Tämän syksyn Digiajan käsikirja liftareille -koulutuskokonaisuus pyörähti käyntiin viime viikolla, kun sekä Kuopiossa että Mikkelissä järjestettiin ensimmäiset koulutuspäivät.

20180919_092932

Ari Haasio puhui otsikolla Ihana kamala internet – verkkokulttuuri, kokoelmat ja kirjaston arki.

Kuopion päivässä esiintynyt Ari Haasio puhui verkkokulttuurin laajemmasta ymmärtämisestä. Tiedonhaku kuuluu ammattitaitoomme, ja me voimme toimia Haasion mukaan eräänlaisina virtuaalioppaina asiakkaille, johdattaa heidät oikealle polulle. Jotta pystymme tähän, tulisi meidän pyrkiä ymmärtämään laajasti verkon eri ilmiöitä ja toimintakulttuuria. Tarvitsemme siis laajan yleiskuvan, emme tietoa jokaisesta yksittäisestä aineistosta. Kirjastojen resurssipula vaikeuttaa kuitenkin osaltaan asioihin paneutumista.

Haasio toivoi kirjastoammattilaisilta myös ennakkoluulotonta asennetta erilaisiin somekanaviin – ”kaikkea pitää maistaa, ainakin kerran”. Mutta vaikka ymmärryksemme verkkokulttuuriin ja digitaalisuuteen olisi laaja, on tiedettävä rajat joiden sisällä toimitaan ja asiakasta palvellaan. Riitta Kangas totesi, ettei päätös tästä saisi jäädä yksittäisen kirjastoammattilaisen varaan. Tarvitaan kansallista keskustelua.

Kaikkien puhujien aineistoihin pääsee tutustumaan täällä.

20180920_150525

Saila Susiluoto esitteli runosovellustaan Antikytheraa, jonka voi ostaa kirjaston iPadille.

Syksyn digikokonaisuutta jatketaan webinaareilla ja aineistonostoilla, joita lisätään tänne sivustolle lähiviikkojen aikana. Löydät ne täältä. Pienryhmäopastusta keskeisiin digitaitoihin, kuten laitteisiin, e-aineistoihin ja asiakaspalvelun ongelmatilanteisiin järjestetään viidellä eri paikkakunnalla loka-marraskuun vaihteessa, ja lähiohjausta voi pyytää myös muihin kirjastoihin. Toinen isompi koulutustilaisuus järjestetään Kuopiossa 28.11. ja Mikkelissä 29.11. Alueemme kirjastohenkilökunnan digitaitojen kirjo on sen verran laaja, että ensi vuonna on varmasti tarpeen räätälöidä hieman erilaisia koulutuksia eri kohderyhmille. Tarve myös verkkokursseille on suuri kaikissa Suomen kirjastoissa. Tapaamme kaikkien kehittämistehtävää hoitavien kirjastojen, AVIn ja Helsingin valtakunnallisen kehittämisyksikön kanssa lokakuussa ja mietimme, kuinka kirjastot voisivat jatkossa tehdä keskenään yhteistyötä koulutusten järjestämisessä.

Syyskuun alussa kävimme opetus- ja kulttuuriministeriössä neuvottelemassa alueellisen kehittämistehtävän suunnitteluun, toteutukseen ja voimavaroihin liittyvistä asioista. Kuopion kanssa istui samassa pöydässä Oulu, jonka kanssa olemme lähteneet toteuttamaan tehtävää monilta osin samalla lailla. Tehtävään on tartuttu innolla, mutta työtä on ollut paljon. Olennaista on ollut alueen kirjastoihin ja henkilökuntaan tutustuminen. Nyt ryhdymme suunnittelemaan seuraavaa toimintavuotta suunnitteluryhmän kanssa. Apunamme on kirjastokierroksilta saatu anti sekä osaamistarpeiden kartoitus, jonka tulokset valmistuvat aivan lähiaikoina. Viimeisimmän kokouksen muistion voi lukaista täältä.

Jaksamista ja tarmoa syksyn kiireisiin,

Heli