Savon kirjastolaiset kävivät tutustumassa Helsingin keskustakirjasto Oodiin toukokuun lopussa 2019. Matka järjestettiin sekä kahden että yhden päivän mittaisena.

Kahden päivän matka oli sopivasti helatorstain alla ti–ke 28.–29.5.2019 ja sille osallistui 41 henkilöä. Bussi lähti liikkeelle Iisalmesta ja kulki Siilinjärven, Kuopion, Leppävirran ja Mikkelin kautta Helsinkiin. Ensimmäisenä päivänä vierailtiin Oodissa, jossa opastetun kierroksen lisäksi oli aikaa vapaalle oleilulle. Toisena matkapäivänä oli puolestaan tutustuminen Ison Omenan kirjastoon, jossa ihastutti erityisesti kasvien vaihtopiste.

Yhden päivän matkalle ke 29.5.2019 kuljettiin kahdella linja-autolla ja osallistujia oli yhteensä noin 80. Toinen linja-autoista kulki reittiä Savonlinna-Mikkeli-Helsinki ja toinen Pieksämäki-Mikkeli-Helsinki. Matka alkoi varhain aamulla, jotta Oodiin ehdittiin puoleenpäivään mennessä. Kahden päivän matkalaisten tavoin myös yhden päivän osallistujille oli järjestetty Oodin opaskierrokset sekä aikaa vapaalle oleilulle. Osa osallistujista jäi kirjastotutustumisen jälkeen Helsinkiin helatorstain vapaapäivän viettoon ja osa palasi bussikyydein takaisin kotoiseen Savoon. Päivä oli matkoineen pitkä mutta hienosti jaksettiin!

Kävely Oodiin

Yhden päivän matkalaiset vaeltavat kohti Oodia.

Loimme ennen matkaa Padlet-seinät, joihin matkalle osallistuneet saivat jakaa kuvia ja kommentteja kirjastovierialuista. Alla olevista linkeistä pääset selaamaan kertyneitä aineistoja. Padlet-seinille voi edelleen liittää kuvia ja muita havaintoja!

Padlet – Kahden päivän matka
Padlet – Yhden päivän matka – Pieksämäen bussi
Padlet – Yhden päivän matka – Savonlinnan bussi

Linja-automatkoilla kirjoitettiin myös kymmenen vuoden päähän eli vuoteen 2029 sijoittuvaa Kirjastokissan muistelmat -jatkokertomusta. Niitä pääset lukemaan tästä:

Kirjastokissan muistelmat – kahden päivän matkalaiset
Kirjastokissan muistelmat – Pieksämäen bussi
Kirjastokissan muistelmat – Savonlinnan bussi

Savon AKE järjesti ensimmäisen opintomatkansa alueensa kirjastohenkilökunnalle loppuvuonna 2018. Tällä Tampereen kirjastoihin suuntautuneella kahden päivän matkalla oli noin 50 osallistujaa. Oodin matka oli toinen AKEn järjestämä opintomatka ja huomattavasti Tampereen reissua laajempi: osallistujia oli yhteensä noin 120 ja linja-autojakin kolme. Jatkossa tarkoituksena on keskittyä osallistujamäärältään Oodia  pienempiin opintomatkoihin, jotka suunnitellaan tiettyjen teemojen ympärille.

Teksti: Tiina ja Johanna V.
Kuvat: Johanna V. ja Johanna O.