Varkauden kaupunginkirjastolla on kaksi toimipistettä. Pääkirjasto sijaitsee kaupungin keskustassa, jonne on hyvät kulkuyhteydet. Pääkirjastorakennuksessa on myös nuorisotoimen tiloja, kahvila ja terveyskioski Hyvinvointi Ankkuri. Kangaslammin lähikirjasto on koulukeskuksessa ja samassa huoneistossa toimii yhteispalvelupiste ja posti. Varkauden kirjasto kuuluu Lumme-kirjastokimppaan, jossa mukana on Varkauden lisäksi 12 eteläsavolaista kirjastoa.

varkaus1

Varkauden kirjastoa

Varkauteen perustettiin kirjasto, lukusali ja seurahuone jo vuonna 1877. Nykyinen pääkirjastorakennus on valmistunut vuonna 1985. Kirjastossa on lainausosastojen lisäksi lehtilukusali, auditorio, näyttelytila, kokoussali ja pienempiä tiloja kuten tutkijahuoneita, sekä Mediakeidas, jossa on älytaulu opetuskäyttöön ja sohvaryhmä oleskelua varten. Kirjaston yläkerrassa on äänieristetty soittohuone. Kirjastossa on kaksitoista vakituista työntekijää, joista yksi Kangaslammin lähikirjastossa. Yhteispalvelusihteeri työskentelee Kangaslammilla samoissa tiloissa kirjaston kanssa.

varkaus2

Lukukoira Tessa

Lastenkulttuurikeskus Verso pitää viikoittain satutunteja kirjaston tiloissa syyskuusta toukokuuhun. Vuosittain kirjasto järjestää tai on mukana järjestämässä erilaisia tapahtumia ja teemaviikkoja kuten SeniorSurf-päivää vanhustenviikolla, Vekara-Varkaus-lastenfestivaaliviikkoja kesällä, syksyllä ja talvella sekä Tarinoiden Taulumäki-tapahtumaa marraskuussa. Kirjastossa pidetään mahdollisuuksien mukaan myös kirjailijavierailuja, askartelutuokioita ja kirjallisia käsityöiltapäiviä. Kirjastossamme on ollut oma lukukoira Tessa keväästä 2017 lähtien. Tiloissamme kokoontuu erilaisia opinto- ja harrastusryhmiä. Näyttelytilassa ja vitriineissä on säännöllisesti vaihtuvia näyttelyjä. Kirjastovirkailija antaa tarvittaessa ohjausta erilaisten digilaitteiden käytössä.

Varkaus3

Eläimellistä menoa!

Kirjasto tekee yhteistyötä koulujen ja oppilaitosten kanssa opetussuunnitelman ja lastenkulttuurikeskus Verson laatiman Kulttuuripolun mukaisesti antamalla kirjastonkäytön opetusta ja kirjavinkkausta. Vuodesta 1999 asti kirjaston työntekijät ovat vierailleet kaikissa kaupungin esikouluryhmissä kertomassa kirjastosta satunäytelmän keinoin. Varkauden kirjasto on mukana kaupungin ja Stora Enso Oyj:n vuonna 2001 perustamassa Lasten LukuVarkaus-palkintokilpailussa. Vuosittain vaihtuva, 9-12-vuotiaista lapsista koottu kuusijäseninen raati valitsee parhaan edellisenä vuonna ilmestyneen kotimaisen, suomenkielisen lastenkirjan. Voittaja julkistetaan ja palkitaan Vekara-Varkaus-viikon yhteydessä. Vuonna 2017 3500 euron palkinnon voitti Salla Simukka teoksellaan Sisarla. Kesällä 2017 aloitettiin kirjaston sisäpihalla Vilttikirppis, jossa kuka tahansa voi paikan varaamalla myydä vaatteitaan ja tavaroitaan. Toimintaa on tarkoitus jatkaa tulevinakin kesinä.

Lumme-kirjastojen välisestä yhteistyöstä on saatu positiivista palautetta, koska asiakkaiden käytössä on laaja aineistokokoelma, jota voi varata ilmaiseksi. Pääkirjastorakennuksen ajatonta ja valoisaa arkkitehtuuria on kiitetty. Kevään 2018 yleisten kirjastojen käyttäjäkyselyssä kirjastomme henkilökunta sai myös kiitosta hyvästä asiakaspalvelusta.

Varkaus4Keväällä 2018 kirjastoon tuli Hublet-latausasema tablettitietokoneineen sekä Aalto-yliopiston tenttijöiden että kirjaston asiakkaiden käyttöön. Uusista hankkeista myös Seniorikahvila on jo aloittanut toimintansa ja osoittautunut erittäin suosituksi. Syksyllä on tarkoitus aloittaa maksuton iltapäiväkerho koululaisille. Kerho painottuu lukemiseen innostamiseen ja mediakasvatukseen, tavoitteena on madaltaa kirjastoon tulemisen kynnystä ja kasvattaa yhteisöllisyyttä.

Varkauden kirjaston esittelyn kirjoittivat Kati Leväinen ja Virpi Naumanen.

Varkauden kirjaston Facebook-sivu