Kirjastotoiminta on alkanut Pieksämäellä vuonna 1860 pappilaan perustetussa pitäjänkirjastossa. Pieksämäen kaupunginkirjaston pääkirjasto on toiminut Kulttuurikeskus Poleenissa vuodesta 1989 lähtien. Poleeni on vireä monitoimitalo, jossa sijaitsevat kirjaston lisäksi teatteri ja kaupungin kulttuuritoimi, seutuopisto ja musiikkiopisto, nuorisotoimen tila FriendZone, kaupungin ja luterilaisen seurakunnan arkistot, sekä kahvila ja kaupungin taidenäyttelytilat.

Pieksämäki 1

Pieksämäen kaupunginkirjasto

Pieksämäellä toimii pääkirjaston lisäksi kaksi lähikirjastoa, ja kyliä ja kouluja kiertää kirjastoauto Rietrikki. Jäppilän ja Virtasalmen lähikirjastot toimivat omatoimikirjastoina, joissa virkailija on paikalla kahtena tai kolmena päivänä viikossa. Pääkirjastossa työskentelee tällä hetkellä kahdeksan henkilöä kirjastotoimenjohtajan lisäksi.

Kesäisin kaupungilla liikkuu sään salliessa kirjastofillari Kipinä. Kipinä tuon kirjaston ihmisten lähelle rannalle, torille ja erilaisiin tapahtumiin.

Millaisia tiloja kirjastosta löytyy?

Pääkirjaston tilat jakautuvat kolmeen kerrokseen. Kellarissa sijaitsee varasto, ensimmäinen kerros on varattu lastenosastolle ja palvelupisteelle, jossa voi lainata ja palauttaa materiaaleja sekä maksaa maksuja kassaan. Ylimmässä kerroksessa ovat aikuisten osasto, musiikkiosasto ja neuvonta. Aikuistenosastolla on hiljaisen työskentelyn tila, jossa on pistokkeita läppäreiden ja puhelimien latausta varten.Uusimpana hankintana molemmissa kerroksissa ovat kuuntelutuolit, joissa voi kuunnella musiikkia omalta laitteelta, tai vain rauhoittua lukemaan.

Mitä tapahtumia kirjastossa on?

Pieksämäen kaupunginkirjasto on mukana yhtenä kulttuuritoimijana Keski-Savon kuntien kulttuurikasvatussuunnitelmassa eli Kulttuuriketjussa. Suunnitelman tarkoituksena on tarjota alueen koulujen opettajille työkaluja uuden opetussuunnitelman mukaisten monialaisten oppimiskokonaisuuksien ja ilmiöpohjaisen opetuksen toteutuksessa, samalla tukien laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden toteutumista. Keski-Savossa kulttuurikasvatuksen kokonaisuutta koordinoi Lastenkulttuurikeskus Verso. Verso vetää myös satutuokioita Pieksämäen kirjastoissa.

Keväällä 2018 Poleenin kirjastossa alkoi lukukoiratoiminta, jossa lapset voivat tulla lukemaan ääneen koiralle. Tällä hetkellä lukukoiria on kaksi.

Pieksämäki 8

Pieksämäen kirjaston lukukoirat

Pääkirjastolle ominaista on laaja yhteistyö Poleenin muiden toimijoiden kanssa. Elokuvakerho KinoPoleeni on Seutuopiston ja kirjaston yhteistyönä toteuttama palvelu kuntalaisille. Kirjaston tiloissa kokoontuu myös opiston Tietotupa, jossa vertaisohjaajat Mediapajan avustuksella opastavat ja auttavat kaupunkilaisia tietotekniikan ongelmissa.

Kirjastoauto Rietrikissä toimii kirjastoautokerho, jossa Seutuopiston opettaja menee kirjastoauton mukana kylille opettamaan.

Pieksämäen Kuvataideseuralla on kuukausittain vaihtuva näyttely kirjaston yläkerrassa.

Kirjailijat ja kirjallisuuden harrastajat kohtaavat Poleenissa juonnetuissa kirjallisuusmatineoissa. Matineat toteutetaan Pieksämäen kaupunginkirjaston, Poleenin Teatterin ja Pieksämäen Seutuopiston yhteistyönä. Matineassa vieraina ovat olleet mm. Esko Valtaoja ja Kimmo Ohtonen.

Teksti ja kuvat: Pirjo Sojakka
Lukukoirakuva: Reetta Kannas

Pieksämäen kaupunginkirjaston Facebook-sivu