Savonlinnassa kirjastojen omatoimiaika on vielä vähäistä. Pääkirjastossa jokaisena aukiolopäivänä klo 9-10 on itsepalvelutunti ja Kerimäen kirjaston lehtisali on omatoimisesti käytettävissä viikonloppuisin. Omatoimiaukioloajan mahdollistaminen laajemmin on kuitenkin yksi tulevaisuuden tavoitteistamme.

Alueellisen kehittämistehtävän tukemana me savonlinnalaiset pääsimme tutustumaan muutamaan omatoimikirjastoon. Vierailimme Joroisten kirjastossa, Kuopion lähikirjastossa Jynkässä ja Tervon kirjastossa, jotka olivat kaikki erilaisia vierailukohteita. Reissussa meitä oli kolme, palveluvastaava Virpi, kulttuurijohtaja Outi ja vs. informaatikko Marjo. Alueellisen kehittämistehtävän informaatikko Johanna oli suureksi avuksi vierailukohteiden valinnassa, matkan suunnittelussa ja hän myös koordinoi vierailujen aikataulun kaikille sopivaksi. Kiitokset siis Johannalle!

vertais2

Lähdimme matkalle heti aamusta, koska ajokilometrejä reissulla kertyi melkoinen määrä. Ensimmäinen etappi oli Joroisten kirjasto, jossa meidät vastaanotti kirjastotoimenjohtaja Jaana Sopanen. Jaana esitteli meille kirjaston tilat ja heillä käytössä olevan omatoimijärjestelmän.

Opasteet omatoimikirjastossa toimimisen helpottamiseksi olivat Joroisissa selkeät ja asiakkaat selvästi tottuneita siihen, että asiakaspalvelijan löytää asiakaspalvelu-aikanakin työhuoneesta. Erityisesti meitä ihastutti Kustaa Braskiksi nimetty automaatti.

vertais4Jynkän kirjasto Kuopiossa oli avara, valoisa ja moderni. Sijainti koulun yhteydessä mahdollistaa tiiviin yhteistyön opettajien kanssa. Valvontakameroita avoimessa ja avarassa tilassa ei tarvittu montaa ja omatoimiratkaisu toimi Jynkässä ilmeisen hyvin.

Jynkän omatoimikirjasto on avoinna ma-to klo 7-21 ja pe-su klo 7-18. Aukioloajat ovat siis hyvin laajat, mikä varmasti ilahduttaa asiakkaita. Vaikka kirjasto oli yhtä avonaista tilaa, oli sinne kuitenkin kalustuksen avulla onnistuttu muodostamaan omat soppensa muun muassa nuorten ajanviettoon ja lukemista varten.

Tervo on ollut mukana Nilakan kirjastojen virtuaalikirjastopilotissa ja siksi hyvin mielenkiintoinen tutustumiskohde. Virtuaalikirjastohankkeessa olivat mukana Tervon lisäksi myös Keitele, Pielavesi ja Vesanto. Lisätietoa hakkeesta löytyy hankerekisteristä: http://hankkeet.kirjastot.fi/hanke/nilakan-omatoimikirjastot

vertais5Virtuaalikirjaston ideana on, että asiakas voi chatin kautta saada palvelua myös muista kirjastoista. Chat-ikkuna avautuu automaattisesti kirjaston nettisivuille mentäessä. Vierailun aikana testasimme chatin toimivuutta ja hyvinhän se toimi! Myös omatoimiratkaisu oli Tervossa onnistunut.

Kaiken kaikkiaan reissumme oli antoisa ja saimme paljon ideoita ja ajateltavaa. Jokaisessa kolmessa kirjastossa meidät otettiin vastaan lämpimästi ja vieraanvaraisesti. Kiitämme opastajiamme ja suosittelemme vertaisoppimista kaikille!

Marjo Levänen