Kuva tehty Canvalla.

Me AKE Savossa haluamme tarjota kirjastoille osaltamme tukea tämän äkillisen muutoksen keskellä. Pyrimme keräämään tuolle sivulle esimerkiksi vinkkejä siitä, miten itseään ja osaamistaan voi kehittää itseään sulkuaikana, mitä ilmaista etäaineistoa asiakkaille voi vinkata ja millaisia palveluita kirjasto voisi ehkä tarjota etänä. Jaamme myös muuta hyödyllistä tietoa ja vastaamme mielellämme kaikkiin mieltänne askarruttaviin kysymyksiin parhaamme mukaan. Tällä sivulla kerrottuja linkkejä ja vinkkejä saa myös ehdottomasti jakaa asiakkaille!

Sivua päivitetään jatkuvasti!

Löysitkö jakamisen arvoisen vinkin esim. etätöihin tai e-aineistoihin liittyen? Rullaa sivun loppuun ja jätä vinkkisi sieltä löytyvällä lomakkeella! Voit myös pyytää tietoa ja neuvoja mieltäsi painavasta asiasta samalla lomakkeella tai lähettämällä sähköpostia koulutus.kirjasto(at)kuopio.fi.

Sivun sisältö

Tietoa koronasta (COVID-19) ja kirjastoista

Valtioneuvoston päätöksellä kirjastotilojen avaaminen sallittiin 1.6. Lisätietoja AVI:n sivuilta.

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt aluehallintovirastoille ohjauskirjeen valtioneuvoston periaatepäätöksen linjausten toimeenpanosta yleisötilaisuuksissa ja kokoontumissa. Kirje luettavissa kokonaisuudessaan täällä, ohje koronavirustartuntojen ehkäisyyn julkisissa tiloissa täällä.

Asteittainen avaaminen 1.6.

AVI:n tiedote 25.5.2020 (OKM:n ja THL:n ohjetta soveltaen):

 • Kirjastotilat
  • Koska tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää, yhtäaikaisten asiakkaiden määrää kirjastotilassa voi rajata riittävän väljyyden turvaamiseksi. Väljyyttä voi lisätä myös esimerkiksi kalustusta vähentämällä tai muuttamalla.
  • Kirjastotilassa järjestettävissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa tulee lisäksi huomioida voimassa oleva 50 henkilön enimmäisosallistujamäärä.
 • Asiakaspalvelu ja yleisön opastaminen
  • Asiakaspalvelutilanteet hoidetaan niin, että tiloissa vietetty aika niin lyhyt kuin mahdollista ja vähintään 1–2 m turvavälejä noudattaen.
  • Yhteiskäytössä olevien tietokoneiden ja päätteiden tai muiden välineiden käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.
 • Kirjastoautot
  • Kirjastoautopalvelun voi aloittaa, kunhan toiminnan järjestäjä noudattaa THL:n ja OKM:n 14.5.2020 antamia ohjeita sekä TTL:n ja Työsuojelun ohjeistusta.
 • Omatoiminen kirjastopalvelu ja omatoimikirjastot
  • Omatoimista kirjastopalvelua voidaan ottaa käyttöön, mikäli toiminnan järjestäjä pystyy valvomaan, että annettuja turvallisuus- ja hygieniaohjeita noudatetaan.
 • Kotipalvelu
  • Ennen kotipalvelun jatkamista kirjasto arvioi tilannetta ja palveluntuottamistapaa kunnan terveysviranomaisten kanssa.
 • Siivous

Turvallinen ja hygieeninen asiakaspalvelu:

Moniin kirjastoihin ollaan hankkimassa erilaisia suojia henkilökunnan turvaamiseksi. Tässä on listausta eräillä Savon etäaamukahveilla esiin nousseista yrityksistä, jotka toimittavat pleksisuojia eli ns. pisarasuojia:

Lisää tietoa kirjastoille

Aluehallintoviraston vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin kirjastoista ja koronastaviruksesta voit lukea täältä.

Kirjastot.fi:hin on koottu mm. hyödyllisiä, kirjastoihin liittyviä viranomaissivustoja, joista löytyy ajantasainen ja luotettava tieto koronaviruksesta.

Kirjastot.fi:stä löytyy myös mainioita poikkeusajan vinkkejä etätyöhön, kirjaston someen ja verkkosivulle.

Makupalat.fi:n Korona-sivulle on koottu erityisesti asiakkaille jaettavaa tietoa koronatilanteesta. Koostesivun avulla saa kerralla jaettua asiakkaille useamman sivuston linkit esimerkiksi kirjaston sivuilla tai somessa. Koostesivu löytyy suomeksi ja ruotsiksi.

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu on täysissä voimissaan ja kysymyksiin vastaillaan ahkerasti. Palvelussa esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia korona-aiheisiin kysymyksiin löytyy täältä. Kysymyksiä voi esittää osoitteessa kirjastot.fi/kysy.

Hyötyä ja hyvinvointia

Tekijänoikeudet

Tekijänoikeusjärjestö Sanasto on antanut kirjastoille ohjeet poikkeusaikojen etälähetyksiin. Kirjastokaistan vastauksia ja tarkennuksia voi lukea täältä.
Muistin virkistämiseksi myös tiivistelmä kirjallisuuden tekijänoikeuksista.
Muistetaan, että teoksista ei saa esittää julkisesti edes katkelmaa ilman tekijän lupaa. Lupa on tärkeä (ja tekijällä on oikeus kieltäytyä!), sillä ethän sinäkään tekisi työtä ilmaiseksi.

Kopiraittila on erityisesti kouluille suunniteltu tekijänoikeuksiin perehtyvä, pelillinen sivusto. Siellä on kuitenkin hyödyllistä tietoa myös esimerkiksi kirjastolaisille.

Etätyöskentely

Sosiaalinen media

Facebookissa on monia kirjastoammattilaisille hyödyllisiä ryhmiä ja sivuja, joissa voi jakaa ideoita ja kysyä apua:

Kulttuuribunkkeri on kirjastolaisten luotsaama kulttuuriaiheinen Discord-keskusteluyhteisö, jossa mm. pidetään lukupiirejä, keskustellaan runoudesta ja striimataan pelejä. Tutustu, osallistu ja ota mallia omaan kirjastoosi!

Ylen Digitreenit opastavat Instagramin ja etenkin sen tarinoiden (stories) pariin. Tarinat voivat olla paitsi suosittua ja helppoa sisältöä, myös asiakkaita osallistavia julkaisuja. Myös Verke on esitellyt omat vinkkinsä, miten Instagramin tarinoita voi hyödyntää.

Kirjastolaiset netin aallonharjalla

Kyselevätkö asiakkaat skannausmahdollisuutta kirjaston ollessa suljettuina? Miten se etäkokousjuttu menikään? Digitreeneihin on koostettu poikkeusaikoja helpottavia vinkkejä yhdelle sivulle. Myös Helmet on koostanut omat neuvonsa, miten toimia skannaus- ja tulostuspulmissa. Kannattaa jakaa myös asiakkaille ja tutuille!

Ikävä työkavereita ja/tai muita läheisiä? Soita videopuhelu, sen osasi jopa 81-vuotias Aira!

Tilaa Kirjasammon ja Kirjastokaistan uutiskirje, ja pysyt kärryillä kirjallisuuskuulumisista ja uusista kirjastoaiheisista sisällöistä.

Ahdistaako kilometrien mittaiset sähköpostiketjut, joissa yritätte sopia yhteistä kokousaikaa, joka sopisi mahdollisimman monelle? Yksi keino on vain tökätä kalenteriin itselle sopiva aika ja toivoa muiden ilmestyvän paikalle. Toinen keino on luoda kysely Doodlella, jonka peruskäyttö on ilmaista. Listaa ylös ehdotuksesi sinulle sopivista päivistä ja kellonajoista, jaa kyselyn linkki, ja osallistujat vastaavat ”kyllä” (yksi klikkaus) ”kyllä, tarvittaessa” (kaksi klikkausta) tai ”ei” (tyhjä ruutu/kolme klikkausta).

Muistakaa myös digihankkeen oma Ilkkamme! Hän on käytettävissänne esimerkiksi, jos etäyhteydet tuottavat päänvaivaa. Ilkan tavoittaa puhelimitse, sähköpostilla tai Microsoft Teamsin kautta, ilkka.martikainen@kuopio.fi, p. 044 7182322.

Hyvinvointi

Kirjastot.fi:hin on koottu mielenterveyteen liittyviä sivustoja, joista erilaiset ihmiset saavat helposti apua erilaisiin ongelmiin, mukaan lukien alkoholismi, peliriippuvuus tai läheisen ongelmat.

Suomi Meditoi järjestää Pysy kotona -tempauksen 25.4.-28.6.2020. Ohjattu ilmainen nettimeditaatio alkaa joka lauantai ja sunnuntai klo 15. Kesto n. 30 min.

Makupalat.fi:hin on koottu erilaisia aihekokoelmia, esimerkiksi liikuntaan liittyen. Muista jumpata niin etätöiden kuin Netflixinkin välissä!

Ikäinstituutin jakama ikäihmisille (ja muillekin!) hyvä aamujumppa, jonka avulla päivä lähtee hyvin käyntiin.
Erityisesti ikäihmisten hyvinvointiin, kuten liikuntaan ja mielenterveyteen, liittyviä oppaita voi ladata täältä. Osa pdf-oppaista on ilmaisia, osa maksullisia.

Myös Turun kaupunki on tuottanut erilaisia jumppavideoita ikä- ja etäihmisille.

Itsensä kehittäminen

Tunnistatko valeuutisen? Palasivatko delfiinit todella Venetsiaan koronakaranteenin seurauksena? Onko disinformaatio tahallista vai tahatonta väärän tiedon levittämistä? Lahden kaupunginkirjasto on tehnyt oivan videon aiheesta. Kannattaa katsoa ja jakaa, sekä tietenkin oppia.

Coursera tarjoaa paljon erilaisia kursseja, joista osa on ilmaisia. (Kurssit englanninkielisiä.)

Viihdettä ja e-aineistoja

Ilmaisia e-aineistoja

Kuopion kaupunginkirjasto on kerännyt listaa ilmaisista e-aineistoista.

Myös esimerkiksi Oulun kaupunginkirjasto on koonnut yhdelle sivulle runsaasti erilaisia e-aineistoja, joista moniin on pääsy ympäri Suomen: https://www.ouka.fi/oulu/kirjasto/eaineistot.

Myös Helmet esittelee erilaisia kirjaston e-aineistoja sekä muiden sivustojen e-aineistotarjontaa.

Archive.org on voittoa tavoittelematon kirjasto netissä. Sieltä voi etsiä luettavaa, katseltavaa ja kuunneltavaa. Tuolta sivustolta löytyvän materiaalin tulisi olla vapaasti käytettävää, mutta tekijänoikeuksien toteutumista emme voi taata.
Sivusto arkistoi myös nettisivuja, jotta internetin kehittymisestä jäisi muisto talteen. Miltä esimerkiksi Internet Movie Database (IMDB) näytti 21. lokakuuta 2014? Entäpä 19. marraskuuta 1996?

Oppi&ilo tarjoaa lapsille ja varhaisnuorille opettavaista tekemistä kotiin. Huomaa myös verkkopelit ja noppajumppa. Näillä muksut pysyvät etäkokousten aikana tyytyväisinä.

Kirjallisuutta vapaasti saatavilla

Runoharrastajien verkkopalvelussa Rakkausrunot.fissä voit julkaista oman runosi matalalla kynnyksellä tai lukea muiden pöytälaatikkotekstejä.

Yhdysvaltalainen tietokirjakustantamo Gale on avannut osan kokoelmistaan ilmaiseen käyttöön myös suomalaisille. Kokoelmissa on e-kirjoja sekä National Geographyn virtuaalikirjasto lapsille ja aikuisille.

Project Gutenbergissä on luettavissa ilmaiseksi myös suomalaista kirjallisuutta. Kirjasampo on listannut teoksia aiheittain:

Osuuskumma-kustannus tarjoaa kolme kirjaansa ladattavaksi ilmaiseksi: http://osuuskumma.fi/lataa-luettavaa-2020/.

Podcasteja, musiikkia ja muuta kuunneltavaa

Tatu Kokko sekä joukko vierailevia tähtiä lukee ääneen Kokon nuortenkirjan Rob McCool ja Krimin jalokivi.

Helsinkikanavalla on monenlaista musiikkitarjontaa kaupungin eri toimijoiden tuottamana.

Ylen Digitreenit kertovat, mitä podcastit ovat ja kuinka niitä kuunnellaan.

Kirjastojen podcasteja voi kuunnella täältä.
Esimerkiksi Seinäjoen kaupunginkirjaston lasten ja nuorten lukemiseen liittyvän erityistehtävän podcasteja voit kuunnella täältä.

Yle Areena tarjoaa paljon kuunneltavaa lapsille, mm.:

Musiikkikirjastot.fi on koonnut erilaisia ilmaisen musiikin lähteitä, mm. oopperaa, maksuttomia keikkastriimejä sekä ilmaiseksi käytettävän musiikin pankkeja: https://www.musiikkikirjastot.fi/kuuntele-musiikkia/.

Tietoa musiikkikappaleista ja musiikin tekijöistä voi hakea Fono.fi:stä. Joitakin levyjä ja kappaleita voi myös kuunnella suoraan Spotifylla (musiikintoistopalvelu Spotify on saatavilla myös ilmaisversiona, mutta se vaatii rekisteröitymisen kuuntelua varten).
Vinkki esim. äidinkielen opetukseen tai runovinkkaukseen: Sivustolta voi etsiä esimerkiksi runoilijan nimellä, onko hänen teoksiaan sovitettu kappaleiksi.

Koronankohottamat on maan eturivin ohjaajien, käsikirjoittajien ja näyttelijöiden ryhmä, joka toteuttaa erilaisia esityksiä etäyhteyksien avulla. Esitykset ovat nähtävissä Youtubessa ja Facebookissa.

Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelut sekä Tapiola Sinfonietta tuo elävän musiikin ja kulttuurin luoksesi livestreamauksen kautta.

Makupaloihin on myös koottu kaikenlaista kuunneltavaa. Linkki on myös näppärä jakaa asiakkaille.

Videot, elokuvat ja striimit

Esimerkkejä kirjastojen videoista ja etälähetyksistä

Kirjallisuutta ja kirjailijoita

Kirjastokaistalta löytyy katsottavaksi ja kuunneltavaksi paljon aineistoa niin kirjastojen henkilökunnalle kuin asiakkaillekin, esimerkiksi kirjailijavierailuja.
Livenä lähetettäviä kirjailijavierailuja ja muita Kirjastokaistan striimejä voit seurata täältä.

Kirjailija Sofi Oksanen kokkaa ja puhuu kirjallisuudesta livenä Instagramissa. Livelähetykset jatkuvat Oksasen mukaan poikkeusolojen ajan, ja osa lähetyksistä nähtävissä myös jälkikäteen Youtubessa.

Myös lastenkirjailija Timo Parvela on lukenut teoksiaan kevään mittaan somessa. Tallenteet löytyvät hänen omalta Facebook-sivultaan.

Kirjailija Hannele Huovi on lukenut Keuruun kirjaston Youtube-kanavalle satujaan ääneen.

Kirjailijat lukevat ääneen pätkiä teoksistaan Kirjailija kotiin -Youtube-kanavalla. Kanava on Pirkkalaiskirjailijoiden ylläpitämä.

Turun vapaa-aikatoimialan OmaKirjaston Youtube-kanavalta lähetetään livenä laulu- ja lukuhetkiä, jotka ovat katsottavissa myös jälkikäteen.

Muuta katseltavaa

Elonetistä löytyy erityisesti vanhempia, vapaasti katsottavissa olevia elokuvia, esimerkiksi suosittuja kotiseutuelokuvia, joita kannattaa vinkata asiakkaille. Elonetin tarjonnalla voi myös järjestää vaikkapa elokuvaillan joko fyysisesti tai etänä.

Ylen Digitreenit kertovat, mikä on Youtube ja miten sieltä löytää mieleistä katsottavaa. Tiesitkö, että ensimmäinen koskaan Youtubeen ladattu video on yhä katsottavissa?

Yle Areenasta löytyy Ylen sarjoja, elokuvia, podcasteja, dokumentteja ja paljon muuta. Yle on koonnut omia vinkkejään esim. tähän uutiseen.

Ylen Elävästä Arkistosta (huom. ei pidä sekoittaa Yle Areenaan, palveluiden haut eivät toimi ristiin!) löytyy vanhempaa viihdettä laidasta laitaan.

Muuta kulttuuria etänä

Pidä yllä vanhaa harrastusta tai aloita uusi peliharrastus. Netissä voi pelata näppärästi esimerkiksi shakkia. Vaihtoehtoisesti voit myös vain nostaa jalat pöydälle ja rentoutua katsomaan, kuinka Helmet-kirjastojen peliasiantuntija Heikki Marjomaa pelaa Pelin paikka Livessä joka viikko jotain uutta. Tarkista seuraavan lähetyksen aikataulu esimerkiksi Facebookista.

Lastenkulttuurikeskus Verso jakaa monenlaista lastenkulttuuria verkossa. Seuraa Versoa myös Facebookissa.

Yle Areenan kautta pääsee tutustumaan esimerkiksi Museokeskus Vapriikin Rooma-näyttelyyn Syntinen satamakaupunki -teemaopastuksen muodossa: https://areena.yle.fi/1-50486145.

Yle Areena tarjoaa kierroksen myös Muumimuseoon.

Muita museoita, joihin on nyt ilmaispääsy kotisohvalta, on lueteltu täällä.

Lukemisen edistäminen verkossa

Iltasatu.orgista löytyy maksutta satuja luettavaksi kotona tai vaikka kirjaston someen ja sivuille. Käy kurkkaamassa esimerkiksi Iisalmen kaupunginkirjaston hienot satuvideot Facebookista.

Seinäjoen kaupunginkirjaston lasten ja nuorten lukemiseen liittyvän erityistehtävän omat sivut on avattu. Sivuilta löytyy mm. kesälukukampanja sekä muita keinoja lukemaan innostamiseen.

Lounais-Suomen kirjastojen VarSat-verkosto on luonut ja ideoinut lastenkanavan Kirjastojen satumaailma sekä nuorille kanavan Kirjastojen tarinakammio nuorille. Youtube-kanavilta löytyy esim. vinkkauksia, tietoiskuja ja ääneen luettuja tarinoita.

Oulun kirjaston sivuilla on myös osio lapsille ja nuorille e-aineistoista sekä tiedonhausta verkossa.

Myös Helmet-kirjastot ovat koonneet lapsille ja nuorille vinkkejä ja materiaaleja lukemiseen, sanataiteeseen ja mediataitoihin sekä kirjaston somesisältöihin liittyen.
Esimerkiksi Kirjasto kotona -pelissä leikitään kirjastoa, pohditaan mediaa, tarinoita ja lukutaidon merkityksiä. Peli löytyy osoitteesta: play.seppo.io koodilla 435E73.

Kirjastot vinkkaavat pikkulapsiperheille-Facebook-sivua kannattaa mainostaa asiakkaille ja kollegoille. Sivun on perustanut Seinäjoen kaupunginkirjasto/lasten ja nuorten lukemisen edistämisen erityistehtävä.

Yle on koonnut kirjavinkkejä Yle Areenasta löytyvistä klassikkoäänikirjoista sekä tartuntatauteja kuvaavista teoksista: https://yle.fi/uutiset/3-11265434.

Lahden AKE-kirjaston ohjeet, miten teet livelähetyksen kirjastostasi: https://akeuutiset.wordpress.com/2020/03/20/nain-teet-livelahetyksen-kirjastostasi/.


Kysyttävää? Hyviä vinkkejä jaettavaksi?

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Onko jokin linkki vanhentunut tai ei aukea? Voit jättää mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta asiasta selvityspyynnön alla olevalla lomakkeella. Otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Ota yhteyttä

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.