Juankosken kirjasto perustettiin samana vuonna tehtaankoulun kanssa, 1862. Meistä tuli Kuopion kaupunginkirjaston lähikirjasto vuoden 2013 alussa. (Juankosken kaupunki liittyi Kuopion kaupunkiin 2017.) Nykyisissä tiloissa Juankosken kirjasto on ollut vuodesta 1997. Olemme koulujen vieressä. Meillä on yksi iso kirjastosali ja erilliset henkilökunnan tilat. Työntekijöitä on kolme, lähikirjastonjohtaja ja kaksi kirjastovirkailijaa. Koillis-Savon kirjastoauton talli on täällä Juankoskella.

Juankosken kirjasto 2

Juankosken kirjasto ulkoa.

Meillä on koulun kanssa säännöllistä yhteistyötä. Tarjoamme koululaisille kirjavinkkausta ja pidämme opetustunteja. Lisäksi järjestämme lapsille ja nuorille lautapelitapahtumia. Alle kouluikäisille on satutuokiot. Aikuisille on erilaisia tapahtumia, joita järjestämme yhdessä kaupungin muiden toimijoiden, yhdistysten ym. kanssa. Esimerkiksi tänä keväänä meillä oli kolme novellikoukkua, tuolijooga, kirjoittajailta ja konservatorion oppilaita esiintymässä.

Juankosken kirjasto 1

Juankosken kirjasto sisältä.

Juankosken kirjasto on mukana Tähtilukijat-hankkeessa seitsemän muun lähikirjaston kanssa. Järjestämme siinä työpajoja sanataideohjaajan kanssa 5-8-vuotiaille. Hanke toteutetaan tänä ja ensi vuonna. Tämä kevät meni suunnitellessa ja työpajat alkavat syksyllä. Juankoskella työpajat toteutetaan 2020 keväällä.

Saimme vuodenvaihteessa parannettua lasten- ja nuortenosastoa järjestämällä kalusteita uudestaan ja ostamalla liikuteltavia kuvakirjalokerikkoja ja säkkituoleja. Muunneltava tila on helpottanut vinkkausten ja satutuokioiden pitämistä ja nuorille järjestyi oma soppi.

Teksti ja kuvat: Heidi Laitinen

Kuopion kaupunginkirjaston Facebook-sivu