin kokemuksia eri kirjastoista sekä pohdittiin, miten kirjastojen henkilökunnan ja nuorten välistä vuorovaikutusta voitaisiin parantaa. Kummasti keskustelua ja samankaltaisia havaintoja riitti niin asiasta kuin asian vierestäkin!

Tavoitteena on tukea kirjastoissa tehtävää työtä nuorten kanssa ja antaa käytännön työkaluja arjen tilanteisiin. Ihanteellista olisi, että nyt valmistuneet nuorisomuuntajat toimisivat omilla alueillaan myös muiden kirjastojen tukena ja jakaisivat koulutuksen antia.

Valmennuksen ydinryhmän pohjalta perustetaan koko Itä-Suomen laajuinen verkosto, johon kaikki halukkaat ovat tervetulleita mukaan! Verkoston kautta voidaan etsiä ratkaisuja mahdollisiin haasteisiin, löytää erilaisia tapoja nuorten kanssa toimimiseen ja jakaa kokemuksia päivittäisestä työstä toisten ryhmään kuuluvien kanssa.

Yhdessä yritämme tehdä kirjastoista houkuttelevampia myös nuorille.

Lisätietoja voi kysyä keneltä tahansa meistä valmennukseen osallistuneista tai lähettämällä viestiä osoitteeseen koulutus.kirjasto@kuopio.fi

Johanna