Sonkajärven kunta sijaitsee Pohjois-Savon maakunnan pohjoisimmassa osassa Kajaanin rajanaapurina. Asukkaita paikkakunnalla on 4100. Pitäjä on parhaiten tunnettu eukonkannon MM-kilpailuista, jotka järjestetään paikkakunnalla vuosittain. Sonkajärveltä on lähtöisin monia kulttuuripersoonia, kuten näyttelijät Jussi Vatanen, Antti Holma ja muusikko-kitaristi Ismo Eskelinen.

Sonkajärven kirjasto. Kuva: Tuomo Lindfors

Sonkajärven kirjasto. Kuva: Tuomo Lindfors

Sonkajärvellä on kaksi kirjastoa, sekä Sonkajärven että Sukevan kuntataajamissa omansa. Sonkajärvi on kuulunut Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakkoon vuodesta 1991 lähtien. Ensimmäinen kirjasto Sonkajärvelle perustettiin vuonna 1880. Nykyisin kunnan pääkirjasto toimii vuonna 1993 rakennetussa Saara Juolan suunnittelemassa kauniissa puuta, betonia, kiveä ja lasia yhdistelevässä kirjastotalossa. Samassa rakennuksessa on kansalaisopiston päätoimipiste ja opetustiloja sekä kulttuuritoimisto. Kirjastossa ja kansalaisopistossa on yhteisenä viranhaltijana kirjastotoimenjohtaja-kansalaisopiston rehtori. Pääkirjastossa työskentelee kirjastotoimenjohtajan lisäksi kaksi kirjastovirkailijaa.

Sukevalla kirjasto toimii osana kunnan yhteispalvelua. Kirjastopalveluiden lisäksi saatavissa ovat muun muassa postin ja Matkahuollon palvelut. Sukevalla työskentelee yksi kirjastovirkailija ja yhteispalvelusta vastaava aluesihteeri.

Koska kirjasto ja kansalaisopisto ovat tiiviissä toiminnallisessa yhteydessä ja niillä on toiminnassaan samansuuntaiset tavoitteet, tapahtumatkin ovat yhteisiä. Tärkeitä ovat luennot, joita järjestetään sekä etäluentoina yhteistyössä Kuopion kansalaisopiston kanssa että lähiluentoina. Kuluvalla kaudella luennot ovat olleet sekä terveys- että kirjallisuusaiheisia. Yhteistyökumppaneina ovat paikalliset yhdistykset, kuten Sonkajärven Sydänyhdistys ja SPR. Lisäksi kansalaisopiston opintoryhmät tuottavat sisältöä kirjastoonkin.

Kirjan ja ruusun päivänä olemme jo vuosien ajan kuulleet kansalaisopiston elämäntarinakurssilaisten kirjoittamia ja esittämiä tekstejä. Vuosittain elokuun viimeisenä perjantaina Sonkajärvellä vietetään Rutakon Taikayötä, jossa keskeisenä tapahtumana on kirjaston suuri poistokirjojen myynti.

Kirjastossa on hyvä näyttelytila, jota voidaan käyttää myös tapahtumien järjestämiseen. Kulttuuritoimi järjestää tiloissa säännöllisen näyttelytoiminnan lisäksi lapsille muun muassa nukketaetteriesityksiä. Samassa tilassa järjestetään myös luennot sekä kirjaston viikoittaiset satutuokiot.

Meillä on valtava kokoelma suhteessa kunnan kokoon – liki 90 000 nidettä. Aineistomääräraha on ollut aina hyvä ja aiempina vuosikymmeninä poistoja on tehty vähän. Korkeahkon aineistomäärärahan vuoksi aineiston saatavuus on hyvä. Aineiston poistaminen toki teettää työtä ja on pitkä projekti.

sonkajärven kirjasto 2

Kuva: Tuomo Lindfors.

Asiakkailta positiivista palautetta saadaan aineiston hyvästä saatavuudesta sekä kauniista ja viihtyisistä tiloista.

Sekä Sukevalla että Sonkajärvellä on otettu käyttöön omatoimikirjasto. Sen avulla tavoitellaan saavutettavuuden ja palvelun parantamista.

Kysymyksiin vastasi kirjastotoimenjohtaja Eeva Keränen.

Sonkajärven kunnankirjaston Facebook-sivu
Sukevan kirjaston Facebook-sivu