Pielaveden kirjastotoiminta alkoi rovasti K.H. Ståhlbergin aloitteesta vuonna 1864. Kirjasto siirrettiin kansakoululle vuonna 1885. Kunta perusti kirjaston kansankirjastolain säätämisen jälkeen vuonna 1927.

Nykyään kirjasto toimii kirjastotalossa, joka on valmistunut vuonna 1980. Kirjastotalon toisessa päädyssä toimii kunnan nuorisotila. Kirjastossa on käytössä omatoimikirjasto joka mahdollistaa asiakkaille hyvin laajat omatoimiset aukioloajat. Pielaveden kirjasto kuuluu Rutakko kirjastoverkkoon.

pv1

Pielaveden kirjasto Kuva: Lotta Tissari

Kuva: Lotta Tissari

Kirjasto on suurimmaksi osaksi yhtenäistä avointa tilaa ja se sijaitsee yhdessä kerroksessa. Kirjastossa on henkilökunnan sosiaalitilat ja työhuoneet, sekä erillinen noin 50m2 näyttelytila. Näyttelytilassa on kuukausittain vaihtuvat näyttelyt. Kirjaston iso varastotila on juuri remontoitu uuteen käyttötarkoitukseen; pieni osa jäi edelleen varastoksi ja suurempaan osaan tuli monitoimitila erilaisia tapahtumia, kokouksia tai ajanviettoa varten. Monitoimitilassa tulee olemaan myös kirjaston digitointipiste.

pv2

Näyttelytilaa Kuva: Aila Lukkarinen

Kuva: Aila Lukkarinen

Työntekijöitä on kolme, kirjastotoimenjohtaja ja kaksi kirjastovirkailijaa. Lisäksi meillä on usein esimerkiksi harjoittelijoita ja työkokeilijoita.

Kirjasto järjestää paljon erilaisia tapahtumia ympäri vuoden; meillä on yhteislaulutilaisuuksia, kirjailijavierailuita, novellikoukkuja, satutunteja ja työpajoja, isoimmat tapahtumat striimataan, niin että niitä voi katsella ja kuunnella myös kotoa käsin. Kirjasto tekee tiivistä yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kanssa erilaisten tapahtumien, hankkeiden ja kirjastokäyntien kautta.

Kuva: Tiina Mäkelä                     

Hankerahoitusta on saatu lukemisen edistämiseen muun muassa kirjavinkkausten ja työpajojen avulla.

Kirjastolta saa myös kuntosalikortteja, sekä virtuaalisalikortteja ja kirjaston henkilökunta vastailee koko kunnan chat palveluun.

Huhtikuun alussa 2019 kirjastossa aloitti toimintansa Kelan etäpalvelupiste. Kirjastolla muun muassa otetaan vastaan Kelalle meneviä asiakirjoja, varataan aikoja Kelan puhelinpalveluun, tulostetaan lomakkeita, neuvotaan Kelan sivujen käyttämistä, sekä tarvittaessa avataan asiakkaalle etäyhteys Kelalle.

Positiivista palautetta saamme asiakkailta usein varsinkin kokoelmastamme ja ystävällisestä asiakaspalvelustamme.

Teksti: Pielaveden kirjasto, Tiina Mäkelä 2019

Pielaveden kunnankirjaston Facebook-sivu