Lähes kaikki kirjastot muovittavat suurimman osan aineistostaan, mutta Kuopion kaupunginkirjastossa alettiin toukokuussa 2019 tehdä toisin. Kuopiossa lähdettiin kokeilemaan aineiston muovittamattomuutta ja kestäisivätkö kirjaston aineistot ilman muovia elinkaarensa päähän. Poistokirjojen kansijätteen määrä on ollut suuri. Kuopion kaupunginkirjasto poisti esimerkiksi viime vuonna noin 83 000 teosta. Muovittamattomuuskokeilulla Kuopiossa tavoiteltiin muovijätteen vähentämistä ja kierrätyksen helpottumista.

Kirjasto edustaa jo perustoiminnaltaan ekologisuutta ja kiertotaloutta, joten muovittamattomuuskokeilu koettiin Kuopiossa luonnolliseksi kehitykseksi. Missään muussa yleisessä kirjastossa muovittamattomuutta ei ole näin laajassa mittakaavassa toteutettu, ja Kuopion kirjaston kokeilun tavoitteena olikin tuottaa kokemustietoa myös muille kirjastoille.

Kuopion kaupunginkirjasto lähti kokeilemaan muovittamattomuutta aluksi pokkareissa ja sitten koko aineistossa ajatuksella, että kokeilun voi myös tarvittaessa keskeyttää, jos aineisto ei sitä kestä. Kirjaston asiakkaita kannustettiin yhteisvastuullisuuteen ja kirjojen kohtelemiseen hyvin.
 
Kokeilun tulokset ovat olleet tähän mennessä lupaavia, ja pokkaritkin ovat muovittamattomuuden kestäneet hyvin. Eniten kolhuja ovat muovittamattomuuskokeilun myötä kärsineet lähinnä kansissa olevat kullanväriset kirjaimet. Paperisia irtokansia on kiinnitetty uusiin kirjoihin kahdella teipin palalla. Myös musiikin aineistot, kuten paperikantiset nuotit ja pahviset CD-kotelot, ovat olleet kolhuherkempää aineistoa.

Muovittamattomuuskäytäntöä voidaan pitää monella tapaa resurssiviisaana, ja kokeilu on tuottanut myös asiakkaille suoraa hyötyä. Muovittamaton uutuusaineisto on asiakkaan käytössä nopeammin, kun muovitus jää aineiston käsittelyvaiheista pois. Muovittamattomuus-kampanja on myös tuonut kirjastolle paljon positiivista näkyvyyttä ja palautetta. Kokeilu on kiinnostanut laajasti kotimaassa ja kansainvälisestikin, esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, Belgiassa ja Norjassa. Suomen kirjastot ovat ottaneet asian tiimoilta paljon yhteyttä.

Kokeilusta saatu kokemustieto on ollut jo nyt arvokasta, ja esimerkiksi Helsingin kaupunginkirjasto aikoo seurata Kuopion kaupunginkirjaston esimerkkiä maaliskuun alussa jättämällä 120 kirjan testierän päällystämättä muovilla. Nähtäväksi jää, kuinka laajasti muovittamattomuus leviää kansallisesti ja kansainvälisesti ja kehittyvätkö esimerkiksi kustantajien kansikäytänteet muutoksen mukana.

Lisää asiaa muovittamattomuudesta
hel.fi uutiset 2.3.2020
Savon Sanomat 20.5.2019
Yle uutiset 20.5.2019
Kirjastot.fi uutiset 20.5.2019

Lisätietoja Kuopion kokeilusta
Asiakas- ja kokoelmapäällikkö Minna Koistinen
minna.alina.koistinen@kuopio.fi 044 718 2360
Kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen
paivi.savinainen@kuopio.fi 044 718 2311