Pyörön lähikirjasto on osa Kuopion kaupunginkirjastoa ja sijaitsee Etelä-Kuopiossa, keskeisellä paikalla Petosen asuinalueella. Petoselta Kuopion keskustaan matkaa on hieman yli 10 kilometriä. Kirjaston läheisyydessä sijaitsevat muun muassa terveysasema, nuorisotalo sekä pelastusopisto. Petosen keskusta onkin ainoita täyden palvelun asutusaluekeskuksia Kuopiossa. Alueen linja-autoyhteydet kulkevat juuri kirjaston edestä ja Pyörön koulu on vain kivenheiton päässä. Lähistöllä on myös useita kouluja ja päiväkoteja.

Pyörön kirjasto on perustettu vuonna 1994. Kirjastossamme työskentelee tällä hetkellä kolme kirjastovirkailijaa ja lähikirjastonjohtaja. Heidän lisäkseen kirjastossamme on usein työkokeilijoita sekä muita harjoittelijoita.

Koemme tärkeäksi tavoittaa mahdollisimman monet asiakasryhmistämme, mutta kirjastossamme järjestettävät tapahtumat painottuvat lasten ja nuorten tapahtumiin. Päiväkoti- ja kouluyhteistyötä teemme koko ajan laajemmin.

Pyörön lastenosasto

Lastenosastoa

Kirjastossamme järjestetään viikoittain satutunteja, joihin kaikilla on vapaa pääsy. Satutunnit pidetään kirjaston ollessa kiinni, jolloin tuokioihin voidaan keskittyä paremmin. Olemme yrittäneet saada satutuokioihin mukaan muutakin kuin pelkkää lukemista osallistamalla lapsia tuokion aikana. Lapsille loruillaan, he saattavat askarrella tai tehdä erilaisia jumppaliikkeitä yhdessä tuokion ohjaajan kanssa. Olemme jaotelleet satutuokiot ikäryhmittäin, jolloin voimme suunnitella satutuokiot juuri tietylle ryhmälle sopivaksi. Muutaman kerran vuodessa pidetään myös tukiviitottuja satutuokioita. Yhteistyökumppaneinamme satutuokioiden järjestämisessä ovat Sanataidekoulu Aapeli ja Kuopion perheentalo.

Esikoululaisille pidetään kirjastonkäytönopetuksia etsintäretken muodossa, jolloin lapset jaksavat keskittyä paremmin opetuksen aikana. Kierroksella pääsee liikkumaan, etsimään vihjeitä ja lainaamaan itse automaatilla kirjoja – samalla lapset oppivat kirjaston sääntöjä ja sitä, mistä aineisto löytyy.

Ykkösluokkalaisille on kirjavinkkausta, jossa käydään läpi eri tasoisille lukijoille sopivaa materiaalia tavutetuista kirjoista tietokirjoihin. Oppilaat myös saavat opastuksen kirjastonkäyttöön vinkkauksen alussa ja lopussa. Osalle luokka-asteista vinkkaukset pidetään kouluilla.

pyörön pöllöt

Lastenosaston pöllötaulut

Olemme aktiivisesti mukana erilaisissa projekteissa. Pyörön kirjaston seiniä koristaa kaksi pöllöaiheista taideteosta, jotka ovat seurausta viimeisimmästä Nuorten palveluiden ja kirjaston välisestä projektista, jonka tarkoituksena oli saada nuoret mukaan kirjaston viihtyvyyden parantamiseen. Työryhmä kokoontui kirjastolla ensin ideoimassa, sitten maalaamassa ja lopuksi julkistamistilaisuudessa, jossa nuoret saivat todistukset osallistumisestaan projektiin.

Petonen on alueena laaja ja asutukseltaan monipuolinen. Alueella asuu paljon sekä lapsiperheitä, vanhuksia että maahanmuuttajia. Suurin asiakasryhmämme on lapset ja nuoret, joita kirjastomme palvelualueella asuu noin 7000. Kirjaston lähialueilla sijaitsee useita kouluja ja päiväkoteja, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Lapset ja nuoret ovat löytäneet tiensä kirjastoomme myös vapaa-ajalla; iltapäivisin lähikoulujen nuoret tulevat kirjastoomme tekemään läksyjä, pelailemaan lautapelejä ja viettämään aikaa. Meillä on perinteisesti ollut laaja lastenosasto ja paljon lapsille suunnattuja tapahtumia.

Toinen alueellemme erityinen asiakasryhmä on maahanmuuttajat. Pyrimme tarjoamaan kattavan valikoiman vieraskielistä aineistoa sekä maahanmuuttajille suunnattua muuta aineistoa, kuten suomen kielen oppikirjoja. Tarpeen mukaan tilaamme asiakkaillemme aineistoa Monikielisestä kirjastosta. Meille on tärkeää pitää hyvät kontaktit maahanmuuttajaväestöön ja vastata mahdollisimman hyvin myös heidän tarpeisiinsa. Syyskuussa 2018 meillä työskentelee arabiankielinen työkokeilija, joka keskittyy maahanmuuttajatyöhön.

Pyörö arabia

Arabiankielinen harjoittelijamme teki löytöjä vieraskielisestä kokoelmastamme. Eräs kiinnostava kirja kertoo hänen kotimaansa historiasta.

Lisäarvoa kirjastollemme tuo sisarkirjastomme Jynkän lähikirjasto. Jynkkä on laajentanut aukioloaikojaan ottamalla käyttöön omatoimiajan eli kirjastoon pääsee omalla kirjastokortilla ja pin-koodilla myös silloin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla. Tämä tarjoaa asiakkaillemme mahdollisuuden asioida kirjastossa lähialueella myös aikoina, jolloin omat ovemme eivät ole auki.

”Pyörön kirjastossa on erittäin palveluhenkistä porukkaa; aina saa neuvoa ja apua, kun vain pyytää ja joskus vaikkei ennätä edes pyytääkään!” –Päiväkotikyselyn vastaaja

Eniten saamme positiivista palautetta hyvästä ja ystävällisestä asiakaspalvelusta. Erityisesti iäkkäämmät asiakkaat kokevat edelleen tärkeäksi sen, että voivat asioida kasvotusten ja saavat tarvittaessa apua esimerkiksi kirjojen noutamiseen hyllystä tai verkkoasiointiin. Opettajilta ja lapsiperheiltä saamme kiitosta hyvistä kirjavinkeistä. Myös kirjaston hyvä sijainti ja helppo saavutettavuus miellyttävät asiakkaita.

Pyrimme jatkuvasti parantamaan yhteistyötä alueen eri toimijoiden kanssa. Tulossa on esimerkiksi kouluyhteistyössä 3-5.–luokkalaisille QR-koodisuunnistusta kirjastossa sekä yläkoululaisille vertaisvinkkausta sosiaalisen median avulla. Yhteistyössä olemme pyrkineet osallistamaan kouluja ja päiväkoteja toiminnan suunnitteluun. Olemme lähettäneet alueemme päiväkoteihin ja perhepäivähoitajille kyselyn siitä, mitä he toivoisivat yhteistyöltä jatkossa.  Samanlainen kysely ollaan toteuttamassa myös alakouluun.

Pyörö lukuboksi

Kirjastovirkailijamme Veera testailee uutta lukuboksiamme.

Syksyllä 2018 kirjastossamme järjestetään runsaasti tapahtumia koko käyttäjäkunnalle, muun muassa arabiankielisiä satutunteja, runotyöpaja sekä tuolijooga. Suunnitteilla ovat myös genreviikot, jolloin vinkkaamme asiakkaille esimerkiksi fantasiakirjallisuutta tai scifiä viikon ajan. Pyrimme kehittämään kirjastomme viihtyvyyttä jatkuvasti. Seuraavana kehityskohteena on nuorten osasto, jonne saimme juuri uuden ”lukuboksin”. Voit ottaa vaikka kengät jalasta ja käpertyä boksin suojiin.





Teksti ja kuvat: Helena Pohjolainen, Anu Koivistoinen, Tomi Mykkänen, Veera Pekkarinen & Rosariina Suhonen

Jynkän ja Pyörön kirjastojen Instagram-tili
Kuopion kaupunginkirjaston Facebook-sivu