Juvan kirjasto on osa Toenperää

_Kirjasto_julkisivu

Juvan kirjaston julkisivu

Juvan kirjasto on Toenperän kirjastoista vanhin. Juvan kirjaston juuret juontavat vuoteen 1850, jolloin pitäjänräätäli Juho Härkönen perusti lainakirjaston pitäjäntuvalle. Juvalla oltiin siis silloin hyvin ajan hengessä mukana. Aikaa seurattiin myös 1969 rakentamalla kirjastolle tilat uuden ja edistyksellisen kirjastolain laajentamalle toiminnalle. Kirjasto sijoitettiin keskelle kylää koulujen väliin ja kirkkoa ja tulevia valtion ja kunnan virastotaloja vastapäätä. Uolevi Leppäsen suunnittelema kirjastotalo laajennettiin 1997 Jaakko Merenmiehen suunnittelemana 643 hyötyneliön laajuiseksi kirjastoksi. Tilaan tulija usein ihastuu valoon ja tilan korkeuteen.

Vuoden 2012 tuunauksessa kirjasto sai kioskin tiskikseen ja pienille lapsille ensikirjanurkan satukäpälän alle. Lukudiplomihuone on kunniakkaasti avattu tänä keväänä.

Painopiste kokoelmassa ja lukutaidossa

Juvan kirjaston kokoelmaa on kerätty asiantuntevasti ja hyvin vuosikymmenien aikana. Se näkyy kirjaston palvelussa ja myös palautteessa. Viime vuosikymmeninä kirjastossa on panostettu erityisesti lasten ja nuorten aineistoon. Hankinnassa näkyvät niin alakoulun Lukukettu että yläkoulun Rajulukupusu –kirjallisuusdiplomit. Uutena tulokkaana kettuperheeseen on Toenperällä saatu ihana uutuus Ketunpentu. Ketunpentu on lukudiplomin kaltainen työväline, jossa alle kouluikäiset lapset ja heidän perheensä keräävät käpäläpassiin leimoja luetuista kirjoista. Työ varhaiskasvatuksen yksiköiden, perhepäivähoitajien ja neuvolan kanssa on ollut sekä hedelmällistä että sydämeenkäyvää. Ketunpentua ja sen toimintamallia voi suositella koko Savolle!

Juvan kirjasto vastaa Toenperän kolmiyhteydessä koulujen ja kirjastojen sekä varhaiskasvatuksen yhteistyöstä. Kierrämme kaikissa Toenperän kouluissa lobbaamassa Lukukettua ja lukemista vuosittain. Juvan kirjasto on kyennyt myös vastaamaan yläkoulun kasvaviin haasteisiin monilukutaidon ja lukuharrastuksen tukemisessa kirjakoreilla ja luokkakäynneillä sekä aineiston esittelyillä. Lukuturnaus on ensi syksyn lukuhanke: Toenperän ja Sulkavan koulukkaat kisaavat mikä luokka lukee eniten sivuja 10.10.2019-10.1.2020.

Karaokea ja kirpputoreja

Kirjastomme on aktiivinen yhteistyökumppani Järvi-Saimaan kansalaisopistolle, kouluille, varhaiskasvatukselle ja järjestöille. Tapahtumissa uusia avauksia ovat viime vuosina olleet kirjastokaraoke, lastenparkki lauantaisin 4H-yhdistyksen kanssa yhteistyössä ja kirjastokirppikset. Vauvajuhlat, Käpäläjuhlat ja Pehmolelujen yö perheen pienemmille ovat tulleet jäädäkseen. Kauhujen kirjastoyö yhteistyössä nuorisotoimen kanssa oli uusi avaus, jonka kehittely jäi kutkuttamaan järjestäjien mieltä. Kirjailjavieraista mainittakoon Kirsti Manninen alias Enni Mustonen, joka keräsi Juvalle ennätysyleisön.

Gottlund-viikko

Kirjasto on 2010-luvulla osallistunut myös Juvan kesätapahtumiin. Carl Axel Gottlund asui ja keräsi Juvalta erittäin merkittävän kansanperinnesaaliin 1815-1816. Hän oli edelläkävijä niin kansansävelmien kuin satujen kerääjänä ja julkaisijana. Hänen työnsä Keski-Skandinavian suomalaismetsissä oli merkittävää. Gottlundin työtä ja ajattelua on juvalainen vapaamuotoinen työryhmä halunnut muistaa ja pitää yllä järjestämällä vuodesta 2014 lähtien Gottlund-viikkoa. Sen olennainen osa on Gottlund-runokilpailu, jonka järjestelyihin osallistuu myös Juvan kirjasto. Kilpailu uudistui ja järjestäjäjoukko nuortui vuosi sitten. Nyt kilpailulla on päätuomari, joka valitsee voittajan. Kilpailun säännöt ja voittajat julkaistaan kirjaston ylläpitämillä Juvan kulttuurisivuilla.

Näyttelyt

Tuomas Sopasen jugendryijyja

Tuomas Sopasen jugendryijyjä Juvan kirjastossa


Joka kuukausi vaihtuvat kirjastogallerian näyttelyt
ovat myös tärkeä osa kirjaston toimintaa. Näyttelyissä on nähty Ryijyjen jugendia näyttely Tuomas Sopasen kokoelmista, Juvan käsityöläisten jouluinen seiminäyttely ja Merja-Nykänen-Naukkarisen keramiikkateoksia.

Tätä päivää ja tulevaisuutta

Kirjastomme yhteistyö Toenperänä on henkilökunnan jatkuva ilo. Isompi työyhteisö antaa työhön vakautta ja jatkuvuutta. Juvan kirjastossa on viisi vakituista työntekijää ja Toenperällä yhteensä 13.

Kirjaston tulevaisuus on monelta kohti auki. Jatkuuko Toenperä? Siirrymmekö kunnantalolle puolta pienempiin tiloihin? Onko kirjastorakennus korjattavissa? Miten aineistomäärärahat kehittyvät seuraavien vuosien aikana? Mihin Lumme-yhteistyö johtaa? Kuinka uuden koulukampuksen kirjahuolto järjestetään? Kuinka kirjasto vastaa seniorityön haasteisiin?

Teksti: Päivi Lehmusvuori
Kuvat: Juvan kirjaston henkilökunta

Toenperän kirjastojen Facebook-sivu