Alueellisen kehittämistehtävän toiminnalla pyritään kehittämään henkilöstön osaamista ja edistämään kirjastojen keskinäistä yhteistyötä. Erilaisten koulutuspäivien ja pienryhmäohjausten lisäksi tuetaan myös vertaisoppimisen mahdollisuutta.

”Olin alueellisen kehittämistyön kirjastossa Kuopiossa vertaisoppimassa mukavasti ystävänpäivänä. Aamupäivällä tutustuin luettelointiosastoon, jossa kävimme läpi hieman luettelointia ja käytänteitä. Sainpa vierihoitoa myös venäjänkielisen kirjallisuuden luettelointiin ja kirjaimistoon.

Iltapäivällä tutustuin lasten- ja nuortenosastoon. Siellä ilahdutti kaunis ja pirteä värimaailma kalustuksessa. Osastolla oli oma nurkkauksensa, josta löytyi minikeittiö pöytineen. Lapsiperheet tai vaikkapa koulun jälkeen koululaiset voivat nauttia eväänsä tässä tilassa. Tiina kertoi paljon vinkanneena koululaisille suunnatuista kirjavinkkauksista, joista sainkin innostusta ja vinkkejä omiinkin tuleviin kirjavinkkauksiin alakoululaisille.

Päivän lopuksi Johanna esitteli vielä aikuisten osastoa. Kirjastot kuntalaisten / kaupunkilaisten olohuoneena ajatus tuli mieleen kun osaston lavalla oli mukavasti musisointia.

Paljon asioita tehdään toki samalla tavalla olemmepa pieni kunnankirjasto tai isompi kaupunginkirjasto, mutta aina toisen kirjaston käytänteistä voi poimia asioita omaankin työhön ja toimintaan. Tutustuessa myös työntekijöihin, eli kun ”nimet saa kasvot”, on tutumpaa ottaa yhteyttä tarvittaessa ja verkostoitua.

Kiitos päivästä AKE Kuopio, kiitos Johanna, Mari, Tiina, Anita ja Heli. Vertaisoppiminen oli antoisaa.”

Teksti & kuva: Armi Kähkönen, Pielaveden kirjasto