Esittelyssä Mikkelin yksi lähikirjastoista, Haukivuoren kirjasto, joka sijaitsee 40 kilometrin päässä pääkirjastosta. Kysymyksiin vastasi ja kuvat otti Tiina Janhunen.

Haukivuoren kirjaston tiloja

Paljonko kirjastossanne on henkilökuntaa ja minä vuonna se on perustettu?

Tällä hetkellä kirjastossa työskentelee 3hlöä, saman katon alla on myös Asiointipiste. Teoriassa työt jakaantuvat niin, että on 1 kirjastovirkailija ja 2 palvelusihteeriä, mutta kaikki täällä tehdään kaikkia hommia. Nykyinen kirjastorakennus on ollut käytössä vuodesta 1987 ja on ihan kirjastoksi valmistunut rakennus. Ihan ensimmäinen kirjasto Haukivuorelle on perustettu 1852. Siitä asti on toiminut Haukivuoren kunnankirjastona, kunnes 2005 kirjasto yhdistettiin Mikkelin kirjastoon.

Kuvassa etummaisena kirjastovirkailija Tiina Janhunen, lilassa paidassa palvelusihteeri Paula Vahvaselkä sekä palvelusihteeri Jaana Lahikainen.

Kuvassa etummaisena kirjastovirkailija Tiina Janhunen, lilassa paidassa palvelusihteeri Paula Vahvaselkä sekä palvelusihteeri Jaana Lahikainen.

Millaisia tiloja kirjastostanne löytyy?

Kirjastossa on pääsali, jossa on aikuisten ja lasten osastot sekä tiski ja yleisöpäätteet, erillinen lehti/lukusali, etäpalveluhuone etäyhteyksiä varten (lähinnä Kela ja Te-keskus), takahuone, jossa on kaksi työpistettä ja taukotilat.

Millaisia tapahtumia tai muuta toimintaa kirjastossanne järjestetään? Onko tapahtumien järjestämisessä yhteistyökumppaneita? Onko esimerkiksi kouluyhteistyötä?

Kirjastossa järjestetään kerran kk satutunti, joka toinen kk lukupiiri. Tietotunteja on kerran kk, eri aihealueilla. Kerran vuodessa, yleensä huhtikuussa on Kansalaisopistoviikko, jossa kansalaisopiston kurssit esittäytyvät kirjastossa viikon ajan. Esillä on kädentöitä, muskaria, kieliä jne.. Taidenäyttelyitä on oikeastaan koko ajan, vuodessa noin 4 eri taiteilijan näyttely. Ala-asteen koululuokilla on jokaviikkoinen kirjastotunti eli 6 luokkaa käy joka viikko täällä meitä ilahduttamassa. Lisäksi osalle luokista on Kirjastopolun mukaista kirjastokäytön opetusta. Kirjasto toimii myös ennakkoäänestyspaikkana. Joskus on jotain esityksiä, kirjailijavierailuja jne.

Haukivuoren kirjaston lastenosastoa

Haukivuoren kirjaston lastenosastoa

Onko kirjastossanne jotain sellaista, mitä muissa kirjastoissa ei välttämättä ole? Mullistavaa teknologiaa, jokin uusi toimintatapa tai jotain muuta? Millä kirjastonne erottuu edukseen?

Meillä ei ehkä ole mitään sellaista, mitä muilla ei ole, mutta meillä on aivan huikean hieno ja asiakasystävällinen henkilökunta ja kaunis, avara ja valoisa kirjasto, josta saa avun lähes kaikkeen. Täällä joustetaan, autetaan, tuetaan, surraan, iloitaan ja eletään yhdessä asiakkaiden kanssa.

Mistä asiakkaat antavat positiivista palautetta?

Palvelusta. Saamme hyvin usein kiitosta työstämme ja se auttaa jatkamaan samalla linjalla.

20190131_180345

Haukivuoren kirjaston tiloja

Onko tulossa jotain uutta, esim. hankkeita, uutta aineistoa tai tilojen uudistuksia?

Aina sitä jotain uutta ideoidaan, tällä hetkellä käynnissä on totaalinen kokoelman läpikäyminen, jonka myötä myös kirjat vaihtavat paikkoja. Lisäksi tälle vuodelle on budjetoitu uudet kalusteet, mutta tuleeko ne… se jää nähtäväksi.

Mikkelin seutukirjaston Facebook-sivu