Hallitus linjasi 4.5.2020 rajoitustoimien vaiheittaisesta purkamisesta kirjastojen osalta. Kirjojen ja muiden aineistojen uloslainaaminen kirjastoista sallittiin välittömästi. Julkiset tilat, kuten kirjastot, avataan 1.6. alkaen hallitusti ja asteittain.

Monissa kirjastoissa pohditaan nyt kuumeisesti, miten uloslainaus voidaan toteuttaa niin, että se on turvallista sekä asiakkaille että henkilökunnalle.

Saimme Joensuun kaupunginkirjastolta heidän korona-ajan turvallisuussuunitelmansa kirjastojen avaamisesta, jotta voimme jakaa sen teidän nähtäväksenne. Suunnitelmaa voi käyttää esimerkkinä ja pohjana oman kirjaston tai toimipisteen korona-ajan toimintoja käynnistettäessä. Turvallisuussuunnitelma täsmentää AVI:n antamia ohjeita uloslainauksesta.

Myös Kuopion kaupunginkirjasto on jakanut oman turvallisuussuunitelmansa muille esimerkiksi. Näistä kannattaakin tarkistaa, onko omissa kirjastoissa muistettu ottaa kaikki huomioon, tai puuttuuko kenties näistä suunnitelmista jotain oleellista.

Turvallisuussuunnitelmissa mainitaan mm. THL:n ohjeistus kertakäyttökäsineiden oikeaoppisesta riisumisesta. Tutustu myös THL:n ohjeistukseen kuvitettuna pdf-tiedostona tai videona.

Moniin kirjastoihin on hankittu ns. pisarasuojia eli pleksejä asiakaspalvelupisteisiin. Savon alueella näitä toimittavat ainakin seuraavat paikat:

Lisää hyödylisiä vinkkejä löydät Poikkeusolojen Vinkkipankista kohdasta Koronavirus (COVID-19) ja kirjastot.

Pysytään turvassa ja terveinä!

Liitteet:
Joensuun turvallisuussuunnitelma (PDF)