Karttulan kirjaston historia ulottuu kauas, vuoteen 1861, jolloin pitäjänkokouksessa perustettiin lainakirjastoseura. Tuomiorovasti Borgin toimesta oli kinkereillä koottu vapaaehtoisia lahjoja lainakirjaston perustaksi. ”Kokoon saatiin 25 ruplaa hopiata”, kuten vanhat pöytäkirjat ovat kertoneet.  Kunnan omaksi kirjasto luovutettiin vuonna 1901. Reilut sata vuotta ehti mennä, kunnes vuonna 2006 Karttulan kirjasto siirtyi yhteistoimintasopimuksella osaksi Kuopion kaupunginkirjastoa. Vuonna 2011 Karttulan kunta sitten liitettiin Kuopioon. Kirjasto edellä ja kunta perässä.

Kirjasto toimii Karttulan taajaman – entisen kirkonkylän – keskustassa, monipalvelukeskuksessa, joka otettiin käyttöön vuosi sitten elokuussa. Samassa rakennuksessa on kirjaston lisäksi ala- ja yläkoulu, päivähoito, nuorisotila ja kuntosali. Tiloja käyttää myös kansalaisopisto.

Kirjasto on omatoimikirjasto ja asiakkaiden käytettävissä joka päivä. Palveluaikaa on neljänä päivänä viikossa. Kirjastossa työskentelee yksi henkilö, vastaava kirjastovirkailija. Asiakkaiden käytössä on kaksi nettikonetta, tulostin, kopiokone, lainattavia liikuntavälineitä, kangaskasseja, lautapelejä… Koska Kuopion kaupunginkirjaston kokoelmat kelluu, meidän kirjastossa voi olla lainattavissa kaikkea sitä, mitä missä tahansa Kuopion kirjastossakin on.

Päiväaikaan kirjastossa riittää vipinää koulun ja päiväkodin ansiosta. Luokille on merkitty säännölliset viikoittaiset kirjastotunnit. Kirjaston käyttö on luontevaa ja helppoa, koska talossa liikkuminen tapahtuu sisäkautta. Kirjastotuntien lisäksi luokille pidetään kirjastonkäytönopetusta ja kirjavinkkausta. Päiväkodille on joka toinen viikko satutunti. Aikuisille kirjastonkäyttäjille kirjastossa pidetään kerran kuukaudessa lukupiiri, joka on hyvin pidetty ja jolla on melko runsas ja vakiintunut kävijäkunta.

Positiivista palautetta on uuteen rakennukseen muuton ja omatoimikirjastotoiminnan aloituksen jälkeen riittänyt. Meillä ihastellaan valoisaa avaraa kirjastoa, isoja ikkunoita, hyvää palvelua, laajoja aukioloaikoja, hyvää kokoelmaa, maksuttomia varauksia ja mobiilikirjastoa (erityisesti kännykässä olevaa mobiilikirjastokorttia!).

Yhteistyötä on luonnollisesti erityisesti koulun ja nuorisotoimen kanssa, koska olemmehan tekemisissä liki päivittäin, mutta järjestämme myös näyttelyitä, joissa yhteistyökumppaneita ovat olleet esim. ympäristötoimisto tai Martat.

Mennyt vuosi on ollut muutoksen vuosi. Kävijämäärä on kaksinkertaistunut, samoin lainojen määrä. On ollut hienoa huomata, että kirjaston palvelut koetaan tärkeiksi. Uskon vakaasti siihen, että kirjaston ja koulun fyysinen läheisyys auttaa lapsia ja nuoria ottamaan lukemisen ja kirjallisuuden luontevaksi osaksi omaa arkea!

Karttulan kirjastosta Tiina Jokinen

Karttulan kirjaston tiloja

Karttulan kirjaston tiloja

kart2

Asiakkaiden lukutilaa

Jääkarhu ja valas lasten kirjallisuuteen perehtymässä

Jääkarhu ja valas lasten kirjallisuuteen perehtymässä

Karttulan valoisa kirjasto

Karttulan valoisa kirjasto

Upea kirjastorakennus talviauringossa

Upea kirjastorakennus talviauringossa

Kuvat & Teksti: Karttulan kirjasto, Tiina Jokinen 2019

Kuopion kaupunginkirjaston Facebook-sivu